Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ανακαίνιση ακατοίκητων σπιτιών για τη φιλοξενία αστέγων στον Βόλο


Στην καταγραφή των εγκαταλελειμμένων ακινήτων της πόλης, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να ανακαινιστούν, έτσι ώστε να μπορούν να στεγαστούν άστεγοι συνάνθρωποί μας, ξεκινά ο Δήμος Βόλου. Πρόκειται για μία εναλλακτική δράση, ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πότε και σε ποιο βαθμό θα τελεσφορήσει η συγκεκριμένη δημοτική πρωτοβουλία.
Το βέβαιο είναι ότι η Δημοτική Αρχή του Βόλου, θορυβημένη από τα τελευταία περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου άστεγοι έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία, αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες πριν ανάλογα περιστατικά πάρουν διαστάσεις επιδημίας.
Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου Β. Κοντορίζος αισιοδοξεί ότι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα η νέα πρωτοβουλία του Δήμου μπορεί να έχει αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Πορταριάς, «υπάρχουν αρκετά ακίνητα στο Βόλο που ανήκουν σε τράπεζες, ιδρύματα και φορείς τα οποία επί χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα, όπως π.χ. αυτό που βρίσκεται στην οδό Ανθ. Γαζή και Ροζού» και όπως επισημαίνει, είναι καιρός να αναλάβουμε δράση προκειμένου να βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σχόλιο: όπως και με τα χαράτσια, έτσι και σε ζητήματα φτώχειας οι τοπικές αρχές της σημερινής "Αυτοδιοίκησης" είναι πιο "ευάλωτες" στην πίεση της τοπικής κοινωνίας. Τά θέματα όμως δεν θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με βάση την "φιλανθρωπία", αλλά με τη στήριξη και δημιουργία τοπικών δομών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου