Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ραμμένα στόματα, άρρωστα μυαλά

Τριάντα πέντε αλλοδαποί κρατούμενοι που μεταφέρθηκαν πριν από τρεις βδομάδες και «φιλοξενούνται» στις φυλακές Κασσαβέτειας ξεκίνησαν από προχτές απεργία πείνας. Πρόκειται για Αφγανούς, Σομαλούς, Σουδανούς, Αλγερινούς και Παλαιστίνιους που εξακολουθούν να κρατούνται σε ελληνικές φυλακές ενώ ήδη έχουν εκτίσει τις ποινές τους. Οι τρεις Παλαιστίνιοι έραψαν τα στόματά τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διεκδικήσουν το αυτονόητο: την ελευθερία τους που παράνομα την στερούνται.
Ως λόγος της παράνομης, παράλογης και απάνθρωπης αυτής συνέχισης της κράτησής τους εμφανίζεται η προοπτική απέλασής τους λόγω εισόδου τους στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Μια προοπτική όμως που είναι παντελώς ανέφικτη από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι χώρες προέλευσή τους είναι αδύνατοι προορισμοί επαναπατρισμού λόγω των κρίσιμων συνθηκών (κατοχή, εμφύλιος, εισβολή, πόλεμος) που επικρατούν εκεί.
Η εμμονή της Εισαγγελίας Βόλου στην παράταση της κράτησής τους μόνο σε παθογενή συμπτώματα τιμωρητικού χαρακτήρα μπορεί να αποδοθεί. Όμως ούτε οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα, ούτε η ελευθερία και η αξιοπρέπεια ως διαπραγματεύσιμο αγαθό.
Ως Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών καταγγέλλουμε την πρακτική της Εισαγγελίας Βόλου. Ζητάμε την άμεση αποφυλάκιση και των 35 παράνομα κρατούμενων αλλοδαπών στις φυλακές Κασσαβέτειας.

Βόλος, 25/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου