Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μία ιστορική εποχή και για τη χώρα μας, που όλα υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης επαναπροσδιορίζονται, αρχίζει να ακούγονται όλο και πιο «λογικά» αυτά που το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣσταθερά υποστηρίζει επί χρόνια:

Τώρα, που η οικονομική κρίση στενεύει τα περιθώρια κατασπατάλησης κονδυλίων για «δημόσιες σχέσεις» (που πολλές φορές στοχεύουν στη δημιουργία συσχετισμών για οικολογικές μπίζνες), τώρα είναι η ώρα για να ξεκαθαρισθεί πλήρως το νόημα και το περιεχόμενο της οικολογικής δράσης.

Το επίκαιρο ερώτημα είναι: Θα επιτρέψουμε στο όνομα «in» οικολογικών απόψεων να απομυζήσουν κάποιοι το φυσικό πλούτο της χώρας; Να ακυρώσουν το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και κάθε ελπίδα ουσιαστικής ανάπτυξης;
Ας δούμε την κατάσταση…κατά πρόσωπο: Μέχρι σήμερα τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν κυρίαρχα με τα μοντέλα που σχεδίασαν τα «golden boys» της οικολογίας.
Ορισμένοι από αυτήν την «παρέα» - σε αγαστή συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα - συνέβαλαν στο να οδηγηθούμε στη σημερινή οικονομική, αλλά και οικολογική καταστροφή. Διαχειρίστηκαν εν λευκώ, όλα αυτά τα χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους για περιβαλλοντικά προγράμματα και αμέτρητες ανεφάρμοστες μελέτες ….
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, κοινή διαπίστωση είναι πως σίγουρα ωφελήθηκαν κάποιοι… πολύ, αλλά το περιβάλλον και οι τοπικές κοινωνίες ελάχιστα..

«Επαγγελματίες» της οικολογίας τη δεκαετία του ‘90 οικοδόμησαν ένα περιβαλλοντικό αθηνοκεντρικό λόμπυ. Κάπως έτσι οργανώθηκε και η προώθηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που συχνά φορούσαν τον μανδύα του χορηγού. Φυσικά όλα έγιναν για την… πράσινη ανάπτυξη και τη… σωτηρία του πλανήτη.

Οι πρόσφατες νουθεσίες μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδας (με άγνωστη μετοχική σύνθεση και κρατικό ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο μικρότερο του 10%) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω ευρείας ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εύλογα προκαλούν ανατριχίλα.
Είναι φανερό ότι προλειαίνεται το έδαφος για μεγάλες συμφωνίες και «φαραωνικά» έργα.
Η ιστορία της χώρας μας - και σε αυτόν τον τομέα - μας επιτρέπει να είμαστε πολύ καχύποπτοι ή σχεδόν σίγουροι, πως τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων και των πολυεθνικών σπάνια συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες του περιβάλλοντος.
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ξεκάθαρα τάσσεται ενάντια σε όποια σχέδια τελικά (και ανεξαρτήτως δηλώσεων και προθέσεων) οδηγούν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ακυρώνουν το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας για πραγματική ανάπτυξη.
Συνεχίζουμε σταθερά, καθημερινά την ανεξάρτητη πορεία μας, δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τα δίκτυα πολιτών με ουσιαστική, καθημερινή δράση για την επιστημονική καταγραφή, προστασία και ανάδειξη των σπάνιων οικοσυστημάτων της χώρας μας.

Να σταματήσουμε τώρα την αιμορραγία του φυσικού μας πλούτου.

Να προστατεύσουμε τώρα τα θεμέλια, πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Να διεκδικήσουμε τώρα τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Με σεβασμό. Με δράση και επιστημονική γνώση και όχι με όρους συγκαλυμμένης ή απροκάλυπτης οικονομικής εκμετάλλευσης, τύπου…fast track.

Η ερευνητική & επιστημονική ομάδα του Αρχιπελάγους

Για το ίδιο θέμα δελτίο τύπου από το Σωματείο "ΔΡΥΑΣ":



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Μήνυμα του Σωματείου «ΔΡΥΑΣ» για την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.


Σήμερα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. Τα παγκόσμια φαινόμενα, από τη μόλυνση και την καταστροφή του, είναι ήδη ορατά σ’ όλους μας.
Δυστυχώς διαπιστώσαμε αργά ότι το χωρίς ευαισθησίες μοντέλο ανάπτυξης που επιλέχθηκε, δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, την ευημερία και την ποιότητα στη ζωή μας.
Παρά τους όποιους αγώνες των όλο και περισσότερο εμφανιζόμενων δυνάμεων αντίστασης (περιβαλλοντικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμοί, συνειδητοποιημένοι πολίτες), δεν ήλθε το ποθούμενο αποτέλεσμα: η ισόρροπη και αειφορική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.
Ξέρουμε πως απαιτείται πολλή δουλειά.
πως κάποια πράγματα έχουν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα.
πως η καταστροφή που συντελέστηκε είναι ανεπανόρθωτη.
πως η οικολογική ισορροπία έχει ανατραπεί και η επιστροφή είναι δύσκολη, πιθανόν ακατόρθωτη.
Παρόλα αυτά, πιστεύουμε πως μπορούν να περισωθούν πολλά, αν συνειδητοποιήσουμε πως μόνο η προστασία του περιβάλλοντος θα βοηθήσει τη γη να συνεχίσει να δίνει καρπούς, τα ποτάμια και τις θάλασσες να είναι δυνάμεις ζωής.
Η «Δρυάς» νιώθει την ευθύνη.
Συνεργάζεται με όλους τους φορείς για την ανάδυση των πολιτισμικών και περιβαλλοντικών αξιών.
Πιστεύει στην ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών στα θέματα της φυσικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς με απώτερο σκοπό την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.
Πιστεύουμε πως το μέλλον και η βιωσιμότητα της χώρας μας εξαρτώνται από την προστασία και την σωστή ανάδειξη του φυσικού και του πολιτισμικού της πλούτου.
Είναι η μόνη λύση να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο όπου την οδήγησαν πρακτικές καταστροφικές για το περιβάλλον.
.Καλούμε όλους τους φορείς, τις οργανώσεις, τους συλλόγους και κυρίως τους πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας, που θα εμποδίζει κάθε ενέργεια εις βάρος του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της ίδιας μας της ζωής.


«ΔΡΥΑΣ» Σωματείο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου