Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

«Ενας άλλος κόσμος είναι εδώ»

Η φετινή 17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας έχει σαν κύριο σύνθημα το:
«Ενας άλλος κόσμος είναι εδώ»
«Ενας άλλος κόσμος είναι εδώ, υπαρκτός και με αυτοπεποίθηση. Ένας κόσμος που δημιουργεί, που γεύεται, που μοιράζεται και γιορτάζει.
Φέτος έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να συναντηθούν οι ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες της οικολογικής γεωργίας, της διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών, της άρνησης των μεταλλαγμένων κ.λ.π., με τα εγχειρήματα της αλληλέγγυας οικονομίας, των εναλλακτικών τρόπων κατανάλωσης και ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων. Πρόθεση των συμμετεχόντων είναι να αναδείξουν έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στις αξίες της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος, του σεβασμού προς την φύση και του κοινοτισμού»(από το δελτίο τύπου της διοργάνωσης)
Στο σύνθημα αυτό , συμπυκνώνεται στην ουσία η έκφραση του κοινοτίστικου κινήματος των τελευταίων χρόνων στη χώρα.
Το περιεχόμενο αυτού του συνθήματος-εξέλιξη του γνωστού: «ο άλλος κόσμος είναι εφικτός»-συνίσταται στα παρακάτω:
Υπάρχουν κάποιοι πολίτες και συλλογικότητες -και στη χώρα μας- που ανησυχούν:
• για την τεράστια οικολογική καταστροφή, που συντελείται στον πλανήτη και στην περιοχή μας.
• για τον όλο και μεγαλύτερο εξευτελισμό, υποβάθμιση και αλλοτρίωση της ανθρώπινης συνείδησης
• για τα όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα των ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων, που περιθωριοποιούνται και γίνονται θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και ελέγχου
• για την όλο και μεγαλύτερη κυριαρχία των ισχυρών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, που εμπορευματοποιούν και κερδοσκοπούν μέσα σε κάθε φυσικό και κοινωνικό χώρο
• για την εμπορευματοποίηση, τη διαμεσολάβηση και την διαχείριση, που έχει επικρατήσει ακόμα και μέσα στο χώρο της λεγόμενης «πράσινης παραγωγής».

Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι διαμορφώνουμε με βάση τη συνείδησή μας, έναν άλλο πολιτισμό. Αυτός ο άλλος πολιτισμός δεν είναι μια ιδεατή υπόνοια, αλλά είναι τρόπος ζωής και βιωματική σχέση με την φύση και την κοινωνία που ζούμε.
Στη βάση του ότι θέλουμε να ζούμε ισορροπημένα με τη φύση, τον εαυτό μας και την κοινωνία, και διαχειριζόμενοι τις βιοτικές μας ανάγκες ως πολίτες και παραγωγοί με όρους κοινωνικής προσφοράς και όχι πλουτισμού, έχουμε την ελπίδα ότι ο κόσμος μπορεί να πάρει το μήνυμα και να γίνει κοινωνός των προσπαθειών και των δραστηριοτήτων μας.
Για εμάς ένας άλλος κόσμος δεν είναι μόνο εφικτός, είναι υπαρκτός.
Προωθούμε ένα τρόπο ζωής που βασίζεται στην αυτάρκεια, τη συντροφικότητα, την ανταλλαγή, το μοίρασμα και το σεβασμό προς όλα τα πλάσματα και τα είδη αυτού του κόσμου. Επιδιώκουμε όχι απλά τον οικολογικό τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής, αλλά τη προώθηση της οικολογικής ζωής και κοινωνίας γενικότερα. Επιδιώκουμε την ενδυνάμωση και τη στήριξη των ιδεών της συνεργασίας και αλληλεγγύης, της άμεσης σχέσης παραγωγού-καταναλωτή, της οργανικής σχέσης των ανθρώπων με την τροφή τους, της τοπικότητας των προϊόντων, της καθαρής ποιοτικής τροφής για όλους. Προτάσσουμε την επανασύνδεση φύσης-κοινωνίας και την αποσύνδεση από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων, επιδιώκοντας συγχρόνως την αυτοοργάνωση μέσα από συμμετοχικές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Είμαστε εδώ για να γνωρίσετε ανθρώπους, που συνεργάζονται με την φύση χωρίς να τη δηλητηριάζουν, να δοκιμάσετε τα προϊόντα τους χωρίς τη παρεμβολή των μεσαζόντων. Να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να εκτιμήσουν το φυσικό το γνήσιο, το διαφορετικό και το πρωτότυπο των χειροτεχνημάτων και να έχουν άμεση αντίληψη των υλικών που χρησιμοποιούνται. Να γνωρίσουν με αμεσότητα τις τεχνικές και τις μεθόδους, ώστε να αναπτύξουν και οι ίδιοι κατασκευαστικές και καλλιτεχνικές δεξιότητες. Να αποκτήσουν απευθείας σχέσεις συναλλαγών- ανταλλαγών με τους παραγωγούς με βάση την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια, δημιουργώντας ομάδες πολιτών στις πόλεις, που θα τροφοδοτούνται απευθείας από παραγωγούς και θα διαμορφώνουν τη δική τους κοινωνική και οικονομική σχέση.
Είμαστε εδώ για να εδραιώσουμε την αντίληψη, ότι η οικολογική γεωργία και χειροτεχνία, όχι μόνο δεν αποτελεί περιθωριακή δραστηριότητα, αλλά είναι η μόνη που μπορεί να δώσει απάντηση και λύση, στα αδιέξοδα της συμβατικής γεωργίας-παραγωγής. Είναι η μόνη που μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου καινα συμβάλει στην απορρόφηση της περίσσιας του διοξειδίου της ατμόσφαιρας.
Με επανακαθορισμό των βιοτικών μας αναγκών στη βάση των δυνατοτήτων του τοπικού φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και των ντόπιων ποικιλιών -ρατσών. Με αγροκτήματα που δεν είναι επιχειρήσεις, αλλά στοχεύουν στην ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών των ίδιων των γεωργών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής τους, καθώς και στην αναβλάστηση και επιστροφή της άγριας φύσης στα όριά τους. Με στήριξη της ντόπιας πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής- κατασκευής- μεταποίησης. Όπου η δραστηριότητα σέβεται τη φύση και τον εργαζόμενο(αμείβοντάς τον σωστά και δίκαια), χρησιμοποιεί οικολογικές- παραδοσιακές-εναλλακτικές μεθόδους- τεχνικά μέσα και ήπιες εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τις απλές και εφαρμόσιμες κατασκευές, τους οικολογικούς και απλούς τρόπους δόμησης και κατοικίας, τις φυσικές και διαφορετικές μορφές εναλλακτικής θεραπείας και τον εναλλακτικό τρόπο ζωής με όσο γίνεται μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.
Είμαστε εδώ για να μεταδώσουμε την ιδέα και να διευκολύνουμε πιθανά νέους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη μιζέρια της ανεργίας και της αναζήτησης μισθωτής εργασίας και να αναζητήσουν ένα καλύτερο δημιουργικό μέλλον με εγκατάσταση-καλύτερα ομαδική- στην περιφέρεια, δημιουργώντας οικοκοινότητες ή «διευρυμένες οικογένειες».
Είμαστε εδώ γιατί έχουμε και γενικότερη πρόταση για την ελληνική κοινωνία, ώστε να βρει διέξοδο στην κρίση της. Επιστρέφοντας όχι στο παρελθόν, αλλά υπερβαίνοντας, ανασυγκροτώντας και διορθώνοντας το άσχημο παρόν και το σημερινό αδιέξοδο.
Δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε άλλο στον τουρισμό και την οικοδομή, που χτυπήθηκαν άσχημα από τη κρίση και κατέστρεψαν στον υπέρτατο βαθμό το περιβάλλον μας και τις ίδιες τις συνθήκες επιβίωσής μας. Θα πρέπει να ξαναγίνουμε αγροτική κοινωνία και κοινωνία των κάθε είδους μικροπαραγωγών. Κοινωνία των πολυλειτουργικών οικο-αγροτών , οικο-παραγωγών, οικο-χειροτεχνών. Να απορρίψουμε τον ρόλο του παραγωγού πρώτων υλών για τη βιομηχανία διατροφής και τη βιομηχανία των καταναλωτικών αγαθών. Να αποκαταστήσουμε στη διατροφή μας το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο με μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Να πετύχουμε και πάλι την αυτάρκεια σε όσο γίνεται περισσότερες γεωργικές παραγωγές, με ολοκληρωμένα αγροκτήματα, όπου τα ζώα και τα ζωικά προϊόντα θα είναι συμπληρωματικά των φυτικών και θα έχουμε ανακύκλωση των υλικών και ισορροπία.
Να στηρίξουμε τους κάθε είδους τοπικούς παραγωγούς στη μετατροπή των χώρων παραγωγής τους σε επισκέψιμους από καταναλωτές και ενδιαφερόμενους για απευθείας διάθεση των προϊόντων τους. Να προωθήσουμε τις ομάδες παραγωγών, τους συνεταιρισμούς παραγωγών-καταναλωτών για απευθείας διακίνηση τροφίμων, τα συνεταιριστικά μικρά μαγαζιά, τα δίκτυα διανομής και τα τοπικά συστήματα ανταλλαγών με δικό τους νόμισμα κ.λ.π
Να στηρίξουμε τον οικοτουρισμό, ώστε από τη μια να βοηθά οικονομικά τους μικρούς οικο-αγρότες, από την άλλη να επιδιώξει τη σύνδεση των ανθρώπων της πόλης με την περιφέρεια και τη φύση, ώστε να τους μετατρέψει-ιδίως τους νέους-από τουρίστες στην περιφέρεια, σε εγκαταστημένους με δημιουργικό τρόπο σε αυτήν κατοίκους.
Να αναπτύξουμε τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας( ΑΠΕ) εγκαθιστώντας φ/β συστήματα στις στέγες των σπιτιών και των αγροτικών υπόστεγων και αποθηκών, μικρές ανεμογεννήτριες σε μη παραγωγική γη, καθώς και εγκαταστάσεις γεωθερμίας και παραγωγής βιοαερίου, σε συνδυασμό με βιολογικούς καθαρισμούς και ανακύκλωση στους δήμους.
Να στραφούμε προς την αποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, οικολογική αμεσοδημοκρατική κοινωνία της ισοκατανομής των πόρων και της εξουσίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου