Το 84% των 264 ευρωπαϊκών καλλιεργούμενων ειδών συγκομιδής στην ευρωπαϊκή γεωργία εξαρτάται για τη γονιμοποίησή τους από τις μέλισσες και τα άλλα επικονιαστικά έντομα. Από την άποψη αυτή, οι μαζικές απώλειες μελισσών τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Στη Γερμανία π.χ. στις σημερινές ειδήσεις των ARD και ZDF ειπώθηκε ότι οι μισές τουλάχιστον μέλισσες έχουν εξαφανισθεί στη χώρα.
Για το πόσο θα πρέπει να μας ανησυχήσουν αυτές οι απώλειες, αρκεί να δούμε τι είχε πει ο Άισταϊν για τις μέλισσες: «Αν εξαφανιζόταν η μέλισσα από την επιφάνεια του πλανήτη, τότε η ανθρωπότητα θα είχε μόλις 4 χρόνια ζωής. Χωρίς μέλισσες δεν υπάρχει επικονίαση, δεν υπάρχουν φυτά, δεν υπάρχουν ζώα, δεν υπάρχει άνθρωπος».
Ακόμη πιο ανησυχητική όμως είναι η στάση της Κομισιόν που δηλώνει ικανοποιημένη από τις υπάρχουσες πολιτικές, παρά την καταφανή ανεπάρκειά τους να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.
Από τη στιγμή που τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα αποτελούν μόνο το 8% του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ για το 2007-2013 και κάθε κράτος -μέλος τα εφαρμόζει διαφορετικά, είναι φυσικό και επόμενο να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.
Αν ήθελε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει σοβαρότερα το πρόβλημα θα χρειάζονταν να ενισχύσει τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα, να στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς στις μειονεκτικές περιοχές και να ενθαρρύνει τη δημιουργία μελισσοκομικών συνεταιρισμών και Ζωνών Οικολογικής Ανάκαμψης. Και βέβαια ιδιαίτερη έμφαση στις βιολογικές – οικολογικές μεθόδους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου