Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Εβδομάδα 30 ωρών είναι η απάντηση στην υψηλή ανεργία στην ΕυρώπηΠηγή: www.avgi.gr
Με ανοιχτή επιστολή τους προς τις ηγεσίες των κομμάτων, των συνδικάτων, των κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, 100 Γερμανοί επιστήμονες, πολιτικοί, συνδικαλιστές και αρθρογράφοι τάσσονται υπέρ της εβδομάδας των 30 ωρών, χωρίς καμία μείωση αποδοχών. Σε μια εποχή που η δημόσια συζήτηση για το μέλλον της εργασίας συνοδεύεται από τη συνεχή συμπίεση των μισθών και τη «χαλάρωση» των εργασιακών σχέσεων, η πρωτοβουλία των 100 έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Και τα επιχειρήματα των 100 είναι πρωτίστως οικονομικά. Εκτιμούν ότι μόνον εάν μειωθεί η προσφορά της εργασίας, αυτή θα ξαναβρεί την αξία της, ενώ πιστεύουν ακράδαντα ότι, με τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, αφενός θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, αφετέρου θα αντιμετωπισθεί η ανεργία.
«Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα μείωσης του χρόνου εργασίας που θα δεσμεύει όλη την κοινωνία κι όχι απλώς θα αποτελεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε επιμέρους κλάδους», δηλώνει ο Χάιντς Γιόζεφ Μπόντρουπ, καθηγητής Εργατικού Δικαίου και από τους συνυπογράφοντες την επιστολή.

Για τον Μπόντρουπ, η εβδομάδα των 30 ωρών είναι η απάντηση στην υψηλή ανεργία στην Ευρώπη. «Δεν είναι δυνατόν τα βάρη της αντιμετώπισης της κρίσης να τα επωμίζονται μόνο οι έχοντες εξαρτημένη εργασία και οι άνεργοι», προσθέτει.

Η πρόταση για μείωση του χρόνου εργασίας περιορίζεται σαφώς στη Γερμανία και η εισήγηση είναι να προχωρήσει αυτή σταδιακά σε μια διάρκεια αρκετών χρόνων, ώστε και να βρουν δουλειά τα τρία εκατομμύρια των ανέργων και να αποκτήσουν πλήρη θέση εργασίας άλλα τρία εκατομμύρια που αναγκάζονται αυτή την εποχή σε μερική απασχόληση.

Συγκεκριμένα, οι 100 προτείνουν με κάθε αύξηση της παραγωγικότητας να μειώνεται στο ίδιο ποσοστό ο χρόνος εργασίας, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών, «ώστε το εργατικό κόστος να μείνει σταθερό και οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Πρωτίστως, οι 100 απευθύνονται στην ομοσπονδία γερμανικών συνδικάτων DGB και την καλούν να ξεκινήσει μια παγγερμανική καμπάνια. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ηγεσίες των συνδικάτων δεν θέλουν να αγγίξουν το θέμα. «Οι επικεφαλής των συνδικάτων υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θέλουν μείωση του χρόνου εργασίας, διότι φοβούνται μείωση των αποδοχών τους και εντατικοποίηση της δουλειάς τους. Αυτό είναι λάθος. Κι ένας πρωτοετής των Οικονομικών Σπουδών καταλαβαίνει ότι εάν δεν μειωθεί η προσφορά εργατικής δύναμης, δεν πρόκειται να αυξηθούν οι μισθοί».

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνυπογραφόντων είναι καθηγητές σε γερμανικά πανεπιστήμια. Επίσης υπογράφουν επιφανή στελέχη του συνδικάτου μετάλλου, η συμπρόεδρος της Αριστεράς, Κάτια Κίπινγκ, ο επικεφαλής των Πειρατών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Γιόαχιμ Πάουλ, και ο Πέτερ Κονράντι, ιστορικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.


Αυγή - Μπαλή Κάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου