Το WWF Ελλάς και δημότης της Ζαγοράς κατήγγειλαν στο Συνήγορο του Πολίτη παράνομες ενέργειες του Δήμου στην παραλία της Παρίσαινας, σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000. Συγκεκριμένα, ο Δήμος διάνοιξε δρόμο στην παραλία χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, απέρριψε προϊόντα εκσκαφής (μπάζα) σε γειτονικό μη οριοθετημένο ρέμα και τοποθέτησε στύλους ηλεκτροφωτισμού. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν τη διάνοιξη δύο νέων δρόμων προς την παραλία από ιδιώτες.
Η νομοθεσία (νόμος 1650/86, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 3010/02) ορίζει ότι είναι απαραίτητη η σύνταξη εδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας λήψης μέτρων προστασίας φυσικών οικοτόπων και ειδικών ζωνών. Επιπρόσθετα, ορίζει ότι ο Δήμος έχει την αρμοδιότητα να οριοθετεί τα ρέματα της περιοχής του. Τέλος, οι νόμοι 2971/01 και 3010/02 επιβάλλουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων που εξυπηρετούν συγκοινωνιακούς σκοπούς στην παράκτια ζώνη.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι χρειάζεται να εκπονηθεί ευρύτερος περιβαλλοντικός σχεδιασμός και να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος για την προστατευόμενη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε: α) να οριοθετήσει ο Δήμος το ρέμα, β) να συνεργαστεί ο Δήμος με την Κτηματική Υπηρεσία, ώστε να καθοριστούν τα όρια αιγιαλού και παραλίας στο τμήμα που εκκρεμεί, γ) το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής να δρομολογήσει την εκπόνηση της ειδικής περιβαλλοντικής διαχειριστικής μελέτης για την περιοχή, δ) να τηρηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των δρόμων που διανοίχθηκαν παράνομα ή, εναλλακτικά, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αρχικά αδράνησαν. Ο Δήμος Ζαγοράς ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών, επειδή δε διαθέτει τεχνική υπηρεσία και κατάλληλο προσωπικό. Η ΔΕΗ Βόλου ζήτησε τη συνδρομή της Κτηματικής Υπηρεσίας, ώστε να πληροφορηθεί τα ακριβή όρια του αιγιαλού για να μετατοπίσει τους στύλους ηλεκτροφωτισμού εκτός αιγιαλού. Ο Δήμος και η Κτηματική Υπηρεσία, αν και αναγνώρισαν ότι είναι αναγκαίος ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού, επικαλούνταν αδυναμία και δεν προέβαιναν σε καμία ενέργεια. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τη νομαρχία Μαγνησίας ως προς την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης στην προστατευόμενη περιοχή.
Σχόλιο: το θέμα της αποκατάστασης της παραλίας της Παρίσαινας μπήκε καταρχήν από τους"Φίλους της Παρίσαινας", που μέχρι και πανελλήνιο φεστιβάλ-διαμαρτυρία έχουν οργανώσει στην παραλία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου