Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αφαιρέθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 από Βόλο-Λάρισα

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 13:30

Στην αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τον Βόλο και τη Λάρισα προχώρησε η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων μετά από έκτακτη συνεδρίαση της στο Παρίσι.
Αιτία για την εξέλιξη αυτή στάθηκε η διαρκής καθυστέρηση και η συνεχής αναβλητικότητα που υπήρχε από ελληνικής πλευράς στην εξέλιξη των αγώνων, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το θέμα του Μεσογειακού Χωριού των αθλητών. Συγκεκριμένα, αν και στον φάκελο υποψηφιότητας η Ελλάδα είχε υποσχεθεί δυο χωριά, ένα σε Βόλο και ένα σε Λάρισα, εν τέλει τα σχέδιά τους εγκαταλείφθηκαν και στη θέση τους προτάθηκε οι αθλητές να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.
Η εξέλιξη, πάντως, αυτή σίγουρα αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για το προφίλ της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Η Ελλάδα είχε ερωτηθεί επανειλημμένως μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης, αν επέμενε να διοργανώσει του αγώνες, όμως η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί για τη διεξαγωγή τους.

Σχόλιο:
Επικράτησε η στοιχειώδης λογική. Όχι όμως από τους υπεύθυνους της ανάληψής τους, αλλά από τη διεθνή επιτροπή, που είδε ότι δεν θα υπάρχουν και μεγάλα κέρδη για το σύστημα διεξαγωγής τους, αν γινόταν στο Βόλο-Λάρισα(αφού ξέρουμε από καιρό ότι τέτοιου είδους αγώνες γίνονται πια μόνο για εμπορικούς σκοπούς και για τα κέρδη των κατασκευαστών και σε βάρος του τοπικού κάθε φορά περιβάλλοντος). Θα ήταν βέβαια ακόμη καλύτερα για τα συναισθήματα εκείνων των πολιτών, που θεωρούν ότι έτσι καταρρακώνεται το κύρος της χώρας, αν δεν είχε μπει στον πειρασμό να τους αναλάβει και είχαν ακουσθεί εκείνοι οι πολίτες- που μτά την εμπειρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών- είχαμε καταγγείλει έγκαιρα τη διεξαγωγή των Μεσογειακών από τη χώρα, πριν τη περίοδο κρίσης. Όταν όμως οι πολίτες υφίστανται-μεσούσης της κρίσης- τις πιο οδυνηρές θυσίες, η εμμονή να θυσιάσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για μια ακόμη "Μεγάλη Ιδέα" και για τις τσέπες κάποιων, με σοβαρές μάλιστα επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα ήταν ο απόλυτος παραλογισμός. Θα ήταν καλό τα λεφτά που έχουν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή τους να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί η στροφή προς μια "από-ανάπτυξη" στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Για το τι μπορεί να γίνει δες και τη σελίδα για τα εναλλακτικά μέτρα:http://topikopoiisi.blogspot.com/p/blog-page_05.html

1 σχόλιο:

  1. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ
    ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

    Η ματαίωση των μεσογειακών αγώνων στο Βόλο και στις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας είναι γεγονός
    “ Το όνειρο τελείωσε” και άλλα παρόμοια σπαραξικάρδια γράφονται στον τοπικό τύπο και ακούγονται στα τοπικά κανάλια.
    Είναι για γέλια και για κλάματα η άποψη ότι ο Βόλος , που μαστίζεται από ανεργία, ρύπανση, υποβάθμιση της ζωής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, μια πόλη στην οποία τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες στα εργοστάσια στέλνουν συνέχεια εργάτες στην κόλαση της ανεργίας, οι άνθρωποι στερούνται τα καθημερινά απαραίτητα και χάνουν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως η υγεία, στενοχωριούνται και θρηνούν για την απώλεια των μεσογειακών αγώνων.
    Η εμπειρία των Ολυμπιακών αγώνων δίδαξε στους βολιώτες ότι δεν έχουν κανένα όφελος από τέτοιες φιέστες, αφού τα “μεγάλα έργα” της πόλης, όπως ο περιφερειακός, δεν τελείωσαν ποτέ και τα χρήματα που θα έφερναν στην πόλη αθλητές και επισκέπτες δεν ήρθαν ποτέ. Και όχι μόνο αυτό. Οι εργαζόμενοι που δούλεψαν στα «μεγάλα έργα» όπως ο περιφερειακός έμειναν απλήρωτοι και αναγκάσθηκαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, ενώ στο σημερινό έργο του περιφερειακού πάλι οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι. Έτσι σχεδιάζονται και εκτελούνται τα μεγάλα έργα στις πλάτες των εργατών.
    Αν τελείωσε λοιπόν κάτι με τη ματαίωση των μεσογειακών , δεν είναι το όνειρο.
    “Το πάρτι” είναι που τελείωσε. Το πάρτι για το οποίο ετοιμαζόταν εργολάβοι, με την κατασκευή “αναπτυξιακών έργων” και μεσογειακών χωριών, το πάρτι των πολιτικών, έτοιμοι πάντα για φιέστες και διαπλοκή, το πάρτι των μεγάλων ονομάτων του αθλητισμού, θύματα της ντόπας, για να δοξαστούν και να θησαυρίσουν εγκληματίες προπονητές.
    Όλοι αυτοί που συνδέουν τα αναγκαία έργα για τους πολίτες μόνο με την επίτευξη κερδών για το κεφάλαιο, πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με την διεκδίκησή μας για
    έργα και υποδομές κοινωνικά επείγουσες.
    Η πόλη γλύτωσε από το’ όνειρο-εφιάλτη της πανταχού παρουσίας των δυνάμεων καταστολής, για την τήρηση της τάξης, και από την εγκατάσταση επί πλέον καμερών, οι οποίες δεν είναι λίγες και χωρίς τους μεσογειακούς. Γλύτωσε κάμποσους τόνους τσιμέντο για έργα της τελευταίας στιγμής, γλύτωσε τις γκλαμουράτες και πανάκριβες τελετές, στις οποίες θα βλέπαμε να ρέει άφθονο το χρήμα ,που δεν υπάρχει για τις ανάγκες της πόλης.
    Οι κοινωνικοί – πολιτικοί αγώνες που γίνονται σήμερα είναι προς την κατεύθυνση που θα εξασφαλίζει στους πολίτες τη δυνατότητα να ζήσουν σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον ανθρώπινο, όπως δικαιούνται, Σε τέτοιους αγώνες καλεί τους πολίτες η Παρέμβαση Πολιτών. αγώνες που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά τους αναβαθμίζοντάς την ,μακριά από εντυπωσιασμούς και έργα βιτρίνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή