Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Γιατί πρέπει να ρίξουμε το...κουκί μας στις εκλογές!

Μια ενδιαφέρουσα άποψη που έφθασε ηλεκτρονικά:

Ακούω και διαβάζω εδώ και καιρό για τις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφεριακές εκλογές και την αναγκαιότητα, τα εκβιαστικά διλήματα ή την ολική απαξίωση, ως προς την προσέλευση του κόσμου και την ψηφοφορία.

Τι διακαναλικές "συνεντεύξεις", τι "προσωπικές" συνεντεύξεις και μηνύματα των πολιτικών "αρχηγών", τι αναλύσεις για την πολιτικοποίηση ή όχι ενός θεσμού, που η αλλαγή του ψηφίστηκε μόλις λίγους μήνες πριν...

Είναι σίγουρο ότι διάγουμε την πιό νεφελώδη περίοδο της νέας Ελληνικής Ιστορίας και τα συμπεράσματα για το ποιός και τι έφταιξε που έχουμε φτάσει, σε αυτόν τον πολιτικό "αχταρμά", θα αργήσουν πολύ να βγουν. Και αυτό γιατί οι μελλοντικοί ερευνητές θα πρέπει να ψάξουν πολύ πιο βαθιά από τα δημοσιέυματα των ΜΜΕ(εγχώριων και μη...)

Ας γυρίσουμε όμως στο θέμα μας.
Να ψηφίσουμε ή όχι; Να τους μαυρίσουμε ή να τους "γράψουμε" στα άγραφα; Να πάμε με το μνημόνιο ή να τους ¨μνημονεύσουμε" όπως τους αξίζει;

Πέρα από αυτά τα απλά ερωτήματα, υπάρχει ένα που(και αυτή την φορά), θα μείνει εκκρεμές και αναπάντητο. Και είναι σημαντικό για τους "μέλλοντες" πολιτικούς να βρουν την απάντηση, καθώς θα βρουν και αντίστοιχο "πελατολόγιο"...

Το ερώτημα, λοιπόν, κατ' εμέ είναι: "γιατί να πάω να ψηφίσω;"
Αν παραβλέψουμε τα "υποκριτικά" συνθήματολογικά διλήματα που μας βάζουν με το έτσι θέλω, ο ένας και απλούστερος λόγος είναι ο εξής: γιατί αν (κατ' ελάχιστον), από αυτούς που δεν ψήφιζαν, προσέρχονταν στις κάλπες το αναλογούν ποσοστό αυτών που, συνήθως, ψηφίζουν, θα έβγαζαν ή κυβέρνηση(και μάλιστα με αυτονομία) ή έστω την ισχυρότερη αντιπολίτευση!

Και εξηγούμε σε απλά ελληνικά και μαθηματικά...:

Για παράδειγμα, ας πάρουμε ένα εκλογικό τμήμα(φανταστικό των 500 μελών) και ας πούμε ότι σε αυτό ψήφιζαν το(συνήθως παραδοσιακό) 70%, ήτοι 350 ψήφοι. Ας βγάλουμε λοιπόν κάποια απλά πρόχειρα αποτελέσματα(όποια σχέση με την πραγματικότητα είναι δυνατή, αρκεί να έχετε "φαντασία")
ΣΟΚ και ΔΕΟΣ: 140 ψήφοι ή ποσοστό 40%
Παλιά Δημοκοπία: 105 ψήφοι ή ποσοστό 30%
Κατιφέδες: 35 ψήφοι ή ποσοστό 10%
Ανορθόδοξος Πατριωτισμός: 21 ψήφοι ή ποσοστό 6%
Ξώφαλτσα: 14 ψήφοι ή ποσοστό 4%
Υποδέλοιποι(περίπου 15 "αποκόμματα"): σύνολο 28 ψήφοι ή ποσοστό 8%
Λευκά/Άκυρα: 7 ψήφοι ή ποσοστό 2%

Κοιτάχτε πως ανατρέπονται τα νούμερα, αν δούμε πως(και αφού πρώτα ξεπεράσουμε πως το τμήμα μπορεί να είχε 350 ψηφοφόρους και να ψήφιζαν ΟΛΟΙ!!! Τα αποτελέσματα θα ήταν τα πραγματικά και σύμφωνα με τα αποτελέσματα όπως και επίσης αν δεχτούμε πως οι "αντιρησίες" ψήφου θα διανέμονταν στα ίδια ποσοστά, όπως αυτοί που ψήφισαν).

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως, από τους "αντιρησίες" θα ερχόντουσαν να ψηφίσουν το αντίστοιχο ποσοστό του 70%, ήτοι 105 ψήφοι!
Αυτοί οι ψήφοι το σίγουρο είναι πως δεν θα είχαν "πέραση" στους λεγόμενους "μονομάχους" καθώς οι αντιρησίες είναι συνήθως αριστερής απόχρωσης ή νεαροί της άποψης: "που να τρέχω τώρα να ψηφίσω τον κάθε χλιμίτζουρα;"
Έτσι λοιπόν και με βάση αυτήν τη λογική, οι ψήφοι αυτοί θα κατανέμονταν με το αντιστρόφως ανάλογο ποσοστό με βάση τον παραπάνω πίνακα των αποτελεσμάτων.

Δηλαδή:
ΣΟΚ και ΔΕΟΣ: 2 ψήφοι ή ποσοστό 2%
Παλιά Δημοκοπία: 4 ψήφοι ή ποσοστό 4%
Κατιφέδες: 6 ψήφοι ή ποσοστό 6%
Ανορθόδοξος Πατριωτισμός: 8 ψήφοι ή ποσοστό 8%
Ξώφαλτσα: 11 ψήφοι ή ποσοστό 10%
Υποδέλοιποι(περίπου 15 "αποκόμματα"): σύνολο 32 ψήφοι ή ποσοστό 30%
Λευκά/Άκυρα: 42 ψήφοι ή ποσοστό 40%

Να δούμε και το(συνολικό-φανταστικό), αποτέλεσμα, σύμφωνα με την λογική που παρουσίασα; Έχουμε λοιπόν:


ΣΟΚ και ΔΕΟΣ: 140+2= 142 ψήφοι ή ποσοστό 31,20%
Παλιά Δημοκοπία: 105+4= 109 ψήφοι ή ποσοστό 23,95%
Κατιφέδες: 35+6= 41 ψήφοι ή ποσοστό 9%
Ανορθόδοξος Πατριωτισμός: 21+8= 29 ψήφοι ή ποσοστό 6,37%
Ξώφαλτσα: 14+11= 25 ψήφοι ή ποσοστό 5,49%
Υποδέλοιποι(περίπου 15 "αποκόμματα"): σύνολο 28+32= 60 ψήφοι ή ποσοστό 13,18% (!!!)
Λευκά/Άκυρα: 7+42= 49 ψήφοι ή ποσοστό 10,76% (...!!!...)

Είναι φανερό λοιπόν πως, αν κάποιος μπορούσε να "πείσει" του "αντιρησίες" για την "ευκολία" που παρέχουν στους μονομάχους-δεινοσαύρους της πολιτικής μας σκηνής και ταυτόχρονα να ψηφίσουν, το πολιτικό μας σκηνικό θα ήταν τελείως μα ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικό και κατά μία συνθήκη(και υπόθεση), σίγουρα καλύτερο.
Το να μην ψηφίσεις είναι μια επιλογή καθ' όλα σεβαστή και σίγουρα, για τους περισσότερους είναι ΚΑΙ διαμαρτυρία. Όμως είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά να καταλάβουν όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτου "χρώματος", πως η δύναμη της ψήφου είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο πραγματικά πιστεύουν.

Κλείνοντας να πω πως είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βαρεθεί να αποφασίζουν για τις τύχες μας, κάποιοι ερήμην μας. Όμως τείνω να καταλήξω πως, έχουμε ότι μας αξίζει, αφού αν δεν μπορούμε να πείσουμε αυτούς του "αντιρησίες", εμείς που ζητάμε κάτι διαφορετικό, κάτι που θα μας κάνει να ελπίζουμε ξανά, είμαστε άξιοι της όποιας τύχης μας επιφυλάσει το όποιο κέντρο απόφασεων, με όσα αρχικά γράμματα και αν έχει και οπουδήποτε και αν συνεδριάζει!

Μην αφήνετε τις αποφάσεις για το μέλλον, να τις πάρουν ερήμην σας.
Ξυπνήστε και ψηφίστε.
Τώρα που είναι νωρίς!

http://apolakaimesasola.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

Σχόλιο 1:
Και τούτο διότι:

"Η συνέπεια της αδιαφορίας των πολιτών για τα κοινά είναι η δημιουργία διεφθαρμένων κυβερνήσεων." - Πλάτων

Σχόλιο 2:

"αν οι εκλογές άλλαζαν στο παραμικρό τα πράγματα, θα ήταν παράνομες".
μεταξύ άλλων και ο Τζίμης Πανούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου