Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ένα βιοδυναμικό αγρόκτημα στη Γερμανία

Βρίσκεται μόνο 20 χιλιόμετρα έξω από το Αμβούργο. Σε μια περιοχή με δάση, ένα μικρό ποταμάκι κλπ. Έχει εκτάσεις συνολικά 360 εκταρίων (3600 στρέμματα) μαζί με βοσκότοπους.
Παράγει δημητριακά και τις ζωοτροφές για τα ζώα που έχει (αγελάδες, μοσχάρια, χοίρους, γιδοπρόβατα, χήνες και λίγα άλογα) και μεγάλη ποικιλία κηπευτικών.
Επίσης στο κτήμα υπάρχουν μονάδες μεταποίησης: Αρτοποιία, παραγωγή γαλακτομικών προϊόντων και παραγωγή προϊόντων κρέατος (σαλάμια, ζαμπόν κλπ.).
Στο κτήμα υπάρχει επίσης μεγάλο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, από όσα παράγονται στο κτήμα και από άλλα παρόμοια για ποικιλία. Επίσης διαθέτει καφενείο-ζαχαροπλαστείο με τούρτες κι άλλα είδη από προϊόντα του κτήματος.

Άλλη δραστηριότητα του κτήματος είναι η παραγωγή σπόρων. Είναι ανεξάρτητο από τις πολυεθνικές των σπόρων. Επίσης παράγει μόνο του τα βιοδυναμικά παρασκευάσματα που χρειάζεται.
Έχει επίσης εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το κτήμα είναι επισκέψιμο. Οι επισκέπτες καθώς φτάνουν αντικρύζουν διάφορα παρτέρια με αρωματικά και θεραπευτικά βότανα καθώς και αρκετά λουλούδια. Υπάρχει και χώρος για τα παιδιά. Μάλιστα υπάρχει και μια σκηνή, όπου κάποιο άτομο ορισμένες ώρες λέει παραμύθια στα παιδιά. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και κάποιο μέρος των στάβλων, όπου βλέπει μικρά γουρουνάκια, μοσχαράκια, κατσικάκια.
Η λίπανση των καλλιεργούμενων εκτάσεων γίνεται με κοπριές από τους στάβλους, χλωρή λίπανση και καμιά φορά και λίγα αλεσμένα κέρατα και νύχια ζώων.
Οι διάφοροι τομείς στο κτήμα έχουν ανατεθεί σε ομάδες που λειτουργούν ως ανεξάρτητες οικονομικά, αλλά σε στενή συνεργασία μεταξύ τους. Π.χ. μία οικογένεια έχει την αρτοποιία, άλλοι έχουν την παραγωγή γαλακτομικών, άλλοι των κρεατικών, άλλοι το κατάστημα, άλλοι την πώληση σε λαϊκές αγορές κλπ.
Τα προϊόντα πωλούνται με τους εξής τρόπους:
1. Μέσω του καταστήματος του κτήματος.
2. Μέσω 20 λαϊκών αγορών στο Αμβούργο (10 ειδικές για τα κρεατικά και άλλες 10 για τα υπόλοιπα)
3. Σε καταστήματα.
4. Με εβδομαδιαίες κούτες σε σπίτια με συνδρομή (η κάθε κούτα περιέχει ποικιλία προϊόντων του κτήματος). Και αυτός ο τομέας είναι μια συνεργαζόμενη ανεξάρτητη οικονομικά ομάδα.


Γενικά το κτήμα είναι ένα πρότυπο αρμονικής συνεργασίας. Υπεύθυνος και συντονιστής είναι ο ιδρυτής με τη σύζυγό του: ο Georg και η Elisabeth Lutz.
Στο κτήμα μπορεί κάποιος να κάνει και πρακτική εξάσκηση. Στην Γερμανία οι γεωπόνοι αλλά και οι απλοί γεωργοί πρέπει να εργαστούν πρακτικά για ένα χρόνο σ’ ένα αγρόκτημα.
Άλλες πληροφορίες και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα: www.gutwulfsdorf.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου