Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Οι μέλισσες της Ευρώπης σιγά - σιγά χάνονται...


Το παρακάτω κείμενο το πήρα με μαίηλ από τη ΒΙΟΖΟ:

Οι μέλισσες χάνουν την ανοσία τους λόγω της ρύπανσης

Αν χαθούν απειλούνται με εξαφάνιση πολλά είδη φυτών. Οι μέλισσες της Ευρώπης σιγά - σιγά χάνονται. Πόσες μέλισσες θα ζήσουν να δουν την άνοιξη; Μέχρι και το 70% των τροφίμων μας εξαρτώνται από τις μέλισσες και τη γύρη που μεταφέρουν και αν αυτές εξακολουθήσουν να εξαφανίζονται μαζί ίσως εξαφανισθούν και τα περισσότερα φυτά…
Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Alojz Peterle, πρώην πρόεδρος ο ίδιος της Ένωσης Μελισσοκόμων Σλοβενίας το αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης της εξαφάνισης των μελισσών είναι η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος: «Οι μέλισσες χάνουν την ανοσία τους λόγω της ρύπανσης. Η βελτίωση των κτηνιατρικών φαρμάκων δεν αρκεί, εκείνο που είναι απαραίτητο είναι η μείωση της χρήσης των παρασιτοκτόνων από τους γεωργούς που πρέπει να γίνουν σύμμαχοι των μελισσοκόμων».
Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια ορισμένες περιοχές της Ευρώπης καταγράφουν θνησιμότητα που υπερβαίνει το 80% αντί για το φυσιολογικό 5%, με προφανείς συνέπειες και για την παραγωγή μελιού. Βασικές αιτίες του φαινομένου οι ειδικοί εικάζουν ότι είναι η μειωμένη ανοσία τους λόγω συγκεκριμένων παθογόνων όπως η Varroa Mite, η χρήση εντομοκτόνων στη γεωργία, οι κλιματικές αλλαγές, η εξαφάνιση της τροφής τους λόγω των αλλαγών στις χρήσεις γης και, ενδεχομένως, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν οι πυλώνες υψηλής τάσης και οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.
Πηγή: europarl.europa.eu

Έχουμε ξαναγράψει για τον κίνδυνο εξαφάνισης των μελισσών. Τώρα θυμήθηκα ένα κείμενο που δημοσιεύσαμε σαν Κίνηση ενάντια στα Μεταλλαγμένα Μαγνησίας:
ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ (γ.τ.) ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ
26.03.2007
Από την αρχή της εφαρμογής των γ.τ. (γενετικά τροποποιημένων) γεωργικών φυτών, υπήρχαν ενδείξεις ότι επιδρούν αρνητικά στις μέλισσες. Είχαν παρατηρηθεί σημαντικές μειώσεις των πληθυσμών τους, όταν ερχόταν σε επαφή με φυτείες γ.τ. ειδών (π.χ. στην Ταϋλάνδη, όπου είχαμε μείωση του πληθυσμού κατά 30% των σμηνών που πέταξαν πάνω από φυτείες βαμβακιού τύπου Bollgard).
Τώρα στις ΗΠΑ συμβαίνει κάτι το πρωτοφανές. Στην ανατολική ακτή παρατηρείται μέχρι και 70% μείωση του πληθυσμού των μελισσών ενώ στη δυτική μέχρι και το 60%. Οι μελισσοκόμοι μιλάνε για εθνική καταστροφή και οι New York Times υπολόγισαν στα οικονομικά τους φύλλα, στο τέλος Φεβρουαρίου, ότι οι ζημιές στην γεωργία θα ανέλθουν στο ύψος των 14 δις δολαρίων εξαιτίας αυτής της μείωσης (λόγω της μη επικονίασης στα φυτά από τις εξαφανισμένες μέλισσες).
Οι επιστήμονες εκεί μιλάνε για το σύνδρομο CCD (από το Colony Collapse Disorder), που το χαρακτηρίζουν σαν ένα είδος ΑIDS της Μελισσοκομίας και δημιούργησαν την CCD Working Group, για να μελετήσουν το «μυστηριώδες φαινόμενο».
Το σίγουρο είναι: οι μέλισσες εξαφανίζονται, στα κασώματα των σμηνών μένει μόνο ο γόνος και τα συμπτώματα είναι πρωτοφανή. Στις λίγες εναπομείνασες κάθε φορά μέλισσες, διαπιστώνεται να υπάρχουν ταυτόχρονα όλες οι γνωστές ιώσεις και μυκητιάσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει εξουδετερωθεί πλήρως. Το πιο περίεργο δε είναι ότι τα άδεια μολυσμένα μελίσσια δεν λεηλατούνται από άλλα υγιή σμήνη, πράγμα που συμβαίνει συνήθως σε κανονικές συνθήκες. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το γεγονός ότι «στα μελίσσια αυτά υπάρχει κάτι τοξικό που κρατάει τα υγιή μακριά», λένε οι επιστήμονες και αυτό ψάχνουν. Ακόμα δεν έχουν εντοπίσει την αιτία και δεν είναι σίγουρο αν θα την αποδώσουν στα μεταλλαγμένα, αφού εκεί καλλιεργούνται ελεύθερα και δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται η καλλιέργειά τους, ώστε να μπορούν εύκολα να το ελέγξουν (μπορεί και να μη τους αφήσουν τα συμφέροντα των εταιρειών των μεταλλαγμένων να το κάνουν).
Αλλά σίγουρο είναι επίσης ότι στις ΗΠΑ το 40% των φυτειών καλαμποκιού είναι σπαρμένες με γ.τ. καλαμπόκι ΒΤ και κάποιοι ειδικοί το αποδίδουν σε αυτό ακριβώς το γεγονός.
Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην περιοχή της Βαυαρίας στη Γερμανία, όπου οι μελισσοκόμοι αναφέρουν ότι οι μέλισσες δεν βρίσκουν το δρόμο για τα μελίσσια τους και εξαφανίζονται, ενώ πάσχουν από πολλές αρρώστιες ταυτόχρονα. Ο πρόεδρος της Ένωσης των Γερμανών Μελισσοκόμων (DBIB) δηλώνει ότι οι πληθυσμοί των μελισσών έχουν υποχωρήσει κατά 25% και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα κατά 80%. Και εδώ έχει αρχίσει να καλλιεργείται το μεταλλαγμένο καλαμπόκι BT (αν και το ποσοστό είναι ακόμα πολύ μικρό). Πολλοί μελισσοκόμοι, με την υποστήριξη οικολογικών οργανώσεων και άλλων, έχουν καταφύγει στα δικαστήρια κατά της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων.
Τώρα μάλιστα έχουν σαν στοιχείο υπέρ τους και τα αποτελέσματα μιας έρευνας του γερμανικού πανεπιστημίου της Γένας στη Θουριγγία. Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων του, υπό την εποπτεία του καθηγητή Hans-Hinrich Kaatz, πειραματίσθηκε με το γ.τ. καλαμπόκι ΒΤ, που περιέχει γονίδια του βακίλου της Θουριγγίας (ΒΤ), το οποίο βρίσκεται στο έδαφος και είναι τοξικό για τα έντομα. Δεν παρατηρήθηκε άμεση τοξική επίδραση στις μέλισσες, όμως διαπιστώθηκε κάτι το φρικιαστικό: άλλαξε η επιφάνεια του εντέρου τους και μειώθηκε τόσο πολύ η αντίσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, ώστε άρχισαν να προσβάλλονται πολύ εύκολα από διάφορα παράσιτα και να μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός τους (στοιχεία από το περιοδικό Der Spiegel Nr 12/19.3.07). Πρόκειται δηλαδή για την επιβεβαίωση (αν και το πείραμα ήταν περιορισμένης έκτασης, αφού δεν συνεχίσθηκε η χρηματοδότησή του) του συνδρόμου για το οποίο μιλούν οι αμερικανοί επιστήμονες, όμως ταυτόχρονα και της αιτίας του, που είναι οι τοξίνες του ΒΤ.
Το καλαμπόκι ΜΟΝ863 (γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο) αποδείχθηκε επικίνδυνο για τα ποντίκια, το καλαμπόκι ΒΤ αποδείχνεται επικίνδυνο για τις μέλισσες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου