Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ σάς προσκαλούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 7.30 στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» με θέμα: «Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης».

Εισηγητές της εκδήλωσης θα είναι:
Ο κ. Ζήσης Παπαδημητρίου, Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ. με θέμα «Τα αίτια της κρίσης: συνέπειες και προοπτικές» και,
Ο κ. Οδυσσέας Μουζάς , Επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Ψυχική υγεία και οικονομική κρίση».

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος κ. Ι. Γιαννακόπουλος.

Η Συντονιστική Επιτροπή
Των Θεσσαλών Πολιτών του Κόσμου



Περίληψη Ομιλίας Ζήση Δ. Παπαδημητρίου
Αν και η οικονομική κρίση εκδηλώθηκε στο χρηματοοικονομικό τομέα, τα πραγματικά αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το καπιταλιστικό σύστημα, όπως αυτά εκδηλώθηκαν ήδη από τις αρχές τα δεκαετίας του ’70 και εντάθηκαν έκτοτε προϊούσης της περιώνυμης παγκοσμιοποίησης των οικονομικών και πολιτικών δομών με την πλήρη απελευθέρωση διεθνώς της κίνησης κεφαλαίων.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην πλήρη επικράτηση ης οικονομίας επί της πολιτικής, με κυρίαρχο το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικά και το κερδοσκοπικό κεφάλαιο ειδικότερα, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την υπονόμευση της σταθερότητας του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος.
Οι ασκούντες την εξουσία στη χώρα μας, αντί να επισημάνουν ευθύς εξ αρχής το συστημικό χαρακτήρα της κρίσης και να ζητήσουν από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δράσουν γρήγορα και συντονισμένα, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εξελίξεις που βιώνουμε όλοι μας σήμερα με τραυματικό τρόπο, σύρθηκαν σε ατέρμονες συζητήσεις και λαμβάνοντας λαθεμένες αποφάσεις οδήγησαν τελικά τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Η Ελλάδα, λειτούργησε, κυρίως λόγω της ανυπαρξίας παραγωγικού ιστού, των πελατειακών σχέσεων, της άκρως ψηφοθηρικής συμπεριφοράς των πολιτικών κομμάτων και της παντελούς έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών, ως ο αδύναμος κρίκος του συστήματος αλλά και αποδιοπομπαίος τράγος μιας κρίσης που ήδη από την εμφάνισή της στα τέλη του 2007 έφερνε το στίγμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Οι συνέπειες της κρίσης για το λαό μας είναι αναμφίβολα τραγικές, όχι μόνον από οικονομική αλλά και από ψυχολογική άποψη. Πληθαίνουν επικίνδυνα οι περιπτώσεις συμπολιτών μας, οι οποίοι, μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αυτοκτονούν, ενώ η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων των αστικών κέντρων της χώρας, κάνει θραύση. Θέλω να πιστεύω πως ο λαός μας, μέσα από το δράμα που βιώνουμε ο καθένας με το δικό του τρόπο, θα αναζητήσει και τελικά θα βρει ξανά τη χαμένη του ταυτότητα.

Περίληψη Ομιλίας Οδυσσέα Μουζά
Η οικονομική κρίση, που βιώνει στην καθημερινότητά του ο Έλληνας πολίτης, με κύρια χαρακτηριστικά της την έλλειψη αισιοδοξίας και προοπτικής, καθώς και με έντονα συναισθήματα θυμού και απελπισίας, οδηγεί στην ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι καταστάσεις οικονομικής κρίσης προκαλούν αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των αυτοκτονιών, με τους φτωχούς και τους περισσότερο ευάλωτους να είναι οι πρώτοι που θα υποφέρουν, ενώ τα κονδύλια για την υγεία θα μειώνονται συνεχώς.
Η εργασιακή ανασφάλεια και η οικονομική πίεση αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς ψυχοκοινωνικούς παράγοντες για την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας, και ιδιαίτερα καταθλιπτικών και αγχωδών διαταραχών. Η αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης και των αυτοκτονιών έχει τεκμηριωθεί και μέσα από πρόσφατες ελληνικές έρευνες.
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών αποτελεί και το ζητούμενο σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου