Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Τι τους κοιτάτε ρε; Ενάγετέ τους !


Χρησιμοποιώ αυτό τον παράδοξο τίτλο εις μνήμη ενός παλιού κωμικού ευρήματος του Χάρυ Κλυν : Που αναφερόταν σε ένα «πολιτισμένο» ποδοσφαιρικό αγώνα της εποχής , με τελική έκβαση τον ξυλοδαρμό και τις φωνασκίες, μία από τις οποίες ξεχώριζε για την οργισμένη ένταση και την de profundis εκτόξευσή της : «Τι τους κοιτάτε ρε; Βαράτε τους….»
«Δεν μπορείς να βγάλεις τίποτα από το τίποτα», έλεγε ο Σαίξπηρ σε ένα έργο του…Ενώ η υπόθεση Siemens μεσουρανεί με πιθανότατη έκβαση το «τίποτα», οι τιποτένιοι του δικομματισμού ψάχνουν εαυτούς και αλλήλους χωρίς να είναι διατεθειμένοι να θίξουν το κυρίαρχο σύστημα της «αλλαξοκαρεκλιάς» - κατά την ευφυή ονοματοδότηση ενός μπλογκίστα, αγνώστων λοιπών στοιχείων…
Κυρίως και προπάντων, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν έναν «τρίτο παράγοντα» όπως είναι η δικαστική εξουσία, για την αναζήτηση αστικών ευθυνών τόσο από την ίδια την Εταιρεία όσο και από τους λαδωθέντες πολιτικούς.
Δικαιολογημένα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης κάλεσε την κυβέρνηση « να ασκήσει αγωγές και να διεκδικήσει αποζημίωση από κάθε υπεύθυνο για τη ζημία που υπέστη το δημόσιο συμφέρον, γιατί αυτό δεν εμποδίζεται από κανένα νόμο». Ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων Γιάννης Παρασκευόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όλα δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα ρίχνει στη θάλασσα τους «συνταξιούχους» του, ελπίζοντας να σώσει τον εαυτό του. Δε μας νοιάζει τόσο να πάνε φυλακή, όσο να τερματιστεί η ασυλία για τις γκρίζες περιουσίες και τη διαφθορά. Απαιτούμε λοιπόν τουλάχιστον τα στοιχειώδη:
• Να ζητηθούν άμεσα από τη Siemens τα εκατοντάδες εκατομμύρια που τεκμηριώνεται ότι έχασε το Δημόσιο
• Να δοθούν στο διαδίκτυο τα διαχρονικά «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών και να αντιμετωπιστεί ως έσοδο από παράνομες πράξεις κάθε απόκτημα που δεν καλύπτεται από τις φορολογικές τους δηλώσεις».

Λέω κι εγώ : Όταν συζητάμε για την αγωγή ημών σχετικά με την υπόθεση της σφαγής του Διστόμου, εναντίον γερμανικών περιουσιών επί ιταλικού εδάφους, γιατί να μην μιλήσουμε για αγωγή του ζημιωθέντος από τη Siemens ελληνικού δημοσίου στα ελληνικά δικαστήρια;
Τι μας εμποδίζει - μέσα σε ένα τοπίο γερμανικών «εισηγήσεων» περί εκποίησης ελληνικών νησιών κλπ. για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους – να τους εγκαλέσουμε για τη ζημιά που αποδεδειγμένα προκάλεσε η Siemens και για τα άρρητα οφέλη που αποκόμισε ως αντιπαροχή στα λαδώματά της;
Τι μας εμποδίζει ώστε να διερευνήσουμε, με αυτό τον τρόπο, την πορεία των διαχρονικών γερμανοελληνικών «δοσοληψιών», ενημερώνοντας έτσι τους Γερμανούς Δημοκράτες ότι η εικόνα της Ελλάδας ως λουφάζουσας και γερμανοτραφούς χώρας είναι σκέτη απάτη ;
http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2011/01/blog-post_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου