Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Oι "ανερχόμενες" δυνάμεις της διεθνούς οικονομίας

Από ότι φαίνεται, επειδή μπαίνουμε πια στην περίοδο έλλειψης των φυσικών πόρων, η διεθνής οικονομία έχει σκοπό να ανακαλύψει και να χρησιμοποιήσει και τις τελευταίες πηγές τους. Έτσι θα ανέβουν και οι μετοχές χωρών, που μέχρι τώρα δεν είχαν κινήσει το ενδιαφέρον των κάθε είδους "επενδυτών".
Σε ένα άρθρο της Καθημερινής παρουσιάζονται οι χώρες που μπαίνουν στο μικροσκόπιό τους για να τις απομυζήσουν στο διάστημα που έρχεται. Οι αναπτυσσόμενες αυτές χώρες "εικάζεται πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της διεθνούς οικονομίας στο προσεχές μέλλον". Αυτές είναι:

Καζακστάν

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εξαγωγό ουρανίου στον κόσμο. Με παραγωγή 14.000 τόννων, το Καζακστάν είχε το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου (51.000 τόννοι) το προηγούμενο έτος. Καθώς το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια φαίνεται να αναθερμαίνεται διεθνώς (χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση της Γερμανίας να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων της), ο ρόλος του Καζακστάν στη διεθνή οικονομία είναι σημαντικός - και αναμένεται να γίνει σημαντικότερος.
Μαλαισία
Σύμφωνα με δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό φοινικελαίου, καθώς παρήγαγε 17,3 εκατομμύρια τόννους το 2008 (ξεπερνώντας την Ινδονησία- 16,9 εκατομμύρια). Το φοινικέλαιο συναντάται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα / είδη διατροφής (από ψωμί, μπισκότα και μαργαρίνη μέχρι απορρυπαντικά, σαπούνι και καλλυντικά). Επίσης, χρησιμοποιείται και στην παρασκευή βιοκαυσίμων.
Ταϊλάνδη
Νούμερο ένα στην παραγωγή φυσικού ελαστικού (καουτσούκ) στον κόσμο (3,2 εκατομμύρια τόννοι μέσα στο 2009, κάτι παραπάνω από το 1/3 της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, 8,9 εκατομμυρίων τόννων). Χρησιμοποιείται σε πληθώρα βιομηχανικών εφαρμογών- σε βαθμό που δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως η διεθνής οικονομία εξαρτάται από αυτό.
Νότια Αφρική
Η Νότια Αφρική είναι η πρώτη με διαφορά παραγωγός πλατίνας στον κόσμο, με 4,5 εκατομμύρια ουγγιές το περασμένο έτος- 80% του συνόλου (5,9 εκατομμύρια). Αμέσως μετά στην «κατάταξη» βρίσκεται η Ρωσία, με μόλις 785.000 ουγγιές. Η πλατίνα χρησιμοποιείται σε καταλύτες αυτοκινήτων, καθώς και σε σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην παρασκευή σιλικόνης και σε κοσμήματα.
Ακτή Ελεφαντοστού
Ο «βασιλιάς του κακάο» : με παραγωγή 1,2 εκατομμυρίων τόννων, έχει το 1/3 του συνόλου (3,6 εκατομμύρια) και σχεδόν το διπλάσιο της Γκάνα, που ακολουθεί αμέσως μετά. Πέραν της χρήσης σε σοκολάτες και γλυκά, το κακάο είναι γνωστό στην ιατρική και για τα θεραπευτικά του οφέλη, οπότε γνωρίζει χρήση και στη φαρμακευτική βιομηχανία. Επίσης, χρησιμοποιείται και σε καλλυντικά.
Ινδονησία
Πρώτη στην παραγωγή καρύδας είναι η Ινδονησία (19,5 εκατομμύρια τόννοι το 2008) και ακολουθούν οι Φιλιππίνες. Η καρύδα κατέχει σημαντικό ρόλο στις ανερχόμενες οικονομίες, καθώς χρησιμοποιείται σε σκεύη, σκοινιά, μουσικά όργανα κλπ, αλλά είναι το γάλα της καρύδας που βλέπει την πιο διαδεδομένη χρήση, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή βιοκαυσίμων στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς και από βιομηχανίες καλλυντικών σε όλο τον κόσμο.
Περού
Το Περού κατέχει την αμφιλεγόμενη διάκριση της νούμερο ένα παραγωγού φύλλων κόκας στον κόσμο, με 119.000 τόννους το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας την Κολομβία (103.000). Τα φύλλα κόκας χρησιμοποιούνται σαν παυσίπονο/ αναλγητικό σε όλη τη Νότια Αμερική, ωστόσο η πιο διαδεδομένη χρήση τους (παρά τον παράνομο χαρακτήρα της, με τα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών να έχουν απλώσει τα θανατηφόρα πλοκάμια τους σε όλη την υφήλιο) είναι στην κοκαΐνη: 16 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν κοκαΐνη σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, και τα έσοδα από το εμπόριο ναρκωτικών αντιστοιχούν στα 2/3 του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, καθιστώντας το Περού έναν «μεγάλο παίκτη» στην παράνομη βιομηχανία ναρκωτικών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου