Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Βαντάνα Σίβα


Η Βαντάνα Σίβα είναι γνωστή από τη συμμετοχή της σε Παγκόσμια Κοινωνικά Φόρουμ και από τις απόψεις της ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και υπέρ της παγκοσμιοποίησης της ελευθερίας των επιλογών.
Ασχολείται κύρια με τα κινήματα των αγροτών στην Ινδία και την Αφρική, που πλήττονται από τις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και φτάνουν μέχρι την αυτοκτονία. Υποστηρίζει ότι οι μεταλλαγμένοι σπόροι όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα της φτώχειας και της πείνας, όπως ισχυρίζονταν οι εταιρίες, αλλά δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στη φύση και την υγεία, οδηγώντας στο ξερίζωμα αγροτικών κοινοτήτων.
Την απασχολεί επίσης η δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου που θα πρέπει να αναπτυχθεί και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και τη διαχείριση του νερού από λίγες πολυεθνικές εταιρείες, που οδηγεί σε αύξηση της τιμής του νερού και σε υποβάθμιση της ποιότητάς του. Η βιομηχανία του νερού είναι πια ο πέμπτος βιομηχανικός κλάδος στις πλούσιες χώρες και οι πολυεθνικές επηρεάζουν τις κυβερνήσεις ώστε να μετατρέπουν το νερό σε εμπορευματικό προϊόν ενώ είναι ένα κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.
Η Σίβα, που συμμετείχε σε διεθνές πάνελ και δημόσια συζήτηση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στο Στρασβούργο- συναντήθηκε και με τον Έλληνα ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο- μας προτρέπει να κάνουμε αυτό που πρότεινε και ο Μαχάτμα Γκάντι. Να αντισταθούμε με μη βίαιο τρόπο στους κερδοσκόπους, να υπερασπίσουμε τα συλλογικά αγαθά, να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα, να υπερασπίσουμε την αυτονομία της διατροφής και τις τοπικές διατροφικές κουλτούρες. Να παγκοσμιοποιήσουμε τη μοναδικότητά μας. Η δική μας παγκοσμιοποίηση, των κινημάτων των πολιτών, της ποικιλίας, της φυσικής και αειφόρας αγροτικής καλλιέργειας, της υγιεινής διατροφής, είναι ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας.
Ευχήθηκε δε καλή δύναμη στους Έλληνες που πλήττονται από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου