Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Νέα προσπάθεια κοινής αγροτικής καλλιέργειας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης

Στη δημιουργία κοινής αγροτικής καλλιέργειας, προχώρησαν μέλη της ανεξάρτητης κίνησης πολιτών του δήμου Θερμαϊκού, έχοντας ως στόχο να προσφέρουν σε κάθε πολίτη τα προς το ζην, μέσα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, όταν και μπήκε τρακτέρ στο πρώτο χωράφι των 9,5 στρεμμάτων και έγινε η προετοιμασία του, με τον καλλιεργητή (σκάλισμα) ώστε το επόμενο διάστημα να γίνει η σπορά.
Στο πλαίσιο αυτό μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα μέλη της πρωτοβουλίας έχουν παραχωρηθεί από 6 ιδιώτες 40 στρέμματα, σε διάφορες περιοχές του δήμου Θερμαϊκού.
Σε κάποιες από αυτές τις εκτάσεις θα σπαρθούν ρεβύθια, φακιές και άλλα όσπρια, ενώ στις υπόλοιπες θα φυτευτούν ανοιξιάτικα λαχανικά, αφού πρώτα χωριστούν σε μικρά κομμάτια των 100, 200 ή και 300 μέτρων(ανάλογα με τη συμμετοχή), εκτάσεις που θα μετατραπούν σε μικρούς μπαξέδες και θα τα αναλάβουν ατομικά μέλη της Πρωτοβουλίας για την καλλιέργειά τους.
«Η πρωτοβουλία αυτή, έχει ως στόχο να υπάρχει μία κοινή αγροτική καλλιέργεια που θα ξεκινάει από εμάς και θα καταλήγει σε εμάς», λέει στο thousandnews.gr, ο Μιχάλης Κεχρής, μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών του δήμου Θερμαϊκού .
Ο ίδιος τονίζει μάλιστα πως «το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε αυτή η ιδέα και ξεκίνησε να υλοποιείται είναι πως τα χρόνια δυσκολεύουν και οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν τουλάχιστον τα προς το ζην. Μέσα από αυτή τη κίνηση θα μπορεί ο καθένας να καλλιεργεί μαρούλια, ντομάτες και ό,τι άλλο μπορεί, ώστε να μην αναγκάζεται να τα χρεώνεται και να τα αγοράζει απ’ έξω».
Να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή οργανώθηκε και υλοποιείται από τα μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών του δήμου Θερμαϊκού, τα οποία θα βοηθούν παράλληλα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επίσης την ίδια δυνατότητα θα έχει και ο κάθε πολίτης που έχει οικονομικές δυσκολίες και θέλει να συμμετάσχει σε αυτή την κίνηση.
Πηγή: thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου