Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Μετεκλογικά!

Βρίσκομαι στη Γερμανία αυτόν τον καιρό και δεν παρακολούθησα από κοντά τις περιφερειακές-δημοτικές εκλογές. Έτσι αναρτώ κάποιες εκτιμήσεις που έχω πάρει ηλεκτρονικά:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Συνδιασμού ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ οικο-ΛΟΓΙΚΑ με τον Δ. Κουρέτα:
Οι εκλογές της πρώτης Κυριακής τέλειωσαν. Η πολυπόθητη κομματικοποίηση των εκλογών σε ένα βαθμό επιτεύχθηκε. Στη Θεσσαλία έγινε ένα ενδιαφέρον πείραμα. Μπορέσαμε να πείσουμε ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό του 3% σε όλη τη Θεσσαλία (με διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες όπως ο Δήμος Λάρισας που φτάσαμε 7%) να ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια σε κόντρα όλων ή σχεδόν όλων που καλούσαν σε κομματική συσπείρωση τους πολίτες.
Από σήμερα το πρωί όπως είχαμε υποσχεθεί η περιφερειακή παράταξη ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ οικο-ΛΟΓΙΚΑ λειτουργεί και με αντιπροσώπευση στο νέο περιφερειακό συμβούλιο.
Όμως δεν μπορούμε παρά να πάρουμε θέση καθαρά όπως πάντα θα κάνουμε απέναντι των χιλιάδων ανώνυμων πολιτών που μας στήριξαν. Η δεύτερη Κυριακή θα κρίνει ορισμένα πράγματα και για μας οι προτεραιότητες είναι πάντα κορυφαίες όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Έτσι λοιπόν επαναλαμβάνουμε τα εννέα σημεία τα οποία θα θέσουμε στο περιφερειακό συμβούλιο για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των Θεσσαλών πολιτών αφενός και την ανάπτυξη της Θεσσαλικής υπαίθρου και της Θεσσαλικής επιχείρησης αφετέρου.
1) Εξηγήσαμε προεκλογικά ότι λόγω της στρεβλής ανάπτυξης στην περιοχή της Θεσσαλίας λόγω των αγροτικών επιδοτήσεων, οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας κατέχουν την τελευταία θέση σε ποσοστό από τα χρήματα της κάθε επιχείρησης που μπαίνουν για την ανάπτυξη της ίδιας της επιχείρησης. Ο δείκτης αυτός για την Θεσσαλία είναι 0,14 (τελευταίοι στη Ευρώπη) με την Κρήτη πρώτη στη χώρα με 0.54 να αγγίζει τον κοινοτικό μέσο όρο 0,63. Θέλουμε τοποθέτηση των δύο υποψηφίων για το τι μέτρα θα πάρουν για να αντιστραφεί η κατάσταση με ποσοτικούς χαρακτήρες. Η Δανία, Φινλανδία αλλά και άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία με μικρότερη παράδοση σε τέτοιες δομές έχουν πάρει κάποιες πρωτοβουλίες. Θεωρούμε κομβική αυτή την τοποθέτηση και για αυτό ξεκινούμε από εδώ.
2) Ο ποιοτικός τουρισμός στη Θεσσαλία μπορεί να εκτοξευτεί αν προσελκύσουμε τον απαιτητικό τουρίστα. Εδώ έχουμε τον Κίσσαβο με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, την Αλόννησο που θεωρείται σημαντικός προορισμός για καταδυτικό τουρισμό στον κόσμο.Γιατί να μην μιμηθούμε το παράδειγμα της Ερυθράς θάλασσας. Επίσης για τον Όλυμπο που αποτελεί κορυφαίο τόπο περιπατητικού τουρισμού στον Κόσμο. Θέλουμε να ακούσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
3) Τα δύο εργοστάσια διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στη Θεσσαλία που πάνε τα περιεχόμενα των μπλε κάδων στέλνουν στη συνέχεια τα υλικά (εκτός χαρτιού) για επεξεργασία στην Κίνα. Θέλουμε να ακούσουμε πως θα γίνει ένα τέτοιο εργοστάσιο και στη Θεσσαλία με πράσινες θέσεις εργασίας που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών άμεσα.
4) Θέλουμε την δημόσια τοποθέτηση πως σκέπτονται οι δύο υποψήφιοι να παρέμβουν με λεγόμενες soft δράσεις για τον τομέα της πρόληψης στον καρκίνο.
5) Πως σκέπτεστε να αναπτύξετε τον τομέα φαρμακευτικά φυτά στη Θεσσαλία με συγκεκριμένες δράσεις.
6) Έχουμε προτείνει την δημιουργία μουσείου βιοτεχνολογίας ζάχαρης στο παλιό εργοστάσιο ζάχαρης που τώρα είναι κλειστό. Αυτό θα είναι επισκέψιμο σε μαθητές και φοιτητές από όλη τη χώρα. Ζητούμε τοποθέτηση.
7) Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με πρωτοβουλία της περιφέρειας και συνεργασία των τμημάτων Βιοχημείας, Γεωπονίας, Οικονομικών του ΠΘ με θέμα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΉ ΠΑΡΑΓΩΓΗ χωρίς δίδακτρα. Ποια είναι η θέση σας.
8) Πρόταση για την ολική παρακολούθηση της ποιότητας νερού στη Θεσσαλία μετά από συζήτηση με περιοχές όπως το Νοσατέλ της Ελβετίας που έχουν ένα πρότυπο σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας νερού. Θέλουμε την δημόσια τοποθέτηση σας.
9) Ποια είναι η θέση σας για την κίνηση των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια.

Αυτά είναι ενδεικτικά ζητήματα που θέλουμε την δημόσια δια του τύπου τοποθέτηση των υποψηφίων

«Τα ποδοσφαιρικά διλήμματα απαξίωσαν τις εκλογές» αναφέρει η «Αττική Οικολογική Απάντηση» με τον Κ.Διάκο:

Δυστυχώς τα κόμματα που είναι υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση αντί να αναλάβουν προγραμματικές δεσμεύσεις εξέτρεψαν τον πολιτικό διάλογο σε μία στείρα αντιπαράθεση υπέρ ή κατά του μνημονίου, χωρίς προτάσεις. Οι πολίτες με την αποχή τους αρνήθηκαν να δώσουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, χωρίς όμως να δικαιώσουν και τις κενές περιεχομένου αντιπολιτευτικές κορόνες.
«Η «Αττική Οικολογική Απάντηση» θα είναι παρούσα στη μάχη για να βγει η Αττική και η χώρα από την κρίση με ρεαλιστικές λύσεις που στηρίζονται στην αναθέρμανση της περιφερειακής οικονομίας. Η εκλογική αναμέτρηση για μας, δεν είναι αυτοσκοπός. Η πραγματική μάχη δίνεται κάθε μέρα. Από τους νέους, ζητήσαμε να αντισταθούν στο γκρί. Αυτό τους λέμε και τώρα. Να πάρουν το λόγο. και να δώσουν το «παρών» στις δύσκολες μάχες της επόμενης μέρας. Η χρεοκοπία είναι του συστήματος. Η ζωή δεν χρεοκοπεί.


Για τον πραγματικό ηττημένο των εκλογών, τον λαό, μιλά στο tvxs ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ κ. Ζήσης Παπαδημητρίου
Δεν πρόκειται για πραγματική νίκη της κυβέρνησης, εκτιμά ο κ. Παπαδημητρίου, αλλά για «μια σημαντική μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ.» Δεν είναι, όμως το ΠΑΣΟΚ ο πραγματικός ηττημένος των εκλογών, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Ο ηττημένος σε αυτές τις εκλογές είμαστε τελικά εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, γιατί στην ουσία δεν φαίνεται να άλλαξε τίποτα.» «Βεβαίως υπάρχει μία αύξηση του κομμουνιστικού κόμματος, είναι όμως μία περιστασιακή αύξηση, η οποία ενδεχομένως δείχνει ότι ορισμένοι άνθρωποι, ενδεχομένως από την αριστερά του ΠΑΣΟΚ, ρίξανε ψήφο διαμαρτυρίας, αυτό όμως δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό.»
Όσον αφορά το θέμα της αποχής από την εκλογική διαδικασία, ο κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι τα πρωτοφανή επίπεδα μπορούν να ερμηνευθούν ως «άρνηση αυτού του πολιτικού συστήματος, όπως λειτουργεί.» Δεν πρόκειται μόνο για αδιαφορία, σημειώνει, αλλά και για μια «συνειδητή τοποθέτηση» του εκλογικού σώματος.

