Η δεκαετία που μόλις κλείνει ήταν η θερμότερη δεκαετία από τότε που υπάρχουν μετρήσεις, δηλαδή από το 1850. Το 2010 το 3ο θερμότερο κατά σειρά έτος.
Αυτό ανακοίνωσε η παγκόσμια οργάνωση για το κλίμα(WMO), στα πλαίσια της διάσκεψης του ΟΗΕ στο Καγκούν του Μεξικού.
Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες έχουν παρατηρηθεί στη Γροιλανδία, στη Καναδική Αρκτική, στην Αραβική Χερσόνησο, στην Ανατολική Αφρική και στη Κεντρική Ασία. Μόνο σε λίγες απομονωμένες περιοχές παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου. Μεταξύ αυτών μερικές περιοχές της Ευρώπης, της Σιβηρίας, του εσωτερικού της Αυστραλίας, της Νοτίου Αμερικής, στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ, καθώς και της ανατολικής Κίνας. Για κάποιες περιοχές της Ευρώπης και της βόρειας Ασίας το 2010 ήταν ο ψυχρότερος χρόνος, εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Για τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία ο ψυχρότερος από το 1996. Στη Γερμανία μάλιστα ο Αύγουστος ήταν ο βροχερότερος, που έχει παρατηρηθεί ποτέ.
Ταυτόχρονα με την αύξηση της θερμοκρασίας, οι μετεωρολόγοι καταχώρησαν πολλές καταστροφές λόγω καιρού αυτό το χρόνο. Έτσι είχαμε τις χειρότερες στην ιστορία πλημμύρες στο Πακιστάν λόγω των φοβερών μουσώνων-πάνω από 1500 άνθρωποι πέθαναν και 20 εκατομ. αναγκάσθηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους. Εξαιρετικά ισχυρές βροχές είχαμε σε περιοχές της Ινδίας και της Κίνας. Το 2010 είχαμε όμως και εξαιρετικά υψηλά κύματα θερμότητας, όπως π.χ. στη Ρωσία. Η Μόσχα έζησε τον θερμότερο Ιούλιο όλων των εποχών, με μια μέση θερμοκρασία υψηλότερη κατά 7,6 βαθμούς από τον μέχρι τώρα μέσο όρο, με αποτέλεσμα τις εκτεταμένες σε έκταση και χρόνο πυρκαγιές. Η Ιαπωνία και η Κίνα έζησαν επίσης το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών.
Τι σημαίνουν όμως οι ψυχρότεροι τελευταίοι χειμώνες στη Βόρεια και κεντρική Ευρώπη, που φαίνονται να μην ακολουθούν τη γενικότερη εξέλιξη της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας; Για παράδειγμα στο τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου φέτος, στο Βερολίνο είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες, που δεν είχαν ποτέ παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται να είναι αντιφατικό με την τάση αλλαγής του κλίματος.
Σε αυτό το ζήτημα απαντά ο Vladimir Petoukhov, φυσικός στο Ινστιτούτο έρευνας των επιπτώσεων αλλαγής του κλίματος του Potsdam (PIK). Η θέση του: η αλλαγή του του κλίματος θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα ψυχρότερους χειμώνες για την Ευρώπη. «Σκληροί χειμώνες, όπως ο περασμένος, δεν έρχονται σε αντίθεση με τη την εικόνα της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά την επιβεβαιώνουν πλήρως», λέει.
Και πως συμβαίνει αυτό; Η αιτία, σύμφωνα με τα μοντέλα του ερευνητή, θα μπορούσε να είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της βόρειας πολικής θάλασσας στην περιοχή των Barents και της Karasee, η οποία εκτείνεται από την Νορβηγία μέχρι τη δυτική Σιβηρία. Όταν γίνεται εκεί το νερό ζεστότερο, συρρικνώνεται η έκταση του πάγου στη θάλασσα. Έτσι θερμαίνονται τα πάνω από τη θάλασσα κατώτερα στρώματα του αέρα, πράγμα το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή των γενικών κυρίαρχων ρευμάτων του αέρα. Οι συνέπειες: προς την Ευρώπη και τη β. Ρωσία μεταφέρονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα ανατολικές ψυχρές αέρινες μάζες από τη παγωμένη ακόμα Σιβηρία. Έτσι ο αέρας πάνω από την Ευρώπη ψύχεται, ακόμα και όταν εμφανίζεται ο ήλιος, όπως συμβαίνει και φέτος.
Αν αυτό συνδυασθεί και με τη μείωση της έντασης του θερμού ρεύματος του κόλπου του Μεξικού(1), που έχει επίσης παρατηρηθεί και που έκανε ήπιους τους χειμώνες στη δυτική κυρίως Ευρώπη, τότε οι ερχόμενοι χειμώνες σε αυτές τις περιοχές της, για αρκετό ακόμη διάστημα θα είναι ψυχροί.
Αντίθετα βέβαια, το κλίμα στις μεσογειακές χώρες και στην Ελλάδα, εξελίσσεται όπως και προβλέπεται: σε υποτροπικό.
Όσον αφορά στη δάσκεψη του Καγκούν: τι μπορεί να περιμένει κανείς από τις κυβερνήσεις, μετά την εμπειρία της Κοπεγχάγης. Αρκεί να αναφέρουμε μόνο την εξής εξέλιξη σαν ενδεικτικό στοιχείο. Ο Ομπάμα και οι δημοκρατικοί, σαν ένδειξη ότι τους απασχολεί σοβαρά το θέμα της αλλαγής του κλίματος, είχαν δημιουργήσει αντίστοιχη επιτροπή στο αμερικάνικο Κογκρέσο, η οποία υποτίθετο ότι θα ασχολούνταν με το τι μέτρα έπρεπε να παρθούν, για να αποτραπεί η αναμενόμενη αυτή αλλαγή. Όχι μόνο δεν πρότεινε τέτοια μέτρα, αλλά η επιτροπή διαλύθηκε πρόσφατα από τους Ρεπουπλικάνους-που πήραν την πλειοψηφία στο κογκρέσο μετά από τις πρόσφατες εκλογές-με αιτιολογικό ότι δεν θα πρέπει να ξοδεύονται χρήματα, τώρα με την κρίση,για επιτροπές που δεν έχουν νόημα για τους Αμερικανούς.
(1)Εξήγηση: το λυώσιμο των πάγων στο Β. Ατλαντικό, στο ύψος της Γροιλανδίας μετατρέπει τα νερά της θάλλασσας σε γλυκά και άρα σε αβαρή. Έτσι δεν πέφτουν πια προς τον πυθμένα-στον ίδιο βαθμό που συνέβαινε μέχρι τώρα- ώστε να σχηματίζεται στον ίδιο βαθμό το ψυχρό θαλάσσιο ρεύμα των ανατολικών ακτών της Β. Αμερικής, που επιστρέφει προς τον κόλπο του Μεξικού και κλείνει τον κύκλο μετατρεπόμενο σε θερμό επιφανειακό. Αυτό οδηγεί επομένως και στη μείωση του θερμού επιφανειακού ρεύματος που συνέχιζε την πορεία του προς τις ακτές της Ευρώπης, μέσω της βόρειας και βαλτικής θάλασσας. Μέχρι τα τελευταία χρόνια το θερμό αυτό επιφανειακό ρεύμα θέρμαινε και τις αέρινες μάζες πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έτσι είχαμε και δυτικά ζεστά επι το πλείστον ρεύματα αέρα πάνω από τη δυτική Ευρώπη. Τα μέτωπα του καιρού τους χειμώνες, εξελισσόταν μέχρι πρότεινος, από την επίδραση των "χαμηλών" και "υψηλών" αυτών των δυτικών αέρινων μαζών με τις ψυχρές αέρινες μάζες από τον πολικό κύκλο και τη Σιβηρία. Γι' αυτό είχαμε και ηπιότερους χειμώνες.
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Και οι καταστροφές συνεχίζονται: Ο απολογισμός από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που διαρκούν εβδομάδες τώρα στην Κολομβία είναι 174 νεκροί και πάνω από 1,5 εκατ. άστεγοι όπως ανέφερε η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη γειτονική Βενεζουέλα, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες, καθιζήσεις και κατολισθήσεις που κόστισαν τη ζωή 34 ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα και άφησαν 73.000 ανθρώπους άστεγους.