Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Λαικη Συνελευση Κατοικων Αγιου Βλασιου Δ.Δ Δημου Βολου

Το βραδυ τις 18ης Ιανουαριου πραγματοποιηθηκε Λαικη συνελευση των κατοικων του
Αγιου Βλασιου οπου αποφασισθηκαν τα εξης:

ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Οι κατοικοι του χωριου με λυπη και αγανακτηση (μια και αυτο ειναι υποχρεωση τις Πολιτειας)
αναγκαστηκαν να προχωρήσουν στην δημιουργια ομαδων περιφρούρησης του χωριού (μετά απο
τα απανωτά κρούσματα ληστειών που σημειώνονται στην περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα)
γιατι η αστυνομία είναι επιφορτισμένη να φυλάει πολιτικούς και δημοσιογράφους, η δε Δημοτική
Αστυνομική Αστυνομία να κόβει κλήσεις στο κέντρο της πόλης.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
Ορίστηκε πενταμελής επιτροπή κατοίκων που αφού κατέγραψε τα προβλήματα του χωριού,
θα εκπροσωπήσει την συνέλευση στο Δήμο και θα προσπαθήσει για την επίλυση τους.
Οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες είναι "εξαφανισμένοι". Παρόλο που καλέστηκαν δεν παραβρέθηκαν
στην συνέλευση (με μόνο έναν δικαιολογημένο για λόγους υγείας).

ΧΛΩΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Οι κάτοικοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι: δεν θέλουν και δεν θα δεχθούν την μόνιμη χλωρίωση του νερού
που αποφάσισε η ΔΕΥΑΜΒ μετά από εμπεριστατωμένη!!! μελέτη !!! (οι τεχνικοί της ρωτούσαν... τον όποιο
τυχόντα στην πλατεία του χωριού πόσο νερό χωράει η δεξαμενή!!!)
Αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο με τους κατοίκους των άλλων χωριών (Πορταριά, Σταγιάτες,
Μακρυνίτσα κλπ ) για την αποτροπή της εγκατάστασης μόνιμης χλωρίωσης και συντονισμό περαιτέρω ενεργειών.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΧΛΩΡΙΟ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ!
ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕΣ!


Σχόλιο: είναι καιρός να επιστρέψουμε στη λειτουργία των παλαιών κοινοτήτων για να επιλύονται τουλάχιστον τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίζονται από τις ίδιες, αφού οι "Καλλικρατικοί Δήμοι" είτε δεν μπορούν είτε δε θέλουν να ασχοληθούν με αυτά. Με πρωτοβουλίες κάποιων κατοίκων μπορούν να οργανώνονται συνελεύσεις των κατοίκων τους και αμεσοδημοκρατικά να αποφασίζουν για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Επίσης να αποφασίζουν και για τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων εκείνων που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις κοινότητες, αλλά και από τη λειτουργία των παραπέρα πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, όπως η συγκοινωνία(χωριά ανήκουν σε δήμους, αλλά δεν έχουν αστική συγκοινωνία), η παιδεία(κοινοτικά σχολεία) ή η υγεία κ.λπ.
Οι κοινότητες είναι το πρώτο επίπεδο όπου μπορεί να εφαρμοσθεί η άμεση δημοκρατία-γενικευμένο αίτημα των καιρών- σαν τρόπος λήψης αποφάσεων για την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Παρατήρηση: Στην περίπτωση όμως των ομάδων περιφρούρησης τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Μια υγιής αντίδραση αυτοοργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να παρεκτραπεί ή να παγιδευτεί σκόπιμα σε ρατσιστικές πράξεις που θα αυξάνουν τεχνητά την ένταση, τις συγκρούσεις και το κλίμα φόβου όπως έχει συμβεί σε γειτονιές της Αθήνας.
Σε περιόδους κρίσης είναι γνωστό από την Ιστορία, με πιο πρόσφατο το φαινόμενο του ναζισμού, πως στοχοποιούνται όχι οι πραγματικοί υπαίτιοι αλλά τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας και οι μειονότητες με αποτέλεσμα το εκρηκτικό μίγμα του φόβου και της οργής να σκάει εναντίον τους. Υπάρχουν πάρα πολλοί γύρω μας που είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν το κλίμα φόβου και ανασφάλειας για να κερδίσουν πολιτικά και οικονομικά οφέλη οδηγώντας την κοινωνία στην καταστροφή. Η νεοφασιστική οργανωμένη τρομοκρατία σε γειτονιές των Αθηνών έχει δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα από όσα φιλοδοξούν παρόμοιες ομάδες περιφρούρησης να αντιμετωπίσουν. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μια τέτοια εκτροπή και στα χωριά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου