Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ένα όραμα: "Οικο-αποτελεσματικότητα"

 
Bild
Εξοικονομήστε ενέργεια, να είστε εγκρατείς, κάνετε τις παραγωγικές διαδικασίες πιο αποδοτικές και λιγότερο επιζήμιες - για τον Καθ. Δρ Michael Braungart αυτές οι υγιείς αρχές της αειφορίας, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και επίσης δεν είναι αποτελεσματικές. Το όραμά του είναι διαφορετικό: θέλει να αναπτύξει προϊόντα και διαδικασίες παραγωγής τέτοιες, ώστε τα απόβλητα να μην  είναι πλέον πρόβλημα. Θα πρέπει να είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο και τη φύση. Ακόμη περισσότερο: ο άνθρωπος με ό, τι κάνει θα πρέπει να είναι χρήσιμος για άλλους βιο-γεω-χημικούς κύκλους. Τα προϊόντα του να μπορούν ταυτόχρονα να  λειτουργούν στους κύκλους ανταλλαγής της ύλης και στους θρεπτικούς κύκλους, ώστε να μην υπάρχει περιττό απόβλητο, αλλά μόνο χρήσιμες πρώτες ύλες. Το ότι αυτό είναι δυνατό το δείχνουν περισσότερα από 600 προϊόντα στον κόσμο, τα οποία έχουν αναπτυχθεί με βάση αυτή την αρχή. Αυτή η σχεδιαστική φιλοσοφία έχει ονομασθεί  Cradle to Cradle  («από λίκνο σε λίκνο»). Και την έχει αναπτύξει ο Michael Braungart από κοινού με τον αμερικανό αρχιτέκτονα William McDonough.

Ενώ με τις συμβατικές στρατηγικές προσεγγίσεις του «οικο- αποδοτικού»(«eco-efficient») επιδιώκεται η μείωση των αθέλητων αρνητικών επιπτώσεων της παραγωγής και της κατανάλωσης μέσω διαδικασιών που αποβλέπουν στην ποσοτική μείωση και ελαχιστοποίηση, η «οικο-αποτελεσματική»(«eco-effective») προσέγγιση του  Braungart είναι μια ποιοτική προσέγγιση που βασίζεται στις δυνατότητες βελτίωσης της βιομηχανίας, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να αναπτύσσονται προϊόντα και διαδικασίες που θα στηρίζουν ταυτόχρονα τη φύση και το περιβάλλον. Οι λειτουργικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φυσικών συστημάτων δείχνουν ότι είναι δυνατή η δημιουργία βιώσιμων συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης που δεν θα θέτουν το ζήτημα της μείωσης του «οικολογικού αποτυπώματός» μας, αλλά την πρόκληση του πώς αυτό το «αποτύπωμα» να μη σταματά ποτέ να είναι υποστηρικτική πηγή για τα φυσικά συστήματα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου