Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

ΤΩΡΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ!!! ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;

Το κείμενο το πήρα με μαίηλ, αλλά κάνω επιλογή λόγω του μεγάλου μεγέθους:

Σε 30-35 μερες απο σημερα κρινεται το μελλον της Πατριδας μας και των Παιδιων μας
Αν υπογραφει η Δανειακη Συμβαση Υποθηκευεται και ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ, ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Δημοσια και η ΙΔΙΩΤΙΚΗ περιουσια των Ελληνων.
Δειτε εδω τι ψηφισαν οι Ελληνες Βουλευτες ॥να φριξετε...!! Ειναι ο Εφαρμοστικος Νομος που αφορα την Ξεπουλητικη εταιρεια οπου εκει μεσα, ηδη την Δευτερη μερα που ανελαβε ο Παπαδημος μεταβιβαστηκαν ΟΛΕΣ σχεδον οι ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (λιμανια, αεροδρομια , Δικτυα, Νερα , Εθνικες ΟΔΟΙ)
Με βαση αυτον τον Νομο Εγιναν αυτες οι μεταβιβασεις....!!! (την 2η μερα που ανελαβε ο Παπαδημος).
Τα ιδια ατομα -βουλευτες- θα κληθουν να ψηφισουν για ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ που ΞΕΠΟΥΛΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ...!!!

Δειτε εδω τι θα συμβει αν ψηφιστει ..!!!
PSI και ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ... ΜΑΘΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Αγαπητέ συμπολίτη σου παρουσιάζουν σαν δώρο ότι θα σου χαρίσουν 80-100-120δις δεν ξέρω και εγώ πόσα. Αλλά σου λένε ότι θα πρέπει να κυρώσεις την περίφημη «ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ» με πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

Γιατί τα 2/3 όμως; Γιατί δεν αρκεί η υπογραφή του υπουργού οικονομικών όπως την 1ηφορά;
Γιατί αγαπητέ συμπολίτη νομικά η 1η σύμβαση και τα μνημόνια που την ακολούθησαν είναι στον αέρα. Για αυτό θέλουν να περάσει η νέα δανειακή σύμβαση μαζί με την παλιά με 180+ βουλευτές και διεθνές δίκαιο ώστε να είναι απόλυτα διασφαλισμένοι οι δανειστές.

Τι σημαίνει για την ζωή σου; Θα πρέπει να κάνεις δυσβάσταχτες θυσίες;
Αγαπητέ συμπολίτη στο σημείο που φτάσαμε και μετά από δεκαετίες κλεψιάς και φαυλότητας με πρώτους υπεύθυνους τους πολιτικάντηδες όλων των αποχρώσεων οι θυσίες είναι το μόνο σίγουρο. Δεν υπάρχουν οι μαγικές λύσεις που ακούς από δεξιά και αριστερά παπαγαλάκια.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! ΑΛΛΟ ΘΥΣΙΕΣ ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΘΥΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΗΣΜΑ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.

Τι περιέχει η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ που θα με οδηγησει στην εξαθλίωση;
Αγαπητέ συμπολίτη η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ θα περιέχει εκ νέου για κύρωση τον ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ο οποίος πέρα από τις ήδη γνωστές φορολογίες και χαράτσια εμπεριέχει και το κεφάλαιο-Α με το οποίο (ενδεικτικά):
• Εκχωρείται στους δανειστές όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του δημοσίου και των ΟΤΑ (μετρητά, παραλίες, δημαρχεία, δημόσιες επιχειρήσεις, εκτάσεις, έσοδα από μνημεία κ.α.)
• Το Ελληνικό δημόσιο παραιτείται από κάθε είδους δικαίωμα και έσοδα από τα παραπάνω ενώ θα καλύπτει όλα τα έξοδα λειτουργίας τους.
• Απαλλάσονται από την υποχρέωση οι δανειστές να πληρώνουν φόρους, εισφορές, τέλη και γενικά ευρώ τσακιστό για την χρήση τους
• Ανατρέπονται οι χρήσεις γης (δάση, παραλίες) υπέρ των δανειστών και το Ελληνικό δημόσιο υποχρεούται με δικά του έξοδα να κατασκευάσει συνοδευτικές υποδομές (δρόμους, ηλεκτρικό δίκτυο κλπ)

Με την Δανειακη Συμβαση μπαινουν Υποθηκη ΟΧΙ ΜΟΝΟ η Δημοσια Περιουσια αλλα και η ΙΔΙΩΤΙΚΗ. - Θα μας παρουν τα σπιτια. Και δεν ειναι σχημα λογου.
Οταν ο μισος πλήθυσμος της χωρας θαναι ανεργος η με πενιχρα εισοδηματα ενω θα ρχονται τα χαρατσια...αυτα δεν θα μπορουν να αποπληρωθουν, θα βεβαιωνονται στην εφορια. θα τοκιζονται με 1% τον μηνα και σε λιγα χρονια θα χρωστατε στην Εφορια (αρα στους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ) το μισο σας σπιτι.
Ηδη μας ειπανε οτι η εφορια θα δεχεται και σπιτια...για εξοφληση. Επισης γι αυτο ΘΕΛΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ στον πειθαναγκασμο και εισπραξη...(...των σπιτιων..).

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου