Με βάση την Οδηγία Πλαίσιο της ΕΕ για τα νερά (2000/60) κάθε κράτος-μέλος υποχρεούται να δημοσιεύσει σχέδιο διαχείρισης για κάθε περιοχή απορροής, το αργότερο εννέα έτη μετά την έναρξη εφαρμογής της νομοθεσίας. Στα τέλη Οκτωβρίου, η Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες να συμμορφωθούν με τις σχετικές υποχρεώσεις τους για το θέμα αυτό.
Όμως, τυπικό και ουσιαστικό προαπαιτούμενο έργο είναι αυτό που αφορά στην παρακολούθηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Φαίνεται πως δεν υπάρχουν επαρκή βιολογικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την περαίωση των διαχειριστικών σχεδίων και καθώς δεν υπάρχει ακόμη δίκτυο παρακολούθησης, δεν υπάρχει ούτε τρόπος εκτίμησης της αποτελεσματικότητας για όποια από τα μέτρα ή έργα υλοποιηθούν.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη χρηματοδότηση εκπόνησης προτάσεων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής κατά την εφαρμογή του άρθρου 13 της οδηγίας χωρίς να εκπληρώνει τα κριτήρια ουσιαστικής επάρκειας ως προς το φυσικό αντικείμενο που θα υλοποιήσουν οι επιμέρους δράσεις.
".... Για να έχουν αντίκρισμα τα Σχέδια Διαχείρισης που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Νερά, χρειάζεται πρώτα να υπάρξουν δίκτυα για την παρακολούθηση της ποιότητας τους και των ενδεχόμενων προβλημάτων τους από ρύπανση ή άλλες αιτίες. Διαφορετικά θα πορευόμαστε στα τυφλά. Σημασία δεν έχει να ξοδέψουμε χρήματα σε βιαστικές μελέτες για να φανούμε ότι τυπικά συμμορφωνόμαστε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά να προστατέψουμε επιτέλους ουσιαστικά τους υδάτινους πόρους μας, δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος έχει κάνει σχετική ερώτηση προς τη Κομισιόν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου