Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Τέλος στο σφυροδρέπανο για το ΚΚ ΓαλλίαςΕγκαταλείπει το σφυροδρέπανο το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του.
Στη θέση του θα μπει ως έμβλημα ένα πεντάκτινο αστέρι, το οποίο αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή αριστερά.
«Θέλουμε να στραφούμε στο μέλλον. Το σφυροδρέπανο είναι ένα σεβαστό σύμβολο, αλλά δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα», δικαιολόγησε την απόφασή του ο γενικός γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1920.

Με αναφορά στο θέμα της κατάργησης του σφυροδρέπανου πήρα ένα μήνυμα από τον Νίκο από το Παρίσι:

Ένα ρολόι σταματημένοΠαρίσι, Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013


Καλησπέρα !

Εδώ, πέφτει ελαφρό χιονόνερο.

Είναι μια από τις τις σπάνιες φορές, μάλλον η πρώτη, που στέλνω «συλλογικά» ένα μικρό κείμενο.
Η είδηση θα περάσει στα ψιλά, όπως της αξίζει.
Για μας, κάτι σημαίνει.
Το Γαλλικό κομουνιστικό κόμμα, πού έκλεισε σήμερα το συνέδριό του, αφαίρεσε από την κάρτα των μελών του το σφυροδρέπανο.

Αν η μνήμη μου είναι καλή, κατά τη δεκαετία του ’50, υπήρχαν               6 εκατομμύρια αγρότες στη Γαλλία. Σήμερα, μετά βίας, 1 εκατομμύριο.
Ο Αντρέ Γκορζ δημοσίευσε το βιβλίο του Adieux au prolétariat, το 1980. (Ελληνική έκδοση : Αντίο προλεταριάτο, Δεκέμβριος 1986.) Παίρνω την πιο ευνοϊκή, φωτισμένα μαρξιστική, εκδοχή. Διότι προηγούνται κατά πολύ άλλοι.

Κάτι 60 ή 30 χρόνια καθυστέρησης, δεν είναι και τόσο μεγάλη.


Οι πάλαι ποτέ θεωρούμενες επαναστατικές δυνάμεις, έχουν σταματήσει το χρόνο. Ισχυρίζονται πως θέλουν να αλλάξουν μια κοινωνία, που δεν ξέρουν καλά-καλά ποια είναι. Δεν θέλουν να ξέρουν.
Αυτό όμως ισχύει για όλες τις καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις.
Βομβαρδίζομαι κάθε μέρα από μηνύματα και ειδήσεις, που μας καλούν να καταδικάσουμε τους κλέφτες. Ναι, αυτό είναι. Αλλά όχι τόσο γιατί έφαγαν λεφτά. Ναι, αυτό το έκαναν. Το πιο βαρύ «κρίμα» είναι άλλο, και είναι όλων. Έχουν κλέψει την ελπίδα. Από τότε, και από πολύ πιο παλιά, που ο Λευτέρης έγραφε : Το κρίμα μας βαρύ – μας γέννησες φτωχούς. 
          Δεν γεννηθήκαμε ωστόσο για να τους πιστεύουμε για πάντα. Και είναι κρίμα να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε αυτούς που πάγωσαν τη σκέψη, σε αυτούς που ασκούν την πολιτική ως επάγγελμα και έκαναν επάγγελμα ακόμα και τη ζωή.
 Σχόλιο: πραγματικά συμφωνώ με τον Νίκο, ο χρόνος δε σταματά, επειδή σταμάτησε το ρολόι των "επαναστατικών δυνάμεων" στη "διχτατορία του προλεταριάτου". Ας ξεπαγώσουμε τη σκέψη μας και ας αναλάβουμε τις τύχες και την αναγέννηση  της ελπίδας το νέο αμεσοδημοκρατικό κίνημα της μετάβασης σε αταξική μετακαπιταλιστική κοινωνία. 
Έρευνα της Metron Analysis:
Ποιο κόμμα θεωρούν οι ερωτηθέντες  ότι βρίσκεται πιο κοντά στον λαό;
 Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση( με 22%), ενώ στην δεύτερη θέση αλλά σε μεγάλη απόσταση βρίσκεται η ΝΔ, με την Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση και το ΚΚΕ στην τέταρτη. Το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται κυριολεκτικά(2%) αλλά τα αποτελέσματα στην ερώτηση δεν αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών για κανένα κόμμα: το 29% πιστεύει ότι κανένα κόμμα δεν βρίσκεται κοντά στον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου