Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Έλαβα με μαίηλ από τον φίλο Βασίλη Γιόκαρη το πρόγραμμα της Κίνησής τους στην Τρίπολη και το αναρτώ, γιατί θεωρώ ότι έτσι πρέπει να δημιουργούνται οι τοπικές αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις:

Διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων και προτάσεων

Η κίνησή μας, η Μαντινειακή Συμπολιτεία, φιλοδοξεί να συσπειρώσει σε μία νέα συλλογικότητα δημότες από τους οκτώ δήμους (Βαλτετσίου, Κορυθίου, Λεβιδίου, Μαντινείας, Σκιρίτιδας, Τεγέας, Τρίπολης και Φαλάνθου) που μετά την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου "Καλλικράτης", θα αποτελούν από την 1/1/2011 το νέο Δήμο Τρίπολης. Στοχεύει να δραστηριοποιείται δημιουργικά σε όσα ζητήματα αφορούν την Μαντινεία και να συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας, αμοιβαιότητας και εποικοδομητικής συνύπαρξης ανάμεσα στην πόλη της - την Τρίπολη και στην ύπαιθρό της - τα μικρά και μεγάλα χωριά της.
Είμαστε αντίθετοι με τον "Καλλικράτη", διότι ουσιαστικά καταργεί την αυτοδιοίκηση, θα εργαστούμε όμως θετικά στο νέο Δήμο, από οποιαδήποτε θέση. Η κίνησή μας είναι ανοιχτή σε όλους τους συνδημότες, ακηδεμόνευτη από κόμματα. Όλοι μας στη Δημοτική κίνηση "Μαντινειακή Συμπολιτεία" είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων, δεν πιστεύουμε σε αρχηγούς, σωτήρες και μεσσίες. Ήδη πολλά έχει πάθει ο τόπος από τέτοιους "φωτισμένους ηγέτες" και δεν έχει πλέον την ανάγκη τους.
Οι διαδικασίες που ακολουθούμε πηγαίνοντας προς τις εκλογές, μπορούμε να πούμε ότι ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Όχι μόνο επιτρέπουν αλλά επιζητούν την ενεργό συμμετοχή των συμπολιτών μας στις δραστηριότητες της νέας κίνησης και καλλιεργούν το κατάλληλο έδαφος. Χαρακτηριστικά :
• Μετά από δημόσια πρόσκληση πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση την 21η Ιουλίου 2010, σε δημόσιο χώρο, για την Ίδρυση της Μαντινειακής Συμπολιτείας. Στη συνέλευση αναδείξαμε συντονιστικό όργανο και συγκροτήσαμε θεματικές ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν θέσεις και προτάσεις, θα παλέψουν για λύσεις στα μεγάλα και μικρά κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δημότες.
• Καλούμε σε νέα Γενική Συνέλευση την 1η Σεπτεμβρίου 2010, σε δημόσιο χώρο, όπου με δημοκρατικές διαδικασίες και πλήρη διαφάνεια, θα εκλεγεί μεταξύ των ενδιαφερομένων, μιας που ο νόμος το επιβάλλει, ο επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού της κίνησης.
Όποιος επιθυμεί, μπορεί και πρέπει να πάρει μέρος στις διαδικασίες αυτές.

Η πρωτόγνωρη και πολύπλευρη κρίση που έχει προσβάλλει και την τοπική κοινωνία μας, αποτελεί και ευκαιρία για αλλαγή πορείας, για αναπροσανατολισμό. Η κίνηση ενεργών Μαντίνειων πολιτών Μαντινειακή Συμπολιτεία δημιουργήθηκε για να παρεμβαίνει στα κοινά της Μαντινείας στοχευμένα και αποτελεσματικά, με δράσεις που αφορούν τα δημοτικά δρώμενα και ζητήματα αλλά και με πρωτοβουλίες εκτός της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κινούμαστε με βασικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές
1. Οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία του νέου Δήμου στα πλαίσια του "Καλλικράτη" και των δυσμενέστατων οικονομικών εξελίξεων, για την εξυπηρέτηση των δημοτών και του κοινωνικού συνόλου.
2. Παρέμβαση στους θεσμούς και στο χώρο της Τ.Α., με στόχο τη διάσωση του τοπικού και αυτοδιοικητικού χαρακτήρα της.
* Όχι στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο άσκησης της εξουσίας και διοίκησης
* Ενεργοποίηση θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα κοινά του τόπου τους
* Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ δημοτικής αρχής και δημοτών
* Ουσιαστικός έλεγχος αιρετών και υπαλλήλων. Δεν υπάρχουν μόνον δικαιώματα προς υπεράσπιση αλλά και ευθύνες και υποχρεώσεις που οφείλουμε να αναλαμβάνουμε.
3. Οικολογική στροφή στην οικονομία, στις υποδομές, στις επενδύσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα :
α) Αγροτική οικονομία. Βιοκαλλιέργειες, τοπικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης, αυτοοργάνωση των παραγωγών σε συνεργατικές οντότητες στην παραγωγή, στην εμπορία και στη διάθεση των προϊόντων τους.
β) Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταїκοί σταθμοί κ.λπ.). Εφαρμογή ποικίλων μέτρων και δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
γ) Διαχείριση των στερεών απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, λιπασματοποίηση - κομποστοποίηση, υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, ενημέρωση – ευαισθητοποίηση - συμμετοχή των πολιτών.
δ) Χωροταξικός σχεδιασμός (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, χρήσεις γης, δάση-άλση-αστικό πράσινο–υγροβιότοποι, κυκλοφοριακό).
ε) Οικολογικά και κοινωνικά συμβατή διαχείριση των υδατικών πόρων.
στ) Προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ανάπτυξη μορφών αγροτουρισμού, οικοτουρισμού και πολιτιστικού τουρισμού.
Τα πλεονεκτήματα από αντίστοιχες οικονομικές δραστηριότητες θα είναι πολλά. Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, κατανομή του οικονομικού οφέλους σε περισσότερους - στο κοινωνικό σύνολο, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, κοινωνική αλληλεγγύη - κοινωνική συνοχή, διάσωση - αναζωογόνηση της υπαίθρου.
4. Υπεράσπιση και φροντίδα των δημόσιων χώρων και αγαθών (δάση, νερά, δημόσια εδάφη, άλση, αστικό πράσινο) και υπηρεσιών (Υγεία, πρόνοια, παιδεία), από την υποβάθμιση, την καταπάτηση, τη ρύπανση, την εμπορευματοποίηση.

Η κίνησή μας δημιουργήθηκε στη συγκυρία της ζοφερής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προκάλεσαν οι κυβερνητικές πολιτικές δεκαετιών και η επιτήρηση της χώρας μας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς να παραβλέπουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης που οδήγησαν στην εφαρμογή του "Καλλικράτη", πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια παρέμβασης και οικοδόμησης άλλων σχέσεων μεταξύ ελεύθερων και ενεργών πολιτών. Οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, βαθύτατα πολιτικοί όχι όμως και κατ΄ ανάγκη εξαρτώμενοι από κόμματα, παραπέμπουν σε μορφές άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής, σε συσπειρώσεις και κινηματικές δράσεις, σε ευρύτερες κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Συμπορευόμαστε μιλώντας χαμηλόφωνα, με αγωνιστικό όμως φρόνημα και στόχο τη διάχυση του διαλόγου στην τοπική κοινωνία και την παραγωγή προτάσεων και έργου. Για να συμβάλλουμε στη λύση καθημερινών προβλημάτων της πόλης και των χωριών μας αλλά και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ευρύτερων δράσεων και έργων για το φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον.
Γιατί οι άνθρωποι στις πόλεις και τα χωριά, έχουμε ανάγκη από σεβασμό και αξιοπρέπεια, αναζητούμε ποιότητα ζωής, πολιτισμό, ελεύθερο χρόνο. Γιατί υπάρχουν ομάδες συμπολιτών μας στο περιθώριο, γιατί η φτώχεια είναι αβάσταχτη στους μετανάστες, τους τσιγγάνους, τους συμπολίτες με ειδικές ανάγκες, τους μικροσυνταξιούχους της πόλης και της αγροτιάς. Γιατί η νεολαία αισθάνεται τη φτώχεια του μέλλοντός μας και αναζητά σχέσεις ισοτιμίας και συνύπαρξης.
Σ΄αυτό το πλαίσιο η Μαντινειακή Συμπολιτεία καλεί όλους τους συνδημότες και συνδημότισσες σε διάλογο, συνεργασία, συμμετοχή και κοινές δράσεις.

Ανάδειξη του επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού της Κίνησης
την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, ώρα 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης

Το συντονιστικό όργανο της Μαντινειακής Συμπολιτείας
(Γιόκαρης Βασίλης, Γκάνιος Γιώργος, Ζαχαριάς Κώστας,
Θεοχάρης Γιώργος, Παπαδόπουλος Γιώργος )

Αντί σχολίου:
Στη συνέλευση της Μαντινειακής Συμπολιτείας, που έγινε αρχές Σεπτεμβρίου, επικεφαλής αναδείχθηκε ο Βασίλης Γιόκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου