Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΝΑ γιατί δεν γίνεται να πτωχεύσουμε!!!

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Συνολικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό
Χώρα Συνολικό Χρέος* Δημόσιο Χρέος** Ιδιωτικό Χρέος

Ελλάδα: 248% 124,90 123,1%
Γερμανία: 285% 76,70 208,3%
Ιταλία :315% 116,70 198,3%
Γαλλία: 323% 82,50 240,5%
Πορτογαλία: 323% 84,60 238,4%
Μ. Βρετανία: 466% 80,00 386,0%
Πηγή: Συνδυασμός στοιχείων από Κομισιόν,McKinsey Global Institute και μελέτη της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι 123% του ΑΕΠ, ενώ της Πορτογαλίας 239%
Πίνακας:
* Δημόσιο και ιδιωτικό, εσωτερικό και εξωτερικό
** Πρόβλεψη 2010
Καμαρινού Στέλλα Εθνική Χρηματιστηριακή Α।Ε।Π.Ε.Υ.

Ο πίνακας λέει ότι το Ελληνικό κράτος χρωστάει μεν 124% του ΑΕΠ,
αλλά οι Ελληνες χρωστάνε συνολικά 123,1%,
όταν οι Γερμανοί χρωστάνε 208,3%, και οι Αγγλοι 386,0%!!!
Οι Βρετανοί, κράτος και ιδιώτες, χρωστάνε 466%, και δεν πτωχεύουν,
ενώ οι Ελληνες χρωστάνε 248% και πτωχεύουν;;;;
Η Ελλάδα είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ στην Ευρώπη
που οι πολίτες της ΔΕΝ είναι ΑΚΟΜΑ υπερχρεωμένοι στις τράπεζες!!



Εντωμεταξύ:
«Νεόπτωχοι» το 20% των Ελλήνων
Σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερο το εισόδημα των πλουσιότερων έναντι των φτωχότερων
Στο 56,6% υπολογίζεται το ποσοστό των Ελλήνων που αντιμετώπιζαν μεγάλη ή μερική δυσκολία για να τα βγάλουν πέρα με το εισόδημα τους το 2009. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., 845.000 νοικοκυριά, δηλαδή το 19,7% του πληθυσμού της χώρας, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της φτώχειας.

Το κατώφλι της φτώχειας σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπολογίζεται στα 6.897,30 ευρώ ετησίως ανά άτομο και στα 14.484,40 για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δυο εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 14 ετών. Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο εκτιμώνται στα 845.000 και τα μέλη τους ανέρχονται στα 2.147.108.

Με βάση το δείκτη οικονομικής ανισότητας προκύπτει ότι το εισόδημα του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι κατά 5,8 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού. Η αντίστοιχη «ψαλίδα» μεταξύ των φύλων υπολογίζεται στο 12,7%. Στο δημόσιο τομέα οι αμοιβές των μισθωτών ανδρών είναι κατά 7% μεγαλύτερες των αντίστοιχων των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα ήταν κατά 19,6% υψηλότερες, για το 2009.

1 σχόλιο:

  1. Από άρθρο του Πολ Κρούγκμαν στους New York Times:
    "Ιδιωτικά χρέη στις ΗΠΑ, που συσσώρευσαν οι αμερικανικές οικογένειες στα χρόνια της οικιστικής φούσκας της εποχής Μπους: πριν 20 χρόνια, τα χρέη του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού δεν ξεπερνούσαν το 83% του εισοδήματος. Πριν δέκα χρόνια το ποσοστό αυτό έφτασε το 92%. Ως τα τέλη του 2007, τα χρέη ξεπέρασαν το 130% του εισοδήματος.
    Όλο αυτό το φορτίο συσσωρεύτηκε διότι οι τράπεζες εγκατέλειψαν κάθε έννοια ασφαλούς δανεισμού και διότι οι πάντες πίστεψαν πως οι αξίες των κατοικιών δεν θα έπεφταν ποτέ. Μετά, η φούσκα έσκασε."

    Οι Έλληνες λοιπόν έχουν μικρότερο ιδιωτικό χρέος και από τους Αμερικανούς, όμως όταν έχεις "και το μαχαίρι και το πεπόνι" και όταν σου χρειάζονται λεφτά βάζεις και σου κόβουν όσα δολλάρια θέλεις, επειδή έχεις το παγκόσμιο νόμισμα, τότε πως να πτωχεύσεις;
    Μια λύση λοιπόν για να μη πτωχεύσουμε είναι να ξεφύγουμε από τα νομίσματά τους και να δημιουργήσουμε τοπικά νομίσματα στα οποία θα εκφράσουμε τις αξίες που δημιουργούμε και παράγουμε τοπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή