Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΜΒ ΒΟΛΟΥ

Η ζημιά με τη δυσφήμιση της περιοχής σε όλα τα ΜΜΕ έχει ήδη γίνει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Δήμαρχου να υποβαθμίσει το ζήτημα κατόπιν εορτής, με τις τελευταίες του δηλώσεις(10 Ιανουάριου) μιλώντας αυτή τη φορά για μικρή μόλυνση. Φαίνεται πάντως αποφασισμένος να συνεχίσει την τακτική της μόνιμης χλωρίωσης των νερών αλλά και της απαξίωσης των χωριών μας χρησιμοποιώντας το νόμο κατά βούληση, παρανομώντας ασύστολα και παραπληροφορώντας.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟ (Υ2/2600/01) ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ γιατί ενώ αυτός ορίζει ως όριο μόλυνσης το (0) για τα κολοβακτηρίδια, τους εντερόκοκκους και τα e-coli, άφησαν κατά μέρος την Υγειονομική Διάταξη που αφορά την απολύμανση του πόσιμου νερού (ΥΜ/5673/57), η οποία εξαιρεί τις κοινότητες με λιγότερους από 3000 κατοίκους από την υποχρεωτική μόνιμη χλωρίωση.
ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΑΝ , διότι ενώ ο νόμος επιβάλλει την άμεση κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων των δειγμάτων, αυτοί τα έδωσαν στη δημοσιότητα μετά από ένα περίπου μήνα.
ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΑΝ, γιατί μιλούσαν για σοβαρή μόλυνση του πόσιμου νερού στην περιοχή και για κίνδυνο της υγείας των επισκεπτών και των κατοίκων , κάτι που δεν προκύπτει από τα αποτελέσματα των δικών τους αναλύσεων. Σημειώνεται ότι τρία δείγματα από την Πορταριά είχαν μηδενική σε όλα μόλυνση όπως και το δείγμα από τις Σταγιάτες. Οι αριθμοί δεν δικαιολογούν την επιθετικότητα με την οποία χειρίστηκαν την υπόθεση και την οικονομική και ψυχολογική ζημιά που έχουν προκαλέσει στην περιοχή.
ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΑΝ, γιατί υποστήριξαν ότι η μόνιμη χλωρίωση ήταν αναγκαία επειδή βρήκαν μολυσμένα νερά. Την εργολαβία όμως την είχαν αποφασίσει πριν από ένα χρόνο όταν δεν είχαν αναλάβει ακόμη την ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ.
Η εγκατάσταση μόνιμης χλωρίωσης αστικοποιεί τα χωριά μας και τους αφαιρεί τις όποιες δυνατότητες επιβίωσης υπάρχουν, αφού το νερό του Πηλίου αποτελεί πόλο έλξης για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να φροντίζει για την διατήρηση των φυσικών χαρακτηριστικών των νερών της περιοχής και όχι για την αλλοίωση τους.
ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ όταν δηλώνουν πως θα φροντίσουν να εφαρμόσουν ανώδυνη μέθοδο απολύμανσης με μια άλλη φυσικά εργολαβία, αφού υλοποιήσουν την εργολαβία των 2000000 ευρώ για να μας ποτίσουν χλώριο.
ΜΑΣ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΧΛΩΡΙΟ όπως και τους κατοίκους της πόλης, το οποίο ανάμεσα στα άλλα προκαλεί: νευρικές παθήσεις, γεροντική άνοια, προβλήματα γονιμότητας, αποβολές, αρτηριοσκλήρυνση, δερματοπάθειες, καρδιοπάθειες, διάφορα είδη καρκίνου, κ.α.!!! Αυτοί είναι οι λόγοι που στην κεντρική Ευρώπη, στο Παρίσι , στο Άμστερνταμ, στο Μόναχο και σε εκατοντάδες άλλες πόλεις η χλωρίωση έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Προστασία της υγείας μας σημαίνει πρωτίστως συστηματικό καθαρισμό και συντήρηση δεξαμενών και δικτύων , άμεσο εντοπισμό των εστιών μόλυνσης και αποκατάσταση και όχι χλωρίωση και αδιαφορία που αποτελεί πάγια πρακτική της ΔΕΥΑΜΒ χρόνια τώρα στο Βόλο.
Η προτροπή του αντιπρόεδρου της ΔΕΥΑΜΒ να συνηθίσουμε τη γεύση του χλώριου αποτελεί ύβρη στους κατοίκους των χωριών μας που πολύ γρήγορα εισέπραξαν το αντίτιμο της συμμετοχής στον Καλλικράτη: χλώριο και υποτίμηση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την εγκατάλειψη των σχεδίων για μόνιμη χλωρίωση και τον σεβασμό απέναντι στους κατοίκους, την ιστορία και τη φύση των χωριών του Πηλίου και θα διεκδικήσουμε όποια έννομα δικαιώματα προκύπτουν από τη βλαπτική διαχείριση της υπόθεσης από την ΔΕΥΑΜΒ.
Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, ώρα 19:30, στην καφετέρια «Πανσέληνος» στο Κατηχώρι, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με θέμα την χλωρίωση και τις βλαπτικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου καλούμε σε συνέλευση τους κατοίκους των χωριών μας σε χώρο και ώρα που θα ανακοινωθούν έγκαιρα.
ΔΕΝ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΑΝΑΤΡΕΞΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΝΕΡΟ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΑΣ

Κάτοικοι Πορταριάς, Κατηχωρίου και Σταγιατών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου