Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Aδιέξοδο στην αγορά φωτοβολταϊκών


Για αδιέξοδο στην αγορά φωτοβολταϊκών κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών και χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση του χώρου «τραγική».
Για το λόγο αυτό, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των ερμηνευτικών υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπονται από το Ν.3851/2010.
«Η μη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου από το ίδιο το υπουργείο που τον προώθησε, έχουν φέρει σε απόγνωση τους επενδυτές και σε τέλμα τις υπηρεσίες της ΔΕΗ που καλούνται να εξετάσουν τις αιτήσεις», υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του συνδέσμου.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στόχος ήταν έως το 2010 να εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ισχύος 4.300 ΜW, από τα οποία 3.600 ΜW θα είναι από αιολικά πάρκα. Έτσι, θα περιορίζονταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 8,78 εκατ. τόνους ετησίως. Ωστόσο, έως τώρα έχουν εγκατασταθεί μόνο 1.050 ΜW και από αυτά μόνο τα 890 ΜW είναι από αιολικά πάρκα.


Φωτοβολταϊκά πλέον προς λιανική από γνωστές αλυσίδες καταστημάτων

Στα ράφια των πολυκαταστημάτων μπορούν πλέον να βρουν φωτοβολταϊκά συστήματα οι καταναλωτές, αφού ήδη οι πρώτες αλυσίδες οικιακών και ηλεκτρονικών συσκευών προσφέρουν πακέτα που περιλαμβάνουν προμήθεια των πάνελ και του απαραίτητου ηλεκτρολογικού υλικού, τη διαδικασία των συμβάσεων με τη ΔΕΗ και την εγκατάσταση των πάνελς. Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο επιτρέπει σε ιδιώτες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μέχρι 10 κιλοβάτ,τους έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Οι τιμές προμήθειας για πάνελ με συνολική ισχύ π.χ. 4 κιλοβάτ κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 25.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο - στις τιμές δεν περιλαμβάνεται η εγκατάσταση και η ανάληψη διεκπεραίωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κιλοβατώρα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά αγοράζεται από τη ΔΕΗ προς 55 λεπτά. Το συνολικό ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο συμψηφίζεται με την κατανάλωση ηλεκτρικού και η διαφορά κατατίθεται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Έτσι, με μια μέση παραγωγή 1.400 κιλοβατωρών τον χρόνο ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ, τα 4 κιλοβάτ προσφέρουν ετήσιο έσοδο 3.080 ευρώ.
Να τονισθεί ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες απαιτείται να υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας, ενώ το όριο για κάθε στέγη είναι 10 κιλοβάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου