Είναι το πείραμα της αυτοδιοίκησης στη μικρή αυτή πόλη της Ανδαλουσίας από τους ίδιους τους κατοίκους της και αφορά στη συλλογική διαχείριση των κοινών τους υποθέσεων : της εργασίας , της κατοικίας, του πολιτισμού.
Το παρουσίασε ο ίδιος ο δήμαρχος της Μαριναλέντα, ο JUAN MANUEL SANCHEZ GORDILLO,στο φεστιβάλ της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη,όπου ήταν καλεσμένος . Πριν μίλησε και στο Αυτόνομο Κοινωνικό Χώρο της Πετρούπολης στην Αθήνα, τις 13/9, μπροστά σε σχεδόν 1000 προσελθόντες.
Ο δήμαρχος της Μαριναλέντα αναφέρθηκε στο τρίπτυχο του προτάγματος που έχει η κοινότητά του με 3000 κατοίκους: κοινή ιδιοκτησία της γης, αγροτική μεταρρύθμιση, διατροφική κυριαρχία απέναντι στους γαιοκτήμονες και το καπιταλιστικό πρόγραμμα παραγωγής.
Δεν αρκεί η πολιτική δημοκρατία, αλλά και η οικονομική. Η αντιεξουσία των φτωχότερων απέναντι στο κράτος μέσα από τις συνελεύσεις λαϊκής βουλής αποφασίζει για δράσεις στο οικονομικό επίπεδο, όπως π.χ. κατάληψη γης και κτιρίων και δημοτικοποίησή τους, λύση του προβλήματος της ανεργίας, όχι μόνο με την απόκτηση καλλιεργήσιμων γαιών αλλά και με τη δημιουργία συνεταιρισμού για την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίησή της. Στη Μαριναλέντα λοιπόν η γη ανήκει σε αυτούς που τη δουλεύουν. Με την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στην πράξη, στην Μαριναλέντα σταμάτησε η μετανάστευση και οι εργαζόμενοι αμείβονται με 47 ευρώ την ημέρα για εξήμισι ώρες σε πενθήμερη βάση. Τα κέρδη επενδύονται σε νέες θέσεις εργασίας, παραχωρούνται σπίτια στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους και υπάρχουν κοινοτικοί παιδικοί σταθμοί. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η ουτοπία είναι εφικτή και κατακτιέται με αγώνα όλων, όταν είναι ενωμένοι, όπως στη Μαριναλέντα. Ας είμαστε ρεαλιστές, ας κατακτήσουμε το αδύνατο.
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου