Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Όταν αγώνας και πολιτισμός πάνε χέρι – χέρι



Στις 8 Φεβρουαρίου 2011, η Κερατέα έζησε την πιο οδυνηρή μέρα της ιστορίας της με την εισβολή των ΜΑΤ μέσα στις πλατείες, τα καταστήματα, τα σπίτια, τις αυλές. Αυτή η ύβρις προς την οικογένεια, την κοινότητα, τη Δημοκρατία, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί.
Δύο χρόνια ακριβώς από τότε, την ίδια μέρα, με συμμάχους τους σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινιών εδραιώνεται ο θεσμός «ΜΕΡΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ & MICROFILMS ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ».
Στόχος είναι να μετουσιωθούν όλα αυτά που βίωσαν οι κάτοικοι της Κερατέας τις 128 μέρες αντίστασης, σ' ένα καλλιτεχνικό γεγονός που να ξεπερνά τα όρια της πόλης και να αγγίζει όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους.
To 2o Πανόραμα Ταιανιών οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου που βρίσκεται στη Λ. Αθηνών-Σουνίου 55, στην Κεντρική Πλατεία Κερατέας. Θα διεξαχθεί από τις 8 μέχρι 10 Φεβρουαρίου.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης, το φετινό φεστιβάλ ανοίγει συμβολικά η ταινία «Θησαυρός της Κασσάνδρας» του Γιώργου Αυγερόπουλου η οποία φωτίζει έναν άλλο παράλληλο αγώνα με αυτόν της Κερατέας. Τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και την καταστροφή του τόπου τους. Οι δύο κοινωνίες είναι θύματα των ίδιων κατασταλτικών δυνάμεων του κράτους που με τη χρήση βίας δρομολογεί την καταστροφή μοναδικών τόπων. Την ίδια βραδιά γίνεται ενημέρωση και συζήτηση για τον αγώνα αυτό.
Στο 2ο Πανόραμα Ταινιών φέτος σύμβουλοι είναι ο νέος ταλαντούχος σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης που με τις μικρού μήκους ταινίες «CASUS BELI» και «ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ» απέσπασε δύο πρώτα βραβεία στο διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας το 2010 και το 2012. Ο Γιώργος Ζώης επέλεξε τις ταινίες μικρού μήκους που προβάλλονται το Σάββατο βράδυ. Ο άλλος σύμβουλος είναι ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Μάρκος Γκαστίν, παραγωγός της εξαιρετικής σειράς «Dogville» που πρότεινε το πρόγραμμα της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου