Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Δεν έχει δεδομένα η Ελλάδα για να εκπονήσει Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των υδάτων της

Με βάση την Οδηγία Πλαίσιο της ΕΕ για τα νερά (2000/60) κάθε κράτος-μέλος υποχρεούται να δημοσιεύσει σχέδιο διαχείρισης για κάθε περιοχή απορροής, το αργότερο εννέα έτη μετά την έναρξη εφαρμογής της νομοθεσίας. Στα τέλη Οκτωβρίου, η Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες να συμμορφωθούν με τις σχετικές υποχρεώσεις τους για το θέμα αυτό.
Όμως, τυπικό και ουσιαστικό προαπαιτούμενο έργο είναι αυτό που αφορά στην παρακολούθηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Φαίνεται πως δεν υπάρχουν επαρκή βιολογικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την περαίωση των διαχειριστικών σχεδίων και καθώς δεν υπάρχει ακόμη δίκτυο παρακολούθησης, δεν υπάρχει ούτε τρόπος εκτίμησης της αποτελεσματικότητας για όποια από τα μέτρα ή έργα υλοποιηθούν.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη χρηματοδότηση εκπόνησης προτάσεων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής κατά την εφαρμογή του άρθρου 13 της οδηγίας χωρίς να εκπληρώνει τα κριτήρια ουσιαστικής επάρκειας ως προς το φυσικό αντικείμενο που θα υλοποιήσουν οι επιμέρους δράσεις.
".... Για να έχουν αντίκρισμα τα Σχέδια Διαχείρισης που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Νερά, χρειάζεται πρώτα να υπάρξουν δίκτυα για την παρακολούθηση της ποιότητας τους και των ενδεχόμενων προβλημάτων τους από ρύπανση ή άλλες αιτίες. Διαφορετικά θα πορευόμαστε στα τυφλά. Σημασία δεν έχει να ξοδέψουμε χρήματα σε βιαστικές μελέτες για να φανούμε ότι τυπικά συμμορφωνόμαστε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά να προστατέψουμε επιτέλους ουσιαστικά τους υδάτινους πόρους μας, δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος έχει κάνει σχετική ερώτηση προς τη Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου