Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010
Μία νέα μορφή ζωής με δομικό στοιχείο το «αρσενικό»
Την ανακάλυψη μίας νέας μορφής ζωής, κρυμμένης στο βυθό μιας λίμνης στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της NASA. Πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό και να ενσωματώσει αυτό το φυσικό δηλητήριο στο DNA του.
Αυτή η ανακάλυψη επαναπροσδιορίζει όσα στοιχεία θεωρούνταν μέχρι σήμερα απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής και τα οποία ήταν ο άνθρακας, το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο, το φώσφορο και το θείο.
Ερευνητές-τριες της αστροβιολογίας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και του Πανεπιστημίου της Αριζόνας είχαν δημοσιεύσει από το 2009 εργασίες που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το αρσενικό μπορεί να υποκαταστήσει τον φωσφόρο, με τον οποίο είναι κοντά στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων, στις πρώιμες μορφές ζωής στη Γη.
Στη συνέχεια πειραματίστηκαν στη λίμνη Μόνο, στο εθνικό πάρκο Γιοσεμάιτ της Καλιφόρνια, η οποία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά σε αλάτι και αρσενικό, όπου συνέλεξαν αυτά τα ιζήματα .
Η NASA συσχετίζει την ανακάλυψη αυτή με την εξωγήινη ζωή,επειδή υπάρχει μικρόβιο πάνω στο δικό μας πλανήτη, το οποίο μπορεί να ζει σε ένα περιβάλλον άκρως εχθρικό για τη ζωή, όπως την ξέρουμε εμείς οι άνθρωποι. Αυτό όμως συμβαίνει επειδή πιθανά δεν είχαμε δώσει σημασία μεγάλη στο ρόλο των μικροοργανισμών(ΜΟ).
Η κυρίαρχη επιστήμη αντιμετώπιζε τους ΜΟ μέχρι τώρα σαν αιτίες εκφυλιστικών διεργασιών στους κύκλους της ζωής και έτσι τους έβλεπε σαν εχθρούς της ζωής, που έπρεπε να τους εξολοθρεύει με διάφορα αντιβιοτικά. Υπάρχουν και οι εκφυλιστικοί ΜΟ, αλλά υπάρχουν και αρχέγονοι τέτοιοι, που στην ουσία συνθέτουν την ύλη τα στοιχεία και τις ενώσεις τους και δημιούργησαν τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε σήμερα. Πιθανώς στη μακρόχρονη ιστορία της εξέλιξης(βλέπε το απαραίτητο βιβλίο για τη "Γαία" της Σαχτούρη), οι συνθήκες που δημιουργόταν ευνοούσαν την επικράτηση εκείνων των ΜΟ που χρησιμοποιούσαν τον άνθρακα, το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο, το φώσφορο και το θείο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν επιβιώσανε και ΜΟ που χρησιμοποιούν το αρσενικό σαν δομικό τους στοιχείο( βλέπε και το κείμενο: ο ρόλος των ΜΟ στους κύκλους της ζωής: http://topikopoiisi.blogspot.com/2010/05/blog-post_09.html).
Το μικρόβιο λοιπόν που ανακαλύφθηκε μπορεί να μην είναι"νέα μορφή ζωής" από άλλον πλανήτη, αλλά μπορεί να είναι μια πολύ παλιά μορφή ζωής της γης, που κατώρθωσε να επιβιώσει σε συνθήκες παρόμοιες με τις νεαρής ηλικείας της. Για παράδειγμα πολλοί από τους αρχέγονους αναερόβιους ΜΟ δεν κατώρθωσαν να επιβιώσουν και εξαφανίσθηκαν, όταν το Οξυγόνο έφθασε στη σημερινή περιεκτικότητα στη γήινη ατμόσφαιρα(το οξυγόνο υπήρξε δηλητήριο για αυτούς). Πολλοί όμως το κατάφεραν και μετέτρεψαν το οξυγόνο σε απαραίτητο για την επιβίωσή τους στοιχείο(αερόβιοι ΜΟ). Μπορεί λοιπόν και αυτός ο ΜΟ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα να μετέτρεψε το αρσενικό-ένα δηλητήριο για τις άλλες μορφές ζωής-σε δομικό του στοιχείο.
Προφανώς και μπορούν να υπάρχουν τέτοιοι ΜΟ και σε άλλους, διαφορετικής σύστασης πλανήτες, όπου επικρατούν άλλα χημικά στοιχεία. Αυτοί βέβαια μπορούν να χαρακτηρισθούν σαν "εξωγήινες μορφές ζωής", αλλά όχι και το βακτήριο της Καλιφόρνιας.
Η ανακάλυψή του λοιπόν θα πρέπει να οδηγήσει την ανεξάρτητη επιστήμη-δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με την αχυρώνητη και στην υπηρεσία συμφερόντων επιστήμη- στο να ενδιαφερθεί περισσότερο να ερευνήσει το ρόλο των μικροοργανισμών στη γήινη βιόσφαιρα, πράγμα που θα είναι άκρως απαραίτητο το επόμενο διάστημα, γιατί οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιδεινώνουν τις συνθήκες και τις κάνουν "δηλητηριώδεις" στα πλαίσιά της.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Για να "επαναγειωθεί" η φαντασία σας σε σχέση με τις δυνατότητες των ΜΟ, θα πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο: Το Σμήνος. Έχει γίνει μπεστσέλλερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο, εκτός από τη Γαία που είναι επιστημονικό βιβλίο, είναι πολύ καλό να διαβαστεί και το Σμήνος. Είναι βέβαια επιστημονικής φαντασίας θρίλερ,πολλές σελίδες, αλλά διαβάζεται με κομμένη ανάσα και στηρίζεται πολύ σε επιστημονικές θεωρίες της βιολογίας των οικοσυστημάτων. Συγγραφέας: Φρανκ Σέτσινγκ, εκδόσεις Καστανιώτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή