Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Για τους μετανάστες απεργούς πείνας στη Νομική Σχολή Αθήνας

Η μεγάλη απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργαζομένων ξεκίνησε προχτές στη Νομική Σχολή. Είναι ένας αγώνας μεταναστών συμπολιτών μας που προτάσσουν χέρι φιλίας και αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία. Γιατί είναι κοινό συμφέρον ντόπιων και μεταναστών να βγουν οι χιλιάδες συμπολίτες μας από την γκρίζα ζώνη της κοινωνίας. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να χτυπηθεί η μαύρη εργασία, ο αποκλεισμός και τα κάθε είδους κυκλώματα εκμετάλλευσης. Γιατί πρέπει να δοθεί επιτέλους απάντηση στις ρατσιστικές φωνές που αυξάνονται επικίνδυνα.
Εκεί που η εξουσία θεσπίζει νόμους για την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων στην εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, εμείς υποστηρίζουμε τη θέσπιση νόμων για την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων. Ο αγώνας τους μας αφορά όλους. Αυτοί που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στρέφονται και κατά των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων.
Από την ημέρα έναρξης της απεργίας πείνας, εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης «πληροφορίες» και ρεπορτάζ που επιχειρούν να διαβάλλουν τον αγώνα και τους ίδιους τους αγωνιζόμενους μετανάστες. Τα εν λόγω ρεπορτάζ είναι όχι μόνον ψευδή, αλλά εξυπηρετούν και προφανείς σκοπιμότητες. Ο χώρος που επιλέχτηκε για τη διαμονή των απεργών πείνας βρίσκεται στο κτίριο της Νομικής που εδώ και πολλούς μήνες δεν χρησιμοποιείται, καθώς βρίσκεται υπό ανακαίνιση. Είναι χώρος πλήρως απομονωμένος από το εν λειτουργία κτίριο και δεν υφίσταται κανενός είδους επιβάρυνση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πανεπιστημιακό άσυλο, είναι άσυλο για κάθε κοινωνικό και δίκαιο αγώνα και όχι μόνο για διδασκαλία , έρευνα και ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Οι πολιτικές και δικαστικές πιέσεις εντείνονται ώρα με την ώρα. Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστήμιου Αθήνας έχουν ενδώσει στις πιέσεις και προχώρησαν σε άρση ασύλου, τα ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει τη Νομική Σχολή, οι φίλοι τους χρυσαυγίτες έχουν «μυριστεί» μετανάστες και έχουν προστρέξει, η πρωτοφανής κυβερνητική επίθεση προς την κοινωνία των πολλών έχει περάσει στο παρασκήνιο και ως μείζον κοινωνικό θέμα συζήτησης αναδεικνύεται η παρουσία των 300 μεταναστών στην Νομική Σχολή.
Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα υπενθυμίζει ότι η ξενιτιά δεν αφορά μόνο τα εκατομμύρια των Ελλήνων και Ελληνίδων που μετανάστευσαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τα τελευταία 100 χρόνια ή μόνο αυτούς που πριν από 90 περίπου χρόνια ήρθαν σε τούτα τα μέρη από την Μικρά Ασία, αλλά επίσης όσους και όσες έρχονται σήμερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα με προσδοκίες και ανάγκες αντίστοιχες των δικών μας μεταναστών και καλεί όλους και όλες σε συγκέντρωση και πορεία την Παρασκευή 28 Γενάρη, στις 6μμ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Θόλος).
Βόλος, 27 Γενάρη 2011

2 σχόλια:

  1. Αντί σχολίου:
    Χάσαμε πολλά... ας μη χάσουμε και την ανθρωπιά μας!, των Μάρω Δούκα και Ιωάννας Καρυστιάνη

    Το Άσυλο δεν είναι για τους παράνομους υπουργούς! Τελικά μόνο ένα άσυλο λειτουργεί τέλεια στον τόπο μας, το Κοινοβούλιο, και μόνο για παρανομήσαντες βουλευτές που δεν αίρεται η ασυλία τους, και παρανομήσαντες υπουργούς που προστατεύονται από τον κατάπτυστο και κραταιό νόμο τους.

    Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών παντού. Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει ευρύτερο νόημα, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν πλήττονται βάναυσα και, ιδίως στις μέρες μας, αποδεκατίζονται ραγδαία, σε βάρος όλων, Ελλήνων και μεταναστών, ηλικιωμένων και νέων. Ίσως οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και φοιτητές στο σύνολό τους θα έπρεπε να σκεφτούν ότι η κοινωνία στρέφεται προς αυτούς προσδοκώντας πιο γενναία υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και του ρόλου των πανεπιστημίων στις ταραγμένες δύσκολες εποχές.
    Ό,τι συμβαίνει στη Νομική δεν είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, είναι μια δραματική κατάσταση. Αλλά αυτές τις μέρες κυριάρχησαν φωνές του τύπου «γιατί δεν συνέλαβαν τους μετανάστες στα Χανιά», «γιατί δεν τους πιάσανε στο βαπόρι μαζί με τον καπετάνιο», «γιατί δεν τους πέταξαν έξω από το κτίριο αμέσως», «ποιος τους υποκίνησε», «ποιος έφερε το κοπάδι στην πρωτεύουσα».

    Η ομαδική απεργία πείνας μέχρις εσχάτων είναι απόφαση απελπισμένων ανθρώπων. Το μεταναστευτικό, με τις πολλές τους όψεις και πολλαπλές συνέπειες, δεν το δημιούργησαν οι ίδιοι οι μετανάστες για να στοχοποιούνται ως υπαίτιοι δεινών. Θα είναι ντροπή για τους έλληνες πολίτες να στραφούμε εναντίον τους, εναντίον θυμάτων. Χάσαμε πολλά, ας μη χάσουμε και την ανθρωπιά μας. Θα είναι η έσχατη ταπείνωση και ήττα. Ίσως δεν μας πολυαρέσει που κάποιοι άλλοι στις τωρινές συνθήκες αγωνίζονται με αποφασιστικότητα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει σπουδαίο και πολύπλευρο ρόλο να διαδραματίσει, να φωτίσει αιτίες, να συμβάλλει θετικά. Η Νομική Σχολή θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες επιστημονικού χαρακτήρα για τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ήδη συμβαίνουν πολλά. Θα συμβούν και άλλα.
    Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική και οικονομική κρίση μόνη της. Είναι άδικο και άθλιο να αφήνεται από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις μεγάλες χώρες να πληρώνει τα σπασμένα από τους πολέμους και τις ληστρικές οικονομικές παρεμβάσεις τους.
    Αναδημοσίευση από την iskra του Σαββάτου 29/01/2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ... Να παραμείνει στο προσκήνιο το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής
    Παρασκευή, 28 Ιαν. 2011, 13:31
    Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απεργία πείνας των μεταναστών και τα χθεσινά γεγονότα στη Νομική:
    «Είχε καιρό να ασχοληθούν τόσοι με μια διαμαρτυρία που δεν ασκεί βία, δεν καταστρέφει δημόσιο χώρο και δεν εμποδίζει τη λειτουργία του. Ευχαριστούμε αυτούς που μας θύμισαν τη δύναμη της μη βίας.
    Στη χώρα που γέννησε το άσυλο ως θεσμό και ως λέξη, χρειαζόμαστε επειγόντως νηφαλιότητα. Η ίδια νηφαλιότητα μας χρειάζεται για να αξιολογήσουμε τους λόγους που ωθούν 300 ανθρώπους να «βγουν στην επιφάνεια», βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Είναι ανάγκη να αφήσουμε στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια, και να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή, θα στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συμφιλιώνει τα συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών.
    Σε μια εποχή που η μηδενική ανοχή κερδίζει έδαφος, ας μην υποταχθούμε στο λαϊκισμό των ημερών, ας μην πετάξουμε στα αζήτητα τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη. Οι καιροί είναι δύσκολοι, και τα χρειαζόμαστε και τα δύο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή