Εδώ και χρόνια εκτρέφουμε πουλερικά στο κτήμα μας με τον Σπύρο. Κότες, γαλοπούλες, πάπιες. Τη νύχτα σε κοτέτσι(αλεπούδες κυκλοφορούν πολλές)και την ημέρα ελεύθερα στη περιφραγμένη έκταση.
Πριν χρησιμοποιήσουμε τους ΕΜ, έπρεπε να καθαρίζουμε-ειδικά το καλοκαίρι με τη ζέστη-τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα τα κοτέτσια, λόγω κακοσμίας και πολλών μυγών. Με τη χρήση των ΕΜ καθαρίζουμε μια φορά το μήνα και έχει εκλείψει το παραπάνω βασικό πρόβλημα της κακοσμίας. Με το ψέκασμα της κοπριάς, επιτυγχάνεται ήδη μια προζύμωσή της(ασπρίζει σε μεγάλο βαθμό)και στη συνέχεια τη χρησιμοποιούμε-όταν καθαρίζουμε-για τη παρασκευή της κομπόστας-λίπασμα-μποκάσι.
Χρησιμοποιούμε το ΕΜα και στο νερό που πίνουν οι κότες, και που και που και στη τροφή τους την οποία βελτιώνουν. Μάλιστα κανουν σαν τρελλές για να τρώνε το έτοιμο μποκάσι, με το οποίο εμβολιάζουμε το έδαφος κάτω από τα δένδρα. Η υγεία τους έχει βελτιωθεί κατακόρυφα και δεν έχουμε σχεδόν καθόλου πια απώλειες, σε συνδυασμό βέβαια με τη μετατροπή σιγά-σιγά σε εκτροφή παραδοσιακής ράτσας(νανάκια).
Δοσολογίες:
1. Όταν απομακρυνθούν οι κοπριές με το καυάρισμα των κοτετσιών, ψεκάζουμε το δάπεδο, την οροφή και τους τοίχους σχολαστικά(ιδίως στις ρωγμές) με ΕΜα, αραιωμένο στο νερό σε αναλογία 1: 10 και περίπου 200-250 ml ανά m2. Στη συνέχεια ψεκάζουμε ελαφριά και το άχυρο που απλώνουμε μετά στο δάπεδο. Μέχρι το επόμενο καθάρισμα ψεκάζουμε το χώρο του κοτετσιού μια φορά τη βδομάδα(σε κοτέτσια με πολλές κότες ψεκάζουν 2-3 φορές τη βδομάδα, οι δικές μας είναι γύρω στις 70-80)
2. Στο νερό:
α. για τις ενήλικες κότες αραιωμένο ΕΜα κατά 2,5%(250 γρ. στα 10 λίτρα νερό)
β. για τα κλωσσόπουλα: τις πρώτες μέρες με 5-10% αραίωση,από την 7η μέρα με 3%. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου αντιβιοτικά ή απολυμαντικά φάρμακα.
Γενικότερα:
Τα ΕΜ χρησιμοποιούνται στη πτηνοτροφία με μεγάλη επιτυχία, ακόμα και στα μεγάλα πτηνοτροφεία εντατικής παραγωγής(π.χ. 50.000 κοτόπουλα). Το μεγάλο πρόβλημα της δυσοσμίας από την αμμωνία, το υδρόθειο, τη τριμεθυλαμίνη κ.λπ ουσίες που την προκαλούν λύνεται ικανοποιητικότατα. Αυτές οι ουσίες αποτελούν και θρεπτικά στοιχεία για τους ΕΜ, που τις καταβροχθίζουν λαίμαργα, μετατρέποντάς τες μέσω ζύμωσης και όχι οξείδωσης σε άλλες που μπορεί να έχουν ευχάριστη οσμή, όπως γίνεται με τα τουρσιά ή το γιαούρτι(οι οικογένειες των μικροοργανισμών από τους οποίους αποτελούνται οι ΕΜ είναι ενεργά αναερόβια-κυρίως- ζυμωγόνα, που μετατρέπουν ένα περιβάλλον εκφυλιστικό σε αναγεννητικό-ευχάριστο περιβάλλον ζύμωσης, με τη διαδικασία της βιολογικής επικράτησης)
Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου