Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ

δύο λόγια για το πριν…

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ είναι γέννημα και ανάγκη των καιρών. Της «νέας εποχής» για την χώρα μας, της εποχής της κατεδάφισης των εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της ανεργίας της οικονομικής ανέχειας και ύφεσης, του προκλητικού ξεπουλήματος του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της χώρας μας και κάθε κερδοφόρας μα και κοινωνικά χρήσιμης κρατικής επιχείρησης. Της επέλασης του παγκόσμιου κεφαλαίου και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τα οποία στο διάβα τους από τη χώρα μας θα μας κληρονομήσουν μόνο ερείπια.
Η γνωστή πλέον “τρόικα” σε απόλυτη συνεργασία με τη ντόπια “τρόικα” (ΠΑ.ΣΟ.Κ.–Ν.Δ.–ΛΑ.Ο.Σ.) μας έβαλαν βίαια σε ένα κατασκότεινο τούνελ χωρίς προοπτική και ελπίδα. Με πιθανή διέξοδο για τους νέους ανθρώπους μπροστά στην ανεργία και τον εργασιακό μεσαίωνα, την μετανάστευση .
Μέσα λοιπόν από αυτά τα δραματικά δεδομένα προέκυψε η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ, σε μία προσπάθεια κάποιων καθημερινών κατοίκων της, να αντιδράσουν και να προσπαθήσουν να έλθουν σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία υφίστανται τις συνέπειες της πρωτοφανούς αντικοινωνικής και απάνθρωπης πολιτικής. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιταχθούν στο Αρμαγεδώνα που ζούμε.

Στην προσπάθεια μας αυτή προκρίνουμε να έχουμε ως τομείς δράσης και επαφής την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, την ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ και την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ .
ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ σ΄όλα τα μέτρα που ήδη έχουν πάρει στο όνομα του μνημονίου (λιτότητα, φόροι, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση δικαιωμάτων,…), αλλά και σε όσα μας ετοιμάζουν για το άμεσο μέλλον.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και εν γένει η παιδεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την δημιουργία του ανθρώπου με κρίση, άποψη, επιλογή, με πίστη στις απόψεις του, με αισθητική, με κοινωνική ευαισθησία και που διεκδικεί να συμμετέχει δημιουργικά στην κοινωνία κάθε στιγμή .
Η ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ως αντίβαρο στην κατευθυνόμενη, καταθλιπτική και τρομοκρατική πληροφόρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν ταχθεί με φανατισμό και ιδιοτέλεια στο στρατόπεδο των ολετήρων της κοινωνίας. Γιατί «δεν φταίμε όλοι, δεν βολευτήκαμε όλοι, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί» άρα δεν πρέπει «να πληρώσουμε όλοι, να συνεισφέρουμε όλοι». Γιατί την κρίση τους να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την εργασία αυτού του λαού, αυτοί που ζούσαν και ζουν διαχρονικά παρασιτικά σε βάρος του.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ που πρέπει να αποτελεί το συνεκτικό κρίκο της κοινωνίας. Γιατί κοινωνία χωρίς αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή είναι κοινωνία χωρίς μέλλον και προοπτική και οδηγείται στην πλήρη υποταγή, στην εσωστρέφεια και στην αλλοτρίωση .
Η αλληλεγγύη που είναι απολύτως απαραίτητη ειδικά αυτήν την εποχή που οι εργαζόμενοι κατασυκοφαντούνται με κυνικό τρόπο από αυτούς που επεξεργάζονται τα απαράδεκτα σχέδια τους, προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κοινωνικό αυτοματισμό και να φέρουν τους εργαζόμενους αντιμέτωπους μεταξύ τους, την εποχή που η ανεργία αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την κοινωνία μας .
Στα πλαίσια αυτών των επιλογών δραστηριοποιήθηκε και δραστηριοποιείται Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ.
• Στο διάστημα της ύπαρξής της διοργάνωσε δύο λαϊκές συνελεύσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, με αρκετή επιτυχία -για αρχή- πιστεύουμε.
• Συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αυθαίρετη και αντικοινωνική απόφαση του Ο.Α.Σ.Θ. να καταργήσει το εισιτήριο πολλαπλών διαδρομών και να αυξήσει κατά 20 % το εισιτήριο (από 0,50 λεπτά σε 0,60 λεπτά). Υπήρξε μία σχετική επιτυχία μόνο ως προς το σκέλος των πολλαπλών διαδρομών, όχι όμως ως προς την αύξηση του εισιτηρίου.
• Παρουσίασε με επιτυχία, σε συνεργασία με το θεατρικό θίασο εκπαιδευτικών “ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ“, το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» .
• Συμμετείχε ενεργά στις απεργίες που έγιναν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και με πορείες και πικετοφορίες στους δρόμους της Τούμπας ενημέρωνε τον κόσμο .
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ δεν έχει ανάγκη από αιρετούς ή χαρισματικούς ηγέτες, καθοδηγητές και εκπροσώπους. Η πολιτική ή ιδεολογική επιλογή του καθενός, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο. Προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης και της προσωπικότητας του διπλανού μας.
Και κυρίως προαπαιτούμενο θα πρέπει να είναι η συμφωνία για αντίσταση της χώρας στα τραπεζο-οικονομικά κέντρα από όπου και αν προέρχονται και ο αγώνας για την ανατροπή των αντικοινωνικών πολιτικών .
Γιατί, όπως λέει και ο ποιητής «άντε θύμα άντε ψώνιο, άντε ψώνιο, άντε σύμβολο αιώνιο, αν ξυπνήσεις μονομιάς θά ΄ρθει ανάποδα ο ντουνιάς»


http://protobouliatoumpas.blogspot.com

protobouliatoumpas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου