Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

10 λόγοι για να μη ζει κάποιος στην Ελλάδα

Πριν κάποιες μέρες αναρτήσαμε το κείμενο: "από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα"(http://topikopoiisi.blogspot.com/2010/11/blog-post_7186.html)
Η Ελευθεροτυπία είχε πρωτοσέλιδο πρόσφατα με τον τίτλο "10 λόγοι για να μη ζει κάποιος στην Ελλάδα". Ποιό το σκεφτικό στο πρώτο και πόσο διαφορετικό στο δεύτερο! Ο homo demians και ο homo economicus σε αντιπαράθεση:

ΓΑΠ: Καταφέραμε να πετύχουμε 10 από τις θλιβερότερες πρωτιές στην Ευρώπη
ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε., ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΕΝΩ ΜΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ
Είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που για το 2010 υπέστη τόσο μεγάλη μείωση των αποδοχών του. Φορτώθηκε το μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων στην Ευρώπη ενώ έζησε εντονότερα από οποιονδήποτε άλλο «εταίρο» στην Ε.Ε. την έννοια της ύφεσης. Ο έλληνας πολίτης έχει τουλάχιστον 10 λόγους να δυσανασχετεί για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του κατ' επιταγήν της τρόικας.
1 Με τον προϋπολογισμό του 2011, οι έλληνες καταναλωτές φορτώθηκαν τον υψηλότερο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα γίνει το ακριβότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.
2 Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας είναι και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.
3 Ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ (23%) είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των «27».
4 Από τις υψηλότερες είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, οι οποίοι πληρώνουν ακριβά για να πάρουν (τελικώς) μικρότερη σύνταξη.
5 Κατέχουμε θλιβερή πρωτιά στον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει πλέον στις μέρες μας με τον υψηλότερο ρυθμό (5,2%) στην Κοινότητα.
6 Η ανεργία είναι αυτή τη στιγμή η τέταρτη μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ε.Ε. ενώ δεν αποκλείεται να... κερδίσουμε και άλλες θέσεις, καθώς το 2011 θα εκτοξευτεί στο 14,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης.
7 Υφεση της τάξεως του 4,5% σε επίπεδο τριμήνου δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα ενώ η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει στο τέταρτο τρίμηνο.
8 Σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρξε μείωση αποδοχών. Μόνο οι Ελληνες είδαν το 2010 τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 8%.
9 Κατήφεια προκαλούν και τα δημόσια οικονομικά: είμαστε πρωταθλητές τόσο σε έλλειμμα όσο και σε χρέος που θα ανέβει στο 160% του ΑΕΠ.
10 Στην κατεξοχήν άδικη φορολογία (τους έμμεσους φόρους) που πλήττουν όλους το ίδιο ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάναμε ρεκόρ δεκαετιών καθώς στα 10 ευρώ φόρων, τα έξι προέρχονται από τον ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου