Δήλωση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός περιοχών Natura 2000
Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. Αυτό υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.
Όπως σταθερά υποστηρίζουν οι οργανώσεις, αλλά και σχεδόν το σύνολο των φορέων του περιβαλλοντικού και τεχνικού κόσμου, το δικαίωμα για δόμηση εκτός σχεδίου αποτελεί ένα αναχρονιστικό ελληνικό εφεύρημα που εξ’ ορισμού καταργεί οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς. Ακυρώνει επίσης οποιαδήποτε προσπάθεια για σωστό σχεδιασμό που τώρα πλέον καθίσταται επιτακτικός, για την ολοκληρωμένη προστασία της βιοποικιλότητας και την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Και δημιουργεί την αίσθηση ότι «όπου γης, οικόπεδο!»
Η επίμαχη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί μια αυτονόητη και ελάχιστη ρύθμιση για τις περιοχές Natura 2000 που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες, με βάση το κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ).
Σύμφωνα με τις 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις, το γεγονός ότι η Ελλάδα του 2011 ακόμα λειτουργεί με τον παραλογισμό της εκτός σχεδίου δόμησης είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Μόνη λύση είναι η ολοκληρωτική κατάργηση της νομοθεσίας που επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρεκκλίσεις, με παράλληλη μέριμνα για τις οποιεσδήποτε αδικίες και έγκριση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ) που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον Πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση για το θέμα και να κάνει πράξη τη χθεσινή δήλωσή του ότι «η Ελλάδα αλλάζει». Η συνέχιση της χαοτικής κατάστασης που προκαλεί για τον φυσικό χώρο η εκτός σχεδίου δόμηση θα αποτελέσει απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, χωρίς στιβαρή πολιτική βούληση.
Επικοινωνία:
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς, τηλ. 6982471722
Γιώργος Πολίτης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τηλ. 6977607571
Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ. 6946249450
Νίκος Χαραλαμπίδης, Greenpeace, τηλ. 210 3840774
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Άννυ Μητροπούλου, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, τηλ. 210 8228795
Θεόδωρος Μπένος Πάλμερ, Αρχέλων, τηλ. 210 5231342
Βαγγέλης Παράβας, MOm, τηλ. 210 5222888
Λάζαρος Γεωργιάδης, Αρκτούρος, 6972640062
Σπύρος Ψαρούδας, Καλλιστώ, 6999915200
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ
Κατάργηση της Εκτός Σχεδίου δόμησης ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, οι εκπρόσωποι Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος και Ελεάννα Ιωαννίδου έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση για την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει, από το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, τη διάταξη για αύξηση του ορίου αρτιότητας για οικοδόμηση εκτός σχεδίου στις προστατευόμενες περιοχές.
«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζουν τυφλά τα πάντα, εξεγέρθηκαν με επιτυχία για ένα στοιχειώδες ημίμετρο που απαιτεί η κοινή λογική. Αν οι προστατευόμενες περιοχές οικοδομούνται όπως τα παράλια της Αττικής, τότε από τι προστατεύονται;
Η πολιτική για το περιβάλλον δε μπορεί να χαράζεται με ρουσφέτια. Είναι η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα καταργεί πλήρως την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς να αδικεί τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων κλήρων.
Το περιβάλλον δεν προστατεύεται με δηλώσεις καλών προθέσεων, αλλά με πολιτική βούληση που η κυβέρνηση εξαντλεί αλλού. Κυρία Μπιρμπίλη, κύριε Παπανδρέου, εξηγήσατε έστω στους βουλευτές σας τους λόγους που αποκλείουν την εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη;»
Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ‘ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ’
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑΤΟΥΡΑ
Σε συνέχεια του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για αύξηση της δόμησης σε 10 στρέμματα αντί 4 στρέμματα που ίσχυε έως σήμερα στις περιοχές Νατούρα, έχουμε να πούμε τα εξής:
Με δεδομένα ότι:
- Υπάρχει η τάση για άναρχη και συνεχή κατάτμηση ευαίσθητης περιβαλλοντικά η και αγροτικής παραγωγικής γής για δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές.
- Οι περιοχές Νατούρα καλύπτουν το 25% του εδάφους της χώρας και σε πολλές περιπτώσεις όπως στον Νομό Τρικάλων η κάλυψη ανέρχεται στο 60% του Νομού και σε πολλούς δήμους της Θεσσαλίας άνω του 80%.
- Τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα για την εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να συνοδεύονται με επεκτάσεις οργανωμένων οικισμών μετά από μελέτη - ΣΧΟΟΑΠ για να υποδέχονται την ζήτηση για κύρια και εξοχική κατοικία.
-Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές με την πλούσια βιοποικιλότητά τους από την συνεχή, άναρχη και εκτεταμένη δόμηση και να διασφαλίσουμε την αρμονική συνύπαρξη φύσης και ανθρώπου στις περιοχές αυτές.
Για τον σκοπό αυτό θεωρούμε ότι:
1. Το μέτρο των 10 στρεμμάτων ως όριο δόμησης πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί στις περιβαλλοντικές ζώνες απολύτου προστασίας των περιοχών Νατούρα, ενώ στις υπόλοιπες ζώνες ελεγχόμενων δραστηριοτήτων και παραγωγικής αγροτικής γής εντός των περιοχών Νατούρα μπορεί να υπάρχει το όριο δόμησης των 4 στρεμμάτων με σταδιακούς επιπλέον περιορισμούς που θα επιλέγει και θα θέτει η διαχειριστική μελέτη της κάθε περιοχής Νατούρα ανάλογα με τον χαρακτήρα της.
2. Είναι ανάγκη να εκπονηθεί διαχειριστική μελέτη σε κάθε περιοχή Νατούρα όπως ορίζει η οδηγία 92/43 της ΕΟΚ και η Εθνική Νομοθεσία, που θα καθορίζει τις περιοχές απολύτου προστασίας και ελεγχόμενων δραστηριοτήτων καθώς και τις δράσεις προστασίας και οικοανάπτυξης στις περιοχές αυτές.
3. Επίσης πρέπει να συσταθούν οι φορείς διαχείρισης των περιοχών Νατούρα για να διαμορφώσουν την περιβαλλοντική και οικοτουριστική ταυτότητα κάθε περιοχής Νατούρα, με πρόβλεψη πόρων από το ΕΣΠΑ και άλλα Εθνικά Προγράμματα για διαμόρφωση οικολογικών διαδρόμων για την πανίδα και χλωρίδα και περιβαλλοντικών διαδρομών για τους πολίτες, κινήτρων προς τους αγρότες για ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και μειωμένων εισροών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, κα
4. Επίσης πρέπει να εγκριθούν άμεσα και με προτεραιότητα έναντι των άλλων περιοχών τα ΣΧΟΟΑΠ που αναφέρονται σε περιοχές Νατούρα, που καθορίζουν τις χρήσεις γής και την ανάπτυξη ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές (ζώνες απολύτου περιβαλλοντικής προστασίας βιοτόπων, ζώνες ελεγχόμενης άσκησης παραγωγικών και αγροτικών δραστηριοτήτων, Χώροι και Κέντρα περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επεκτάσεις και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά νέων οικισμών, αγροτουρισμού, κα)
5. Τα παραπάνω που καθυστερούν επί δεκαετίες δεν επιλύονται με αποσπασματικά μέτρα του Υπουργείου και πρέπει να προχωρούν συνολικά με την συστηματική και συνεχή συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την Δημόσια διοίκηση, την Περιφέρεια και διαβούλευση με τους Δήμους και τους περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς φορείς κάθε περιοχής, για να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα βιώσιμης προστασίας και οικοτουριστικής ανάπτυξης των περιοχών Νατούρα στην Θεσσαλία και στην χώρα μας.
Η Συντονιστική Επιτροπή της κίνησης
"Θεσσαλοί Πολίτες του Κόσμου"
E-mail : e_thessaloi@yahoo.gr