Ο Γιάννης Σχίζας, υποψήφιος με την «Αττική Συνεργασία» μου έστειλε εκτίμησή του, όπου μεταξύ άλλων λέει καταλήγοντας:
Κατά τη γνώμη μου η Αριστερά κατά πλειοψηφία, συνέχισε να υποβαθμίζει και να στενεύει την έννοια των «οικολογικών αγώνων» και της «οικολογικής ευαισθησίας» - εκλαμβάνοντας αμφότερα ως δευτερεύουσες δραστηριότητες «φιλοζωίας» και «αγάπης του πρασίνου», που μπορούν να απασχολούν πολιτικούς χαβαλέδες και ευκατάστατους του «μεσαίου χώρου».Το σφάλμα, όσο κι αν είναι αναστρέψιμο, είναι προς το παρόν μεγάλο : Γιατί όσο η Αριστερά δεν κατανοεί την σημασία των οικολογικών αγώνων για ποιότητα ζωής, για άλλου τύπου ανάπτυξη και «ήπιες» παραγωγικές δυνάμεις, η πολιτική παράκαμψή της θα συνεχίζεται . Ένα και ένα κάνουν δύο…..

Το Πατριωτικό Μέτωπο : Με το 40% ενός εκλογικού σώματος να απέχει από την κάλπη, και το υπόλοιπο 60% να βολοδέρνει μεταξύ των κομματικών πελατειακών μηχανισμών των κουμπαριών-συγγενολογιών και των προσωπικών μικροσυμφερόντων, ολοκληρώθηκε η γκρίζα προεκλογική εικόνα μιας Πατρίδας και ενός Λαού, που δείχνουν να μην καταλαβαίνουν «που πατούν και που πηγαίνουν».
Οι επαγγελματίες πολιτικοί, βγήκαν όλοι κερδισμένοι. Όλοι τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αισθάνονται πως δικαιώθηκαν μέσα από τις κάλπες. Για τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και των τοκογλύφων, ο «εκβιασμός» Παπανδρέου πέρασε και δεν θα πάμε σε εθνικές εκλογές». Για τους αντίπερα συντηρητικούς, η εκτίμηση πως «σώθηκαν από την σταδιακή μείωση των ποσοστών τους», λειτούργησε λυτρωτικά στο επαγγελματικό τους status quo. Για τον ίδιο τον Λαό, η αίσθηση πως η ανηφόρα του Γολγοθά του μνημονίου (η οποία ανεστάλη για λίγες μέρες «προεκλογικής χαζοχαρούμενης ευφορίας») θα συνεχισθεί και μάλιστα με εντατικότερους ρυθμούς, παραμένει ως πρώτη σκέψη. Και τα χειρότερα έπονται. www.pamet.gr

Ο γερμανικός τύπος εκτιμά γενικά ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών συνιστά «πλήγμα για τον Παπανδρέου», παρότι το κυβερνών κόμμα διατήρησε την πρώτη θέση.
Η «Suddeutsche Zeitung» δημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων dpa και εκτιμά ότι οι εκλογές-βαρόμετρο ήταν «προειδοποίηση» στον Παπανδρέου.
H Deutsche Welle αναφέρει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι έλαβε την εντολή για να συνεχίσει με τα μέτρα λιτότητας.
Η Frankfurter Algemeine εκτιμά ότι απεφεύχθη μια πανωλεθρία για την κυβέρνηση, γιατί οι εκλογές αυτές ήταν κάτι παραπάνω από δημοτικές, αφού παρακολουθήθηκαν με προσοχή από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες φοβόντουσαν ότι θα επακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές.

Σχόλιο: Τα ελληνικά ΜΜΕ πως διατυμπανίζουν ότι πρώτο κόμμα(σε αυτοδιοικητικές εκλογές παρακαλώ)βγήκε το ΠΑΣΟΚ, ενώ πρώτος σε ποσοστά βγήκε ο περίφημος "κανένας"(αποχή+ λευκά-άκυρα); Δεν τα συμφέρει να αποδεχθούν την χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας φυσικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου