Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τοπικοποίηση όχι Παγκοσμιοποίηση



Σε πείσμα μιας  υποβάθμισης της προσπάθειας που γίνεται στα ελληνικά δημόσια ιδρύματα από το επιστημονικό δυναμικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες τον καθηγητή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, μεταξύ 12 επιφανών ερευνητών από 10 χώρες της Ε.Ε. (μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, κ.λπ.), που έχουν να επιδείξουν καινοτόμο ερευνητικό έργο στον τομέα της υγείας.
Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 600 ερευνητές που αρχικά ενδιαφέρθηκαν. Οι
ερευνητές που επιλέχτηκαν θα αποτελέσουν stories of success σε όλη την Ε.Ε. Ο κ. Κουρέτας μάλιστα θα «εκπροσωπεί» ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλη τιμή και αναγνώριση του έργου μας», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, που εργάζεται για 18 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο βασικός τομέας όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια είναι η ανίχνευση και πιστοποίηση (μέσω της ευρωπαϊκής διαδικασίας του Ισχυρισμού Υγείας) των συγκεκριμένων ωφελειών στην υγεία από τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να προκύπτει προστιθέμενη αξία στην οικονομική τους αξιοποίηση, προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας. «Υποστηρίζουμε την τοπικοποίηση και όχι την παγκοσμιοποίηση», τονίζει ο κ. Κουρέτας, ο οποίος υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη η έρευνα στα ελληνικά ιδρύματα να στραφεί σε κατευθύνσεις χρήσιμες για την κοινωνία και να μην είναι απλά παραγωγή μεταπτυχιακών τίτλων.
Μία από τις πολύ επιτυχημένες ερευνητικές δραστηριότητες της επιστημονικής ομάδας του κ. Κουρέτα αποτέλεσε η λύση, που βρέθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της αξιοποίησης των προϊόντων ρύπανσης από τα υποπροϊόντα του γάλακτος και κυρίως από το «τυρόγαλα» ή «ορό του γάλακτος». Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των υποπροϊόντων κατέληγε σε ποτάμια ή ρυάκια προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και αλυσιδωτά προβλήματα στη δημόσια υγεία, τις καλλιέργειες, ακόμα και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Θεσσαλία, την πιο σημαντική τυροκομική περιοχή της χώρας.
Πολλαπλά τα οφέλη
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τη σύσταση του υποπροϊόντος και κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές ιδιότητές του με μια παγκόσμια πατέντα, δημιουργώντας ένα διατροφικό προϊόν που παράγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την επεξεργασία του τυρόγαλου και παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό παρέχοντας απαραίτητες πρωτεΐνες. Η ευεργετική επίδραση του προϊόντος στον ανθρώπινο οργανισμό δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Food and Chemical Toxicology.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πολλαπλό όφελος: απορρύπανση περιοχών από μια βαριά και δύσκολη στην αντιμετώπισή της ρύπανση, με ταυτόχρονη δημιουργία ενός επισιτιστικού προϊόντος μεγάλης διατροφικής αξίας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να αξιοποιηθεί σε χώρες με σοβαρά διατροφικά προβλήματα (π.χ. Αφρική), ως μέρος της ελληνικής βοήθειας.
Το έργο του κ. Κουρέτα και της ομάδας του έχει εμπνεύσει όχι μόνο τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών αλλά και τους δημιουργούς του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ARTE, με προσανατολισμό στα θέματα κουλτούρας και επιστήμης, το οποίο ετοιμάζει μία ωριαία σχεδόν ταινία αφιερωμένη στη δουλειά τους. Η ταινία θα έχει τίτλο «New Beginning» και θα αναφέρεται στο πετυχημένο παράδειγμα του κ. Κουρέτα, ο οποίος «δημιουργεί καινοτόμα τρόφιμα, τα οποία φέρνουν έσοδα στο ελληνικό ίδρυμα δέκα φορές περισσότερα από τον μισθό του», όπως λένε οι παραγωγοί του φιλμ.
Του Γιαννη Ελαφρου για την καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου