Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Κρυφές πάλι οι επιδοτήσεις στους αγρότες

Σαν συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης για την ελληνική γεωργία στα πλαίσια της Ε.Ε και της παγκοσμιοποίησης και με το δεδομένο ότι το σκάνδαλο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στον ελληνικό αγροτικό τομέα δεν έχει αποδειχθεί με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, έρχονται οι εξελίξεις στη Γερμανία με την πρόσφατη διαγραφή των στοιχείων από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.
Το σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ είχε αποδειχθεί πρώτα στη Γερμανία, μέσα από τη δημοσίευση των στοιχείων των φυσικών και νομικών προσώπων, που τα τελευταία χρόνια ήταν αποδέκτες αυτών των επιδοτήσεων(περίπου 60δις Ευρώ κάθε χρόνο). Από τα πρώτα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία του 2008/2009, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, μπορούσε να δει κανείς ότι τα μεγαλύτερα ποσά δεν πήγαιναν στους απλούς αγρότες, αλλά σε μεγάλες εμπορικές και αγροτικές επιχειρήσεις διατροφής, σε βιομηχανίες γάλακτος και σε μεγαλοιδιοκτήτες γης. Προφανώς αυτοί οι αποδέκτες δεν χρειάζονταν τις επιδοτήσεις για να σταθούν σαν αγρότες(υποτίθεται ότι αυτός είναι ο στόχος τους), αλλά για να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από τις κοινωνικές οργανώσεις και δημοσιογράφους, που αντιμετωπίζουν κριτικά τον τρόπο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, για να κάνουν γνωστό στη «κοινή γνώμη» το σκάνδαλο. Κριτικάρουν κυρίως την επιδότηση ανά εκτάριο γης, δηλαδή ότι δικαιούνται στην ουσία μεγαλύτερη επιδότηση, όσοι κατέχουν μεγαλύτερες εκτάσεις γης. Και αυτοί δεν είναι οι μικροί αγρότες με τις μικρές εκτάσεις που κάνουν οικοκαλλιέργειες ή οικοεκτροφές και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την παραγωγή τους, αλλά όπως είναι φυσικό οι μεγαλοαγρότες και οι αγροεπιχειρήσεις, που συνήθως με τις εκμεταλλεύσεις τους επιβαρύνουν το περιβάλλον, αφού χρησιμοποιούν πάνω από 40% των ευρωπαϊκών εδαφών.
Η δημοσίευση των στοιχείων λοιπόν δεν έβλαψε τα προσωπικά δεδομένα των απλών αγροτών, αλλά μόνο τα συμφέροντα των αγροεπιχειρήσεων-αγροβιομηχανιώ(κυρίως διατροφής και γαλακτοβιομηχανιών, όπως η Nordmilch). Αυτές φοβήθηκαν μη χάσουν τα προνόμιά τους από τις αποκαλύψεις των στοιχείων.
Το παιγνίδι τους το έπαιξαν δύο αγρότες από την Έσση με την έξυπνη-από πλευράς τακτικής- υποστήριξη της γερμανικής αγροτικής ένωσης, που ελέγχουν φυσικά. Αυτοί κατέφυγαν στα γερμανικά δικαστήρια με το αιτιολογικό της καταστρατήγησης των προσωπικών τους δεδομένων. Στη συνέχεια την ευκαιρία άδραξε η υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Aigner και έκανε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αυτό αποφάσισε, με αιτιολογία ότι προσβάλλει την ιδιωτική ζωή και την προστασία προσωπικών δεδομένων, την κατάργηση της νομοθεσίας εκείνης της ΕΕ η οποία επιτρέπει τη δημοσίευση ονομάτων και των ποσών που εισέπραξαν των δικαιούχων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά η απόφαση αναφέρει επίσης ότι θα μπορούσε να δημοσιεύονται μόνο τα ονόματα ή η μη δημοσιοποίηση να μην αφορά στις επιχειρήσεις και άλλες οργανώσεις. "Η καταστρατήγηση του δικαιώματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων έχει άλλο βάρος για νομικά πρόσωπα, από ότι για φυσικά πρόσωπα», γράφουν οι δικαστές στην απόφασή τους.
Θα μπορούσε λοιπόν η υπουργός να μην διαγράψει όλα τα δεδομένα, πράγμα το οποίο έκανε αμέσως, λίγες μόνο ώρες μετά την ετυμηγορία του Ε.Δ.. Όπως καταγγέλλει η Greenpeace: "Η απόφαση επιτρέπει ρητά τη δημοσιοποίηση των δεδομένων των νομικών προσώπων. Είναι αδιανόητη η διαγραφή όλων των δεδομένων, στην οποία προχώρησε η Aigner. Έτσι όλα θα γίνονται πάλι στα κρυφά».
Διατυπώνεται λοιπόν το αίτημα για μια νέα οδηγία της Ε.Ε για τη δημοσιοποίηση , που θα είναι αποδεκτή από το Ε.Δ., για να γίνονται γνωστά τα ονόματα όλων των αγροτών που λαμβάνουν επιδοτήσεις, οι οποίες θα ξεπερνάνε ένα καθορισμένο εκ των προτέρων ποσό. Έτσι η κοινή γνώμη θα έχει τη δυνατότητα να έχει μια εικόνα για το τι συμβαίνει με τις επιδοτήσεις και σε ποιόν κυρίως πηγαίνουν τα λεφτά της.
Η απόφαση αυτή του Ε.Δ., πως γράφει και το tvxsteam, « έχει ευρύτερες διαστάσεις , καθώς πρόκειται για μια απόφαση – νομολογία που θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων από τα κράτη-μέλη. Θα μπορούσε, λόγου χάρη, να συσχετιστεί με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο στοιχεία των Ελλήνων φορολογουμένων…».
Προφανώς, σύμφωνα και με αυτήν την απόφαση, θα μπορούν να δημοσιοποιούνται τα δεδομένα όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων και όλων των ιδιωτών με υψηλά εισοδήματα. Δεν χρειάζονται τα δεδομένα χαμιλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, που είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Δεν θα πρέπει λοιπόν η Ελληνική Κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της απόφασης του Ε.Δ. που εσκεμμένα παρουσίασαν τα ελληνικά ΜΜΕ ότι αφορά και τα φυσικά πρόσωπα, να μη προχωρήσει στη δημοσιοποίηση και των δεδομένων των νομικών προσώπων.
Πηγή: tageszeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου