Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ενα χιόνι θα το σώσει...


Από δημοσίευση στο ΤΑΥΔΡΟΜΟ του Βόλου.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου βρίσκεται αντιμέτωπο με τον χειρότερο εχθρό του: τους νοτιάδες. Ο ζεστός για την εποχή καιρός κρατά μακριά από τις πίστες του τις νιφάδες χιονιού. Οι εγκαταστάσεις στις κορυφές του βουνού των Κενταύρων περιμένουν πανέτοιμες την άφιξη του χιονιά.
Όσο όμως η έλευσή του καθυστερεί, τόσο ο τζίρος της εταιρίας, αλλά και επιχειρήσεων που βασίζουν τη λειτουργία τους στο Χιονοδρομικό, συνεχίζει την καθίζηση. Και το φετινό χειμώνα έχει καθυστερήσει αρκετά.
Στα ορεινά του Πηλίου, οι επαγγελματίες στενάζουν από την αναδουλειά, καθώς ελάχιστοι, χωρίς χιονισμένο τοπίο, ανηφορίζουν το βουνό.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο μετρά ήδη απώλεια 40% του τζίρου του, που γίνεται στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Οι γιορτές παρήλθαν με «γυμνές» από χιόνια τις κορυφές του Πηλίου. Η κίνηση περιορίστηκε στο ελάχιστο και αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται τα σαββατοκύριακα, στα οποία το Χιονοδρομικό ποντάρει κυρίως για να βγάλει τα έξοδά του...
Ο περιορισμός των χιονοπτώσεων τα τελευταία χρόνια, έχει περιορίσει τη σεζόν που λήγει στα τέλη Μαρτίου. Για το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου δεν υπάρχει, στο μεταξύ, η εναλλακτική λύση της τεχνητής χιόνωσης. Ακόμη και εάν υπήρχε η υποδομή που απαιτείται, με ισχυρά αντλιοστάσια για την εξασφάλιση μεγάλης ποσότητας νερού θα ήταν «δώρο-άδωρο», καθώς εξαιτίας του χαμηλού υψομέτρου δεν έχει θερμοκρασίες για συνεχόμενες ημέρες υπό το μηδέν...
Το πρόβλημα του... καλού καιρού αντιμετωπίζουν και φέτος πολλά από τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, καθώς οι μειωμένες χιονοπτώσεις δεν ενθαρρύνουν τους φίλους των χειμερινών σπορ να τα επισκεφθούν.
Σχόλιο:
Η κλιματική αλλαγή -που θα συνοδευθεί με την εξέλιξη της χώρας σε υποτροπική ζώνη, όπως προβλέπεται-θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να μετατρέψουμε συνολικά την περιοχή σε "περιοχή αποτροπής του κλιματικού κινδύνου"(βλέπε ανάρτηση: ). Κάποιους δε στην περιοχή στο να μην ασχολούνται πια με τον ενεργοβόρο τουρισμό, όπως τη δημιουργία Γκόλφ στις Νιές ή νέου χιονοδρομικού στον Κίσσαβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου