Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

ΙΤΑΛΙΑ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ξέσπασε πόλεμος στην Ιταλία για μια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των γιατρών
παιδίατρων (FIMP), όπου προτρέπουν τους γονείς να μη δίνουν στα μωρά (0-3 ετών),
φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά μόνο βιομηχανικά προϊόντα κατάλληλα για την
ηλικία τους. Ακόμη στην ανακοίνωση υπάρχει η σοβαρότατη καταγγελία ότι το 50% των
φρέσκων φρούτων και το 35% των δημητριακών περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων
επικίνδυνα για τη διατροφή των παιδιών.
Άμεσες υπήρξαν οι αντιδράσεις από φορείς του κλάδου, αλλά και από την ένωση γιατρών
παιδιάτρων (ACP), οι οποίοι κατηγόρησαν την ομοσπονδία ότι κινείται υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και ότι δημιουργεί πανικό στην κοινωνία. Υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση είναι μια κρυφή διαφήμιση και υπενθυμίζουν ότι σε όλη την ΕΕ, από το Σεπτέμβριο του 2008 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός (396/2005 του
ΕΚ και της ΕΕ, 23.2.2005) με τον οποίο τροποποιούνται τα όρια για τα υπολείμματα
φυτοφαρμάκων και προσδιορίζονται επακριβώς τα ποσοτικά όρια ανοχής για τη διατροφική
ασφάλεια ενηλίκων και παιδιών. Οι παιδίατροι της ACP προτείνουν στους γονείς να
διατρέφονται με φρούτα και λαχανικά, τα παιδιά και όλη η οικογένεια, επιλέγοντας όπου είναι εφικτό βιολογικά προϊόντα.
Άμεση υπήρξε και η ανταπάντηση του προέδρου της FIMP, ότι ‘’τα στοιχεία είναι επίσημα και ότι εφέτος τα δείγματα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανέβηκαν στο 57%’’.
Θέση στην αντιπαράθεση πήραν και οι υπουργοί υγείας και γεωργίας δηλώνοντας ότι ‘’υπερβάσεις υπήρξαν μόνο στο 0,6% των φρέσκων φρούτων και στο 0,3% των δημητριακών σε αντιδιαστολή με το 3,5% των δειγμάτων με ευρήματα που
ισχύει στην Ευρώπη. Και μάλιστα προτείνει την κατανάλωση πέντε μερίδων φρουτολαχανικών ημερησίως, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής για προσεκτικό πλύσιμο και όπου χρειάζεται και ξεφλούδισμα’’.

Σημείωση: Σε έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το Μάρτιο 2005, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 150 δείγματα φρούτων της αγοράς, εντοπίστηκε η ουσία παραθείο (Parathion), οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο απαγορευμένο από το 2003 καθώς και άλλα υπολείμματα φυτοφαρμάκων,
συγκεκριμένα:
Στο 27% των φρούτων υπήρξαν ευρήματα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ 0% σε
βιολογικά φρούτα.
Με το ξεφλούδισμα το παραθείο απομακρύνθηκε κατά 99,1% σε μήλα Αριδαίας, ενώ με το πλύσιμο κατά 32,7%.
Με το ξεφλούδισμα υπάρχει σχετική ή μεγάλη προφύλαξη από τα φυτοφάρμακα, αλλά χάνονται βιταμίνες και θρεπτικές φυτικές ουσίες, απαραίτητες για μια πλήρη και σωστή διατροφή.
www.engene.gr

Σχόλιο:
στην Ελλάδα, ιδίως στα τελευταία χρόνια δεν γίνεται έλεγχος για υπολείμματα χημικών ουσιών στα νωπά φυτικά προϊόντα. Επιμένουμε να προτείνουμε μεσογειακή διατροφή, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να επιλέγουμε τη διατροφή μας. Οι έλληνες συμβατικοί αγρότες -στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν αυτό τον καιρό-μεταξύ άλλων ζητούν μειωμένες τιμές των φυτοφαρμάκων για τις καλλιέργειές τους. Η λύση και για αυτούς και για την ελληνική κοινωνία- που "φτωχοποιείται" μέσα από τα μνημόνια και τα ελλείμματα και της γεωργίας-θα ήταν να μετατραπεί όλη η χώρα σε ζώνη βιοκαλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου