Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Μαφία: Το τέλος της μικρής βυζαντινής μας πόλης;

Του Βασίλη Κεχαγιά

Τελικά, τι είναι καλύτερο; «Να πέφτεις από τα σύννεφα» ή «να πέφτεις από τα μπαλκόνια»; Διότι, τελευταία, στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης μοιάζει να είναι απείρως οδυνηρότερο το πρώτο από το δεύτερο. Ίσως επειδή η συγκεκριμένη κοινωνία διαθέτει στις τάξεις της τον πρωταθλητή της πτώσης από μπαλκόνι, τον Χρήστο Ζαχόπουλο. Ωστόσο, θα σύστηνα στους αγαπητούς συμπολίτες μου να μην πέφτουν από μπαλκόνια, μια που υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σκοτωθούν. Αντίθετα καμιά «πτώση από τα σύννεφα» δεν στοίχισε ανθρώπινη ζωή...
... Αλλά αυτοί που πέφτουν από τα σύννεφα, ποιος ακριβώς τους ρίχνει; Υπάρχει κάποιος από τους συλληφθέντες που το όνομά του δεν ήταν αντικείμενο καθημερινής γνώσης στις σχετικές συζητήσεις; Υπάρχει όνομα, ανάμεσα στους συλληφθέντες, το οποίο στους καφενέδες «της μικρής μας πόλης» δεν έλαβε τουλάχιστον το εύσημο του «λαμόγιου» (ναι, τείνει να γίνει συνώνυμο του καταφερτζής); Η μικρή μας πόλη τους γνωρίζει όλους, αλλά τους συναναστρέφεται... όλους. Γι' αυτό και από καιρό έχει έρθει το τέλος της, όπως ακριβώς στα Γιάννενα του Δημήτρη Χατζή. Ευτυχώς, μερικοί άλλοι με το τέλος τους «ρίχνουν από τα σύννεφα» τους δήθεν νεφελοβατούντες συμπολίτες μας και ενίοτε γκρεμίζουν και συγκατοίκους του Θεού... εκεί στα σύννεφα. Το τέλος της μικρής βυζαντινής μας πόλης;

Σχολιο:
το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για ολόκληρη τη χώρα και κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη. Γνωρίζουμε και γνωριζόμαστε πάνω-κάτω με τον διπλανό στον κύκλο μας. Ξέρουμε ποια είναι τα «λαμόγια» από τους γνωστούς μας. Αν τύχει όμως και αποκαλύπτεται κατά τύχη κάποιος, τότε πέφτουμε από τα σύννεφα.
Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία, με την ευκαιρία της κρίσης που διέρχεται αυτός ο κόσμος των «καταφερτζήδων» και με την κριτική του συστήματος των αξιών του, πρέπει-όσοι απορρίπτουν αυτό τον κόσμο-να βοηθήσουμε να πάρει «σάρκα και οστά» ο νέος ανθρωπολογικός τύπος που είναι απαραίτητος για να δημιουργηθεί η "νέα πόλη των ονείρων μας" μετά "το τέλος της μικρής βυζαντινής μας πόλης". Στο ερώτημα του Κεχαγιά θα πρέπει να απαντήσουμε καταφατικά. Ναι, μετά και τη μαφία, ας τελειώνουμε με αυτές τις πόλεις των "καταφερτζήδων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου