Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011
Ρεκόρ καταγράφει το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία
Νέο ρεκόρ κατέγραψε το 2010 το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, μια εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών τις ερχόμενες δεκαετίες.
«Το λιώσιμο το 2010 ξεκίνησε πάρα πολύ νωρίς στα τέλη Απριλίου και ολοκληρώθηκε αρκετά αργά, στα μέσα Σεπτεμβρίου»,εξηγεί ο Dr. Marco Tedesco, επικεφαλής του Cryosphere Processes Laboratory του City College της Νέας Υόρκης, που ηγείται έρευνας που μελετά τις μεταβλητές που επιδρούν στο λιώσιμο των πάγων. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από την αμερικανική επιθεώρηση Environmental Resarch Letters, ο Dr. Tedesco και οι υπόλοιποι συντάκτες σημειώνουν ότι το 2010, οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ήταν 3,0 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη χιονόπτωση.
Η πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ, κατέγραψε τη θερμότερη άνοιξη και καλοκαίρι από το 1873. Η ειδική της WWF Dr. Martin Sommerkorn σημειώνει πως «η άνοδος της στάθμης των υδάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 36 ίντσες το 2010, κυρίως του λιωσίματος των πάγων. Και δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί: όσο περισσότερο καθυστερούμε τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόσο το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος των υδάτων θα αυξάνει».
«Σχεδόν γυμνές» από παγετώνες το 2100 οι Άλπεις
Με εξαφάνιση απειλεί το 75% των παγετώνων των Άλπεων η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Nature Geoscience. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσμενείς επιπτώσεις της εξαφάνισης των παγετώνων στη στάθμη των θαλασσών, αλλά και τα αποθέματα νερού παγκοσμίως.
Ειδικότερα, οι παγετώνες σε Άλπεις και Νέα Ζηλανδία θα περιοριστούν σε βαθμό μεγαλύτερο του 70%.
Η εξαφάνιση των παγετώνων απειλεί τα αποθέματα νερού πόλεων όπως το Κατμαντού του Νεπάλ και της Λα Παζ στη Βολιβία, που στηρίζονται κυρίως στο νερό που λιώνει από τους παγετώνες για κατανάλωση.
Για τις γενικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δες και την ανάρτηση:
http://topikopoiisi.blogspot.com/2010/12/2010-3.html
Το 2010, σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, αναδείχθηκε στο τέλος-μαζί με το 2005-το θερμότερο έτος από τότε που υπάρχουν μετρήσεις. Ήταν 0,74 βαθμοί πάνω από τον Μέσο Όρο(Μ.Ο.=η μέση θερμοκρασία των ετών μεταξύ 1951 και 1980). Ήταν επίσης ο βροχερότερος χρόνος μέχρι τώρα. Αιτία η αύξηση της εξάτμισης στις θάλασσες, σαν αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας τους. Όταν αυτό συνδυάζεται και με τοπικές ανωμαλίες, όπως το φαινόμενο Λα Νίνια, τότε έχουμε αποτελέσματα τύπου πλημμυρών της Ανατολικής Αυστραλίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου