Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010
Έως και 675% πάνω οι τιμές των προϊόντων, στη διαδρομή από το χωράφι έως το ράφι
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων:
Παρά το γεγονός ότι οι τιµές παραγωγού σε µια σειρά προϊόντων (βιοµηχανική ντοµάτα, φέτα κ.ά.) παραµένουν στα περσινά επίπεδα, οι λιανικές τιµές στο καλάθι της νοικοκυράς είναι υπερδιπλάσιες.
Ένα λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο π.χ., οξύτητας 3-9 γραµµών, πωλείται από τον παραγωγό προς 2 ευρώ αλλά μέχρι να φτάσει στο ράφι του σούπερ µάρκετ η τιμή του πλέον είναι από 5-6 ευρώ (διαφορά 200%). Άλλα παραδείγματα: για ένα κιλό ντοµάτες ο παραγωγός εισέπραξε φέτος 0,08 ευρώ, αλλά ο ντοµατοπελτές στο ράφι πωλείται 0,62 ευρώ (675%). Ένα κιλό ρύζι πωλείται 1,54 ευρώ έναντι 0,26-0,32 ευρώ που πήρε φέτος ο παραγωγός (492%) και ένα πακέτο µακαρόνια προς 0,83 ευρώ έναντι 0,23-0,25 ευρώ που εισέπραξε για ένα κιλό σκληρό σιτάρι φέτος ο παραγωγός (261%).
Σύµφωνα µε µελέτη του Κέντρου Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στα περισσότερα προϊόντα, ιδίως της άμεσης διατροφής, ο παραγωγός και ο καταναλωτής βρίσκονται σε αδύναµη θέση και δεν διαµορφώνουν τις τιµές. Τις τιµές τις επιβάλλουν οι ενδιάµεσοι της εφοδιαστικής αλυσίδας-οι μεσάζοντες, που αποβλέπουν στη μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Μέχρι και 675% ανεβαίνουν οι τιμές από το χωράφι στο ράφι, στα αγροτικά προϊόντα, λόγω της κερδοσκοπίας και της πολιτικής των µεσαζόντων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου