Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

Συμπολίτες


Με αυτή μας την ανακοίνωση θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν θα συμμετάσχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές της 7ης & 14ης Νοέμβρη 2010.
Η απόφαση αυτή μας επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων για τους παρακάτω λόγους :
1) Την καθόρισε πρώτα από όλα εκβιαστικά ο νέος νόμος για την «τοπική αυτοδιοίκηση» (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) που, μέσα από τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, δημιουργεί δήμους- τέρατα, όπως αυτόν του νέου δήμου Βόλου, καταργώντας και τα τελευταία ψήγματα τοπικής αυτοδιοίκησης που είχαν απομείνει και μετατρέποντάς την σε όχημα εφαρμογής του αντιλαϊκού ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ όπως ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε στη Βουλή. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί συνθήκες «ασφυξίας» για τοπικές κινήσεις πολιτών που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να εκπληρώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για συμμετοχή στις εκλογές. Ο αποκλεισμός ομάδων πολιτών από την συμμετοχή τους στις εκλογές αποδεικνύει το πόσο «τοπικός» και «αυτοδιοικητικός» είναι ο νέος νόμος. Αποκλείει τους πολίτες από τον έλεγχο των δημοτικών αρχών και τους παραπέμπει στο …δια-δίκτυο (internet).
2) Στην Παρέμβαση Πολιτών υπήρξαν εσωτερικές αντιπαραθέσεις που δεν κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την κάθοδο στις εκλογές. Αν δηλαδή θα κατέβουμε στις εκλογές και με ποιο τρόπο. Είναι γνωστό σε όλους ότι η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ αποτελείται από πολίτες με διαφορετικές πολιτικές απόψεις, μέλη οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, μέλη κοινωνικών κινημάτων, οικολογικών κινήσεων, βιοκαλλιεργητές, ανένταχτους. Μέσα από την διαφορετικότητά μας είχαμε επιλέξει ένα ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ θέσεων και δράσεων που ήταν και παραμένει ενάντια στην πολιτική του συστήματος που εκφράζεται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και από το αντιδραστικό ΛΑΟΣ απέναντι στους πολίτες, ενάντια στην μετατροπή της πόλης σε επιχείρηση και τους δημότες σε πελάτες κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, στο ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων, στην διαχειριστική λογική των τεχνικών της εξουσίας. Βασική μας θέση αποτελεί ότι η αυτό-οργάνωση των πολιτών σε επιτροπές, συλλόγους, πρωτοβουλίες και ο αγώνας τους είναι ο μόνος δρόμος για να δοθούν λύσεις στα προβλήματά του. Βασική μας κατεύθυνση συνεχίζει να αποτελεί ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ τους στη ΖΩΗ.
3) Η προσπάθεια που καταβλήθηκε για την συγκρότηση ενός πλατύτερου αυτοδιοικητικού μετώπου με άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας δεν έφερε αποτέλεσμα καθώς προσέκρουσε :
α) σε τετελεσμένα (προαποφασισμένες επιλογές συμμάχων και επικεφαλής),
β) σε αντιλήψεις αντίθετες με τις Αρχές της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ως προς τις πολιτικές αλλά και αυτοδιοικητικές επιλογές (θεωρούμε, για παράδειγμα, ότι τρίπτυχα όπως Υπεύθυνα, Δυνατά, Καθαρά δεν αρκούν για να εκφράσουν την συγκυρία)
γ) σε αντιλήψεις αντίθετες με βασικές αρχές λειτουργίας της ΠΑΡΕΒΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (όχι στις προσωπικές προεκλογικές καμπάνιες, περιορισμένος αριθμός θητειών σε αιρετά αξιώματα, ανακλητότητα, εναλλαγή, ολομέλεια μελών και αμεσοδημοκρατική λήψη αποφάσεων κ.ά.).

Με περηφάνια κάνουμε τον απολογισμό της δράσης μας στα πέντε χρόνια της ύπαρξής μας. Και αυτοκριτικά στεκόμαστε στο ότι δεν τρέξαμε όσο οι περιστάσεις απαιτούσαν, παρόλες τις προσπάθειές μας.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου και η τρόικα έχουν οδηγήσει τον Ελληνικό λαό στην εξαθλίωση. Με αφορμή την κρίση ο ελληνικός λαός χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο, για να επιβάλουν πολιτική επιστροφής στο 19ο αιώνα. Κατακτήσεις 100 χρόνων αφαιρούνται, η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, οι νέοι αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα ανεργία και ο λαός καλείται να ψηφίσει μέσα σε κλίμα εκφοβισμού και απογοήτευσης, κάτω από καθεστώς υποταγής και υποτέλειας, που τον έχει οδηγήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Θέλουμε ο λαός, σε αυτές τις εκλογές, να καταδικάσει την πολιτική του μνημονίου και να ανοίξει ο δρόμος για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Καταδικαστική ψήφος στο μνημόνιο, σημαίνει καταδίκη του Καλλικράτη και της κυβερνητικής πολιτικής και ανοίγει ο δρόμος, για να ηττηθεί η πολιτική της Ε.Ε, της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και του Δ.Ν.Τ.
Όραμά μας δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αλλά το γκρέμισμα ενός συστήματος που μας καλεί να γίνουμε τριτοκοσμικοί εργαζόμενοι, αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.
Σε κρίσιμες περιόδους, όπως οι σημερινές, όπου η φτώχεια και η ανεργία δημιουργούν ένα εφιαλτικό παρόν για μας και τα παιδιά μας, όπου η επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων και των καταχτήσεων της πλειοψηφίας των εργαζομένων από Κυβέρνηση – ΔΝΤ –ΕΕ αποκαλύπτει έναν σύγχρονο μεσαίωνα, δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν της αντίστασης και του αγώνα. Σε μία περίοδο που ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε τα πάρκα και οι πλατείες γίνονται εμπορεύματα στο χρηματιστήριο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δεν έχουμε άλλο δρόμο από την συλλογική οργάνωση και την διεκδίκηση.
Για αυτούς τους λόγους η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, σε πείσμα όσων νομίζουν ότι «ξεμπέρδεψαν» μαζί της θα συνεχίσει, με μεγαλύτερη εμπειρία και αυτογνωσία, ξεπερνώντας τις δυσκολίες γιατί το «φορτίο» της σε θέσεις και δράσεις της δίνει αυτό το δικαίωμα.

Δεν μένουμε αμέτοχοι, συνεχίζουμε…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου