Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Λαικη Συνελευση Κατοικων Αγιου Βλασιου Δ.Δ Δημου Βολου

Το βραδυ τις 18ης Ιανουαριου πραγματοποιηθηκε Λαικη συνελευση των κατοικων του
Αγιου Βλασιου οπου αποφασισθηκαν τα εξης:

ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Οι κατοικοι του χωριου με λυπη και αγανακτηση (μια και αυτο ειναι υποχρεωση τις Πολιτειας)
αναγκαστηκαν να προχωρήσουν στην δημιουργια ομαδων περιφρούρησης του χωριού (μετά απο
τα απανωτά κρούσματα ληστειών που σημειώνονται στην περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα)
γιατι η αστυνομία είναι επιφορτισμένη να φυλάει πολιτικούς και δημοσιογράφους, η δε Δημοτική
Αστυνομική Αστυνομία να κόβει κλήσεις στο κέντρο της πόλης.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
Ορίστηκε πενταμελής επιτροπή κατοίκων που αφού κατέγραψε τα προβλήματα του χωριού,
θα εκπροσωπήσει την συνέλευση στο Δήμο και θα προσπαθήσει για την επίλυση τους.
Οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες είναι "εξαφανισμένοι". Παρόλο που καλέστηκαν δεν παραβρέθηκαν
στην συνέλευση (με μόνο έναν δικαιολογημένο για λόγους υγείας).

ΧΛΩΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Οι κάτοικοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι: δεν θέλουν και δεν θα δεχθούν την μόνιμη χλωρίωση του νερού
που αποφάσισε η ΔΕΥΑΜΒ μετά από εμπεριστατωμένη!!! μελέτη !!! (οι τεχνικοί της ρωτούσαν... τον όποιο
τυχόντα στην πλατεία του χωριού πόσο νερό χωράει η δεξαμενή!!!)
Αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο με τους κατοίκους των άλλων χωριών (Πορταριά, Σταγιάτες,
Μακρυνίτσα κλπ ) για την αποτροπή της εγκατάστασης μόνιμης χλωρίωσης και συντονισμό περαιτέρω ενεργειών.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΧΛΩΡΙΟ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ!
ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕΣ!


Σχόλιο: είναι καιρός να επιστρέψουμε στη λειτουργία των παλαιών κοινοτήτων για να επιλύονται τουλάχιστον τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίζονται από τις ίδιες, αφού οι "Καλλικρατικοί Δήμοι" είτε δεν μπορούν είτε δε θέλουν να ασχοληθούν με αυτά. Με πρωτοβουλίες κάποιων κατοίκων μπορούν να οργανώνονται συνελεύσεις των κατοίκων τους και αμεσοδημοκρατικά να αποφασίζουν για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Επίσης να αποφασίζουν και για τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων εκείνων που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις κοινότητες, αλλά και από τη λειτουργία των παραπέρα πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, όπως η συγκοινωνία(χωριά ανήκουν σε δήμους, αλλά δεν έχουν αστική συγκοινωνία), η παιδεία(κοινοτικά σχολεία) ή η υγεία κ.λπ.
Οι κοινότητες είναι το πρώτο επίπεδο όπου μπορεί να εφαρμοσθεί η άμεση δημοκρατία-γενικευμένο αίτημα των καιρών- σαν τρόπος λήψης αποφάσεων για την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Παρατήρηση: Στην περίπτωση όμως των ομάδων περιφρούρησης τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Μια υγιής αντίδραση αυτοοργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να παρεκτραπεί ή να παγιδευτεί σκόπιμα σε ρατσιστικές πράξεις που θα αυξάνουν τεχνητά την ένταση, τις συγκρούσεις και το κλίμα φόβου όπως έχει συμβεί σε γειτονιές της Αθήνας.
Σε περιόδους κρίσης είναι γνωστό από την Ιστορία, με πιο πρόσφατο το φαινόμενο του ναζισμού, πως στοχοποιούνται όχι οι πραγματικοί υπαίτιοι αλλά τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας και οι μειονότητες με αποτέλεσμα το εκρηκτικό μίγμα του φόβου και της οργής να σκάει εναντίον τους. Υπάρχουν πάρα πολλοί γύρω μας που είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν το κλίμα φόβου και ανασφάλειας για να κερδίσουν πολιτικά και οικονομικά οφέλη οδηγώντας την κοινωνία στην καταστροφή. Η νεοφασιστική οργανωμένη τρομοκρατία σε γειτονιές των Αθηνών έχει δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα από όσα φιλοδοξούν παρόμοιες ομάδες περιφρούρησης να αντιμετωπίσουν. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μια τέτοια εκτροπή και στα χωριά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου