Οι σκέψεις μας για το Νότιο Πήλιο
Οι Καποδιστριακοί δήμοι που συνενώνονται στο νέο Δήμο Νοτίου Πηλίου βρίσκονται σήμερα σε κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους. Το ζητούμενο είναι η ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και να καλυφθούν οι σημαντικές υστερήσεις των περιοχών αυτών. Μέχρι σήμερα η εμπειρία από την εφαρμογή του “Καποδίστρια” δείχνει ότι οι απερχόμενες Δημοτικές Αρχές που υποστηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην πλειοψηφία τους, αδιαφόρησαν και υποβάθμισαν τα δημοτικά διαμερίσματα στερώντας πόρους και έργα υποδομών, υποβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων αφήνοντας πίσω τους υπέρογκα χρέη. Κατά τη γνώμη μας αν προκύψουν δημοτικές αρχές της ίδιας δικομματικής απόχρωσης, θα εφαρμόσουν τα ίδια στερεότυπα και η κατάσταση θα επιδεινωθεί δημιουργώντας εκρηκτικά προβλήματα για τους συμπολίτες μας.
Η πρωτοβουλία μας να θέσουμε υποψηφιότητα στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, εκφράζει τη θέληση πολλών κατοίκων να απαλλαγούν από τις επιζήμιες και αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και να διαχειριστούν οι ίδιοι το τόπο τους, έξω από τα χρεοκοπημένα και αναποτελεσματικά πολιτικά σχήματα.
Θέλουμε να έχουμε φωνή, μέσα από τα Τοπικά και Δημοτικά Συμβούλια μέσα από Επιτροπές, μέσα από ουσιώδη διαβούλευση και Λαϊκές Συνελεύσεις και όχι από προαποφασισμένες διαδικασίες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Η πρόοδος και η ανάπτυξη του Ν. Πηλίου απαιτεί μια άλλη, εναλλακτική οικονομική και κοινωνική δέσμευση με διαφάνεια και ισότητα στη διαχείριση του προϋπολογισμού του Δήμου, αλλά και των φυσικών πόρων, με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες. Τα νερά, η γη, τα δάση, η θάλασσα και οι παράκτιες περιοχές, είναι το κοινό κεφάλαιο των κατοίκων, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν αλλά και να το διατηρήσουν για τις επόμενες γενεές.
Αντίθετα η «μεγαλομανία» με τα «μεγάλα έργα» και η εμμονή των «ξένων» επενδυτών να εκμεταλλευτούν το φυσικό πλούτο της περιοχής, καταλήγουν εύκολα στη παραβίαση των συμφωνηθέντων όρων, σε οικονομική αδιαφάνεια και στη καταστροφή του περιβάλλοντος. Ακόμα, για να πάει ο τόπος μας μπροστά, μαζί με την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, θα πρέπει να προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στη Παιδεία, στην Υγεία και στις Δημόσιες Μεταφορές.
Η παραγωγική διαδικασία χρειάζεται τις κατάλληλες υποδομές για να πετύχουν τα τοπικά προϊόντα μια υπεραξία, με καινοτομία, να συνδεθούν με άλλους τομείς και να εισχωρήσουν σε σύγχρονα δίκτυα εμπορίας και παροχής υπηρεσιών, όπως είναι ο ποιοτικός τουρισμός.
Εμείς προκρίνουμε και θα εργαστούμε για την προοπτική ανάπτυξης, σε συνεργασία με φορείς και κατοίκους, με τεκμηριωμένες μελέτες και έργα, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άλλωστε πρόκειται για οικισμούς ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και θα πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Οι ορεινοί οικισμοί είναι από τα ποιο όμορφα και ιστορικά Ελληνικά χωριά, ενώ το θαλάσσιο μέτωπο του νέου Δήμου είναι από τα μεγαλύτερα θαλάσσια μέτωπα Δήμου στην Ελλάδα.
Μπορούμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε
τη ζωή μας και το Δήμο μας
Η εκλογή του υποψήφιου Δήμαρχου
Η Ανοιχτή Κοινότητα Πολιτών του Νοτίου Πηλίου αποτελείται από πολίτες της τοπικής κοινωνίας που εξέλεξαν οι ίδιοι τον υποψήφιο που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ο οποίος έχει αποδεχτεί τον όρο να δεσμεύεται από τις αποφάσεις της και να μπορεί να εναλλάσσεται με άλλο προτεινόμενο υποψήφιο μέλος.
Υπεύθυνες προτάσεις
• Η Ανοιχτή Κοινότητα Πολιτών Νοτίου Πηλίου είναι μία σύγχρονη ανεξάρτητη δημοτική παράταξη οι αποφάσεις της οποίας λαμβάνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου και συναινέσεων, που δεσμεύουν τα μέλη της.
• Την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο συνδυασμός μας μπορεί να αντιμετωπίσει τα σημαντικότερα κρίσιμα θέματα του νέου Δήμου, με επεξεργασμένες και βιώσιμες προτάσεις για την οικονομική διαχείριση του δήμου, τα αγροτικά προϊόντα, το τουρισμό, την ύδρευση-άρδευση-αποχέτευση αλλά και τα τρέχοντα καθημερινά προβλήματα με στόχο:
o την ευημερία των κατοίκων της περιοχής του Νοτίου Πηλίου
o την διαφύλαξη των φυσικών πόρων της περιοχής
o την βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των συλλογικών αποφάσεων όλων των πολιτών του Νοτίου Πηλίου.
Τοπικές Κοινότητες
• Οι Τοπικές Κοινότητες πρέπει να διαθέτουν οικονομική και διοικητική αυτονομία.
• Τούτο συνεπάγεται την καθ' έτος σταθερή μεταφορά συγκεκριμένου ποσοστού του προϋπολογισμού από την κεντρική δημοτική διοίκηση προς αυτές. Απαραίτητη κρίνουμε την δέσμευση για μεταφορά τουλάχιστον του 10% του προϋπολογισμού του νέου Δήμου στα Τοπικά Συμβούλια, πιλοτικά, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου Δήμου και επανακαθορισμό του ποσοστού με οργανωμένες, συναινετικές και συλλογικές διαδικασίες για τα επόμενα χρόνια.
• Γενικές-Λαϊκές Συνελεύσεις όπου θα συναποφασίζονται οι δράσεις για κάθε Τοπική Κοινότητα όπως άλλωστε προβλέπει ο Καλλικράτης.
• Αυστηρός έλεγχος και δημοσιοποίηση των οικονομικών κάθε Τοπικής Κοινότητας από την κεντρική οικονομική υπηρεσία του νέου Δήμου.
• Μεταφορά αρμοδιοτήτων -σύμφωνα με τον Καλλικράτη- προς τα Τοπικά Συμβούλια στο βαθμό που το επιθυμούν και μπορούν.
• Οι Τοπικές Κοινότητες μπορούν και πρέπει να ξαναλειτουργήσουν έστω και υπό το καθεστώς του νέου ακατάστατου αυτοδιοικητικού νομικού πλαισίου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου