Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ!

Περιστατικά βίας και εκφοβισμού από μαθητές-υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής γίνονται όλο και περισσότερα καταγγέλουν παιδιά και καθηγητές. Η Χρυσή Αυγή έχει εισβάλει για τα καλά στα σχολεία και αυτό προκαλεί τρόμο. 

Μαθητές με ξυρισμένα κεφάλια και μπλούζες με το λογότυπο του κόμματος. Γονείς που ζητούν διπλή προσευχή και μια να γίνεται μόνο για Έλληνες αλλά και εκκαθάριση των σχολείων.

Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στα σχολεία είχε αρχίσει και γίνεται έντονη εδώ και πολύ καιρό. Το φαινόμενο γιγαντώνεται και τα περιστατικά που περιγράφονται στην Ελευθεροτυπία προκαλούν μόνο αγωνία.

Όταν ο Φ., ένας μαθητής της Β’ Λυκείου σε σχολείου του Παλαιού Φαλήρου «τόλμησε» να κοροϊδέψει τη Χρυσή Αυγή σε συμμαθήτριά του που έχει σχέση με Χρυσαυγίτη. Εκείνος το είπε στους δικούς του και ένα πρωινό, πριν χτυπήσει το κουδούνι, δυο κουκουλοφόροι πλησίασαν τον Φ. μπροστά στα μάτια άλλων παιδιών, τον μαχαίρωσαν στο λαιμό και του έκοψαν τη μύτη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θύτης είναι μέλος της οργάνωσης και γιος αστυνομικού.

Η Αναστασία, μαθήτρια Λυκείου στο Μενίδι λέει: «Μια φορά χαστούκισαν μια κοπέλα που έβρισε τη Χρυσή Αυγή. Παιδιά από την Α’ και τη Β’ Λυκείου στα θρανία τους γράφουν «αίμα τιμή Χρυσή Αυγή», «Κύπρος δεν ξεχνώ», «τα Ίμια είναι δικά μας». Είναι μόδα η Χρυσή Αυγή».

Σε σχολείο των Πατησίων, τις Παρασκευής μαθητές της Γ’ Γυμνασίου μετά το τέλος του μαθήματος δίνουν ραντεβού για το παιχνίδι που έχουν ονομάσει «Πάκι». Τι είναι αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες μαζεύουν Νερατζιά και κλέβουν φρούτα από γειτονικά μαγαζιά και τα πετάνε σε μικρομάγαζα Πακιστανών κι άλλων μεταναστών...

Στο Γυμνάσιο του Καματερού, μια καθηγήτρια λέει ότι τα περισσότερα παιδιά είναι οργανωμένα. «Σχεδόν όλοι οι μαθητές της τάξης μου είναι μέλη της Χρυσής Αυγής Καματερού. Φοράμε μπλούζες της οργάνωσης και έχουν ξυρισμένα κεφάλια». Όταν έφτασε το μάθημα στον ρατσισμό, οι μαθητές τη ρώτησαν: «Γιατί, που είναι το κακό στο ρατσισμό; Έχουμε γεμίσει μετανάστες».

Δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της Νέας Ιωνίας μπήκε στην τάξη και αντίκρισε στον πίνακα μια σβάστιγκα. Όταν ρώτησε ποιος το έκανε, δεν πήρε απάντηση. Άφησε τα μαθηματικά κι άρχισε να μιλά στους μαθητές του για το ναζισμό. Στην επόμενη συνέλευση γονέων και κηδεμόνων τον κατηγόρησαν, όπως λέει στην Ελευθεροτυπία, πως αντί για μάθημα κάνει προπαγάνδα.

Είπε επίσης ότι γονιός, μέλος της Χρυσής Αυγής, ζήτησε από συνάδελφό του δάσκαλο να αλλάξει σχολείο στο παιδί του για να μην κάθεται με Αλβανίδα.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα στα νηπιαγωγεία. Τα μικρά παιδιά επαναλαμβάνουν ότι ακούν σπίτι. «Πολλές φορές έχω ακούσει φράσεις «φύγε από ‘δω βρωμιάρη, είσαι ξένος» ή «δε θέλω να παίξω μαζί σου παλιογύφτε». Μετά από λίγο ξεχνιούνται και συνεχίζουν το παιχνίδι», λέει νηπιαγωγός.
Άλλος νηπιαγωγός, από τα Άνω Λιόσια άκουσε πατέρα, μέλος της Χρυσής Αυγής να απαιτεί να μην αφήνει το παιδί του «να κάνει παρέα με γυφτάκια».

Στο Χαλάνδρι, οι γονείς ζήτησαν να εκδιωχθούν από τα σχολεία της περιοχής τα παιδιά Ρομά, από τον καταυλισμό που βρίσκεται πίσω από το Νομισματοκοπείο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου