Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων στη δυτική Θεσσαλία

Μια σύμπραξη Γραφείων Μελετών ανέλαβε την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ωρίμανσης για την κατασκευή του έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικής Θεσσαλίας».
Αντικείμενο αποτελεί η μελέτη για την επιλογή της τεχνολογίας επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων για τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας και περιλαμβάνει εκτός των άλλων σχεδιασμό της μονάδας, χωροθέτηση και περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Το 1ο στάδιο της μελέτης που αφορούσε στην Επιλογή της Τεχνολογίας Επεξεργασίας των Αποβλήτων έχει ήδη γίνει. Εξετάστηκαν όλες οι διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως Μηχανική επεξεργασία, Βιολογική επεξεργασία, Θερμική επεξεργασία, Τεχνολογίες Πλάσματος καθώς και διάφορες παραλλαγές ή/και συνδυασμοί αυτών και διαμορφώθηκαν εναλλακτικά σενάρια ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων για την υπό μελέτη περιοχή.
Μετά από συγκριτική αξιολόγηση των σεναρίων, προτάθηκε ως βέλτιστη λύση η μέθοδος της Μηχανικής και Αναερόβιας Βιολογικής Επεξεργασίας με ανάκτηση ανακυκλώσιμων και ενέργειας, η οποία θα μπορεί να συνδυάζει την επεξεργασία τόσο σύμμεικτων απορριμμάτων όσο και οργανικών μετά από Διαλογή στην Πηγή.
Σημειώνεται ότι η διαλογή στην πηγή των βιολογικών αποβλήτων (απόβλητα τροφών, κήπων, κλπ.) αποτελεί σημαντική παράμετρο για την επιτυχή υλοποίηση του συνολικού σχεδιασμού.
Σε γενικές γραμμές, η μέθοδος αυτή προβλέπει:
α) Παραγωγή κομπόστ το οποίο μπορεί να διατεθεί ως εδαφοβελτικωτικό
β) Παραγωγή βιοαερίου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας (ηλεκτρική, θερμική)
γ) Παραγωγή-διαχωρισμός ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία διατίθενται προς ανακύκλωση.
Η συνολική δυναμικότητα της μονάδας θα είναι της τάξης των 100.000 τον/έτος. Δεδομένου ότι το κόστος για τη διαχείριση των προδιαλεγμένων οργανικών είναι πολύ χαμηλότερο έναντι αυτού των συμμείκτων, είναι προφανές ότι όσο αυξάνεται η διαλογή στην πηγή το σταθμισμένο κόστος επεξεργασίας θα μειώνεται.
Το επόμενο στάδιο της μελέτης που θα υλοποιήσει η σύμπραξη Γραφείων Μελετών αφορά στη χωροθέτηση του εργοστασίου, όπου και θα εξεταστούν εναλλακτικοί χώροι εντός των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

1 σχόλιο:

  1. Η κατασκευή και η διαχείριση της μονάδας θα ανατεθεί μάλλον σε ιδιωτική ρταιρεία. Ενώ θα έπρεπε να γίνει μια διαδημοτική επιχείρηση, που θα ήταν σίγουρα βιώσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή