Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΕΡΜΑΝΙΑ : ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ (Γ.Τ.Ο)


Ο Jörg Bergstedt , 45χρονος ριζοσπαστικός αγωνιστής ενάντια στα μεταλλαγμένα από την περιοχή της Έσσης και οπαδός της αντάρτικης ταχτικής στην επικοινωνία, οδηγήθηκε την Πέμπτη στη φυλακή, για να εκτίσει ποινή 6 μηνών. Προηγουμένως είχε καταδικασθεί από δικαστήριο στη πόλη Gießen- 2χρόνια κράτησε συνολικά η δίκη-χωρίς αναστολή. Είναι η σκληρότερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στη Γερμανία σε «καταστροφέα» αγρού με γ.τ. καλλιέργεια.
Ο ίδιος δεν δέχεται-και με το δίκιο του-τον όρο «καταστροφέας». Για αυτόν είναι «ελευθερωτής αγρών». Μαζί με άλλους 3 συντρόφους του κατέστρεψε το 2006 μικρή έκταση πειραματικής καλλιέργειας γ.τ. κριθαριού του πανεπιστημίου του Gießen(οι 2 άλλοι αθωώθηκαν, ενώ ο 3ος καταδικάσθηκε με αναστολή). Ο Bergstedt καταδικάσθηκε παραδειγματικά, γιατί είναι από τους γνωστότερους αντιστασιακούς στη Γενετική Μηχανική.
Στη μπροσούρα του «Οργανωμένη Ανευθυνότητα» ( „Organisierte Unverantwortlichkeit“), που είναι πολύ διαδεδομένη στις πρωτοβουλίες αντίστασης στα μεταλλαγμένα, δείχνει τις διασυνδέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και των κρατικών θεσμών στη γερμανική βιομηχανία βιοτεχνολογίας. Αυτόν τον καιρό τελείωσε επίσης ένα βιβλίο, το «Μονσάντο στα Γερμανικά», που πρόκειται να εκδοθεί αυτό το φθινόπωρο. Έχοντας μαζί του μια τσάντα με την οδοντόβουρτσά του, ένα ραδιόφωνο, πολλά βιβλία και χαρτί για γράψιμο, δήλωσε με χαμόγελο στα ΜΜΕ ότι "ελπίζει να εκμεταλλευθεί τους 6 μήνες στη φυλακή για να συνεχίσει τη συγγραφική του δουλειά πάνω στο θέμα. Άλλα ρούχα, εκτός από αυτά που φοράει, δεν χρειάζεται". Ζει έτσι και αλλιώς πολύ ασκητικά, λειτουργώντας με δωρεές ένα αυτοδιαχειριζόμενο εργαστήριο για εφαρμογές στο Saasen bei Reiskirchen.
Μερικά στοιχεία: μόνο στο κρατίδιο της Έσσης δραστηριοποιούνται στον τομέα της γενετικής μηχανικής 67 αντίστοιχες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα. Οι περισσότερες δραστηριότητες έχουν να κάνουν με την «κόκκινη βιοτεχνολογία»-δηλαδή με γενετικά φάρμακα-ενώ με την «πράσινη γενετική μηχανική»-δηλαδή με γ.τ. φυτά- ασχολούνται 14 από αυτές. Οι πρώτες ανθούν και οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου