Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Νέες ασθένειες απειλούν με παγκόσμια εξάπλωση

Η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και χαρακτηρίζεται από υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και ελλειμματικό σύστημα υγειονομικής εποπτείας, η Ν.Α.Ασία, χρεώνεται με την εμφάνιση νέων ασθενειών μερικές από τις οποίες μπορούν να μετατραπούν σε πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης «Τhe Lancet».
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση των ασθενειών, όπως η αύξηση του πληθυσμού, κινητικότητα, αστικοποίηση, περιβαλλοντικές μεταβολές, εντατικοποίηση των καλλιεργειών και της εκτροφής ζώων, αποψίλωση των δασικών εκτάσεων.
Ειδικότερα, η κλιματική υπερθέρμανση μπορεί να "ενισχύσει την εξάπλωση λοιμωδών νόσων που εμφανίζονται στην περιοχή", κυρίως όσες μεταδίδονται μέσω του εντόμων "που συνδέονται με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις", όπως είναι ο δάγγειος πυρετός.
Οι ερευνητές, θεωρούν ότι το επίπεδο προετοιμασίας των δέκα ενδιαφερόμενων χωρών (Ινδονησία, Βιετνάμ, Λάος, Μπρουνέι, Μαλαισία, Βιρμανία, Σιγκαπούρη, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες) "πρέπει να βελτιωθεί", μαζί με το επίπεδο της ενημέρωσης, το έλλειμμα της οποίας εμποδίζει την ύπαρξη αντίδρασης και πρόληψης.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου