Ακόμα και στη Γερμανία, που ακολουθεί ένα μοντέλο εξασφάλισης των θέσεων εργασίας, το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων μειώθηκε τη περασμένη 10ετία. Ενώ φαίνεται να είναι η πρώτη δυτική χώρα που ξεπερνά τη κρίση και την ύφεση, οι εργαζόμενοί της δεν επωφελούνται από αυτό. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η αναφορά για τους μισθούς της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Οι μισθοί αυξάνονται μακροπρόθεσμα λιγότερο από την παραγωγικότητα. Έτσι τα κέρδη των επιχειρήσεων και των περιουσιακών εισοδημάτων αυξάνονται, ενώ τα εργασιακά εισοδήματα μειώνονται. Οι διαφορές γίνονται όλο και μεγαλύτερες.
Στην τελευταία 10ετία λοιπόν στη Γερμανία ο μέσος μηνιαίος μισθός αυξήθηκε κατά 10,2%, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 15,4%. Το τελικό αποτέλεσμα αρνητικό για τους εργαζόμενους.
Η έκθεση αναφέρει ότι το ίδιο αποτέλεσμα υπάρχει και στις άλλες βιομηχανικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και Ιαπωνία. Αιτία για αυτό είναι –παράλληλα με τις συλλογικές συμβάσεις που αποδέχθηκαν τα συνδικάτα τα προηγούμενα χρόνια- και η επέκταση της πολιτικής της μείωσης μισθών, της αύξησης της συμβασιακής εργασίας, της μερικής εργασίας και της μείωσης των ημερών εργασίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο μισθοί, εισοδήματα εργασίας και συντάξεις βρίσκονται «υπο πίεση» τα τελευταία χρόνια. Σαν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι ρυθμοί αύξησης της αμοιβής της εργασίας μειώθηκαν στο μισό, διαπιστώνει η έκθεση. Πριν το 2007 ο μέσος παγκόσμιος ρυθμός αύξησης μισθών ήταν 2,8%, ενώ το 2008 έπεσε στο 1,5% και το 2009 στο 1,6%. Η αναφορά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις της κρίσης δεν ήταν μόνο η αύξηση της ανεργίας παγκόσμια, αλλά και η μείωση της αγοραστικής δύναμης και αυτών που κατώρθωσαν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου