Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Οι μισθοί υπό "πίεση", σε παγκόσμιο επίπεδο

Ακόμα και στη Γερμανία, που ακολουθεί ένα μοντέλο εξασφάλισης των θέσεων εργασίας, το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων μειώθηκε τη περασμένη 10ετία. Ενώ φαίνεται να είναι η πρώτη δυτική χώρα που ξεπερνά τη κρίση και την ύφεση, οι εργαζόμενοί της δεν επωφελούνται από αυτό. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η αναφορά για τους μισθούς της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Οι μισθοί αυξάνονται μακροπρόθεσμα λιγότερο από την παραγωγικότητα. Έτσι τα κέρδη των επιχειρήσεων και των περιουσιακών εισοδημάτων αυξάνονται, ενώ τα εργασιακά εισοδήματα μειώνονται. Οι διαφορές γίνονται όλο και μεγαλύτερες.
Στην τελευταία 10ετία λοιπόν στη Γερμανία ο μέσος μηνιαίος μισθός αυξήθηκε κατά 10,2%, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 15,4%. Το τελικό αποτέλεσμα αρνητικό για τους εργαζόμενους.
Η έκθεση αναφέρει ότι το ίδιο αποτέλεσμα υπάρχει και στις άλλες βιομηχανικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και Ιαπωνία. Αιτία για αυτό είναι –παράλληλα με τις συλλογικές συμβάσεις που αποδέχθηκαν τα συνδικάτα τα προηγούμενα χρόνια- και η επέκταση της πολιτικής της μείωσης μισθών, της αύξησης της συμβασιακής εργασίας, της μερικής εργασίας και της μείωσης των ημερών εργασίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο μισθοί, εισοδήματα εργασίας και συντάξεις βρίσκονται «υπο πίεση» τα τελευταία χρόνια. Σαν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι ρυθμοί αύξησης της αμοιβής της εργασίας μειώθηκαν στο μισό, διαπιστώνει η έκθεση. Πριν το 2007 ο μέσος παγκόσμιος ρυθμός αύξησης μισθών ήταν 2,8%, ενώ το 2008 έπεσε στο 1,5% και το 2009 στο 1,6%. Η αναφορά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις της κρίσης δεν ήταν μόνο η αύξηση της ανεργίας παγκόσμια, αλλά και η μείωση της αγοραστικής δύναμης και αυτών που κατώρθωσαν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου