Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Το νέο Μνημόνιο: Τι ζητά αυτή τη φορά η τρόικα



Σε 10 σελίδες εκτείνονται οι κατευθύνσεις του νέου Μνημονίου, όπως αυτές διατυπώθηκαν από την τρόικα με επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το «μενού» περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να ζητούν ενυπόγραφες δεσμεύσεις ότι η χώρα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και μετά τις εκλογές. Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί αναδρομικών αυξήσεων στα αντικειμενικά κριτήρια των ακινήτων. Πώς θα καλυφθούν οι αποκλίσεις ύψους 2 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2011.
Λεπτομέρειες διαβάστε στο http://tvxs.gr/news/ellada/ti-zita-ayti-ti-fora-i-troika


Σχόλιο: Η κυρίαρχη συλλογιστική της τρόικας παραμένει η ίδια. Η φιλοσοφία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μέτρων είναι ήδη διατυπωμένη στο Μεσοπρόθεσμο και σε τελευταίες εκθέσεις της και συμπληρώνεται τώρα από αρκετές επιμέρους λεπτομέρειες για την επιτήρηση των στοιχείων και εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα και τη φορολογική διοίκηση. Η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για φοροδιαφυγή και διαφθορά επαναλαμβάνεται, αλλά με ευθύνη κυβερνώντων και ελεγκτών προσέφερε ως τώρα πενιχρότατα αποτελέσματα. Για πρώτη φορά επίσημα μπαίνουν στο στόχαστρο οι αμυντικές δαπάνες. Μια κατεύθυνση σίγουρα θετική, πλην όμως καθυστερημένης και αμφίβολης φερεγγυότητας, αφού με παρούσα την τρόικα, συνεχίστηκε το ράλι των εξοπλιστικών προμηθειών, με πωλητές εταίρους και πιστωτές μας!
Παρά την μέχρι σήμερα αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής τόσο στον αυστηρά δημοσιονομικό τομέα όσο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι προτάσεις για τα επιβεβλημένα μέτρα στο πλαίσιο της δεύτερης δανειακής σύμβασης εμμένουν στην ίδια θεραπεία! Μια θεραπεία ακόμη πιο αναποτελεσματική σ' ένα ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται πιο αρνητικό και ζοφερό για το 2012.
Η εμμονή, επίσης, στην αποσάθρωση του όποιου κοινωνικού και περιβαλλοντικού κεκτημένου της χώρας όχι μόνο δεν προσφέρει βραχυχρόνια οφέλη, αλλά επιπλέον υπονομεύει μακροχρόνια την ελπίδα και τους πραγματικούς όρους για ένα νέο βιώσιμο πρότυπο ευημερίας των πολιτών.
Η ιδιαίτερη απαίτηση της τρόικας για την στήριξη των τραπεζών μέσω μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου δεν αντανακλά παρά την ιδιότυπη «θεσμική ομηρεία» τομέων της δημόσιας πολιτικής από το χρηματοπιστωτικό σύστημα: Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες απολαμβάνουν της δημόσιας χρηματοδότησης, αυτή γίνεται χωρίς επαρκή διασφάλιση χρηματοδοτικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας και χωρίς έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